HTML

Pannon csoda Ausztriában

2012.08.08. 10:53

pannon2.JPGBejegyzésem címe furcsán hathat első ránézésre, de valójában csak egy újabb magyar „sajátosságra” próbálja meg felhívni a figyelmet. Ez pedig nem más, mint hogy nem tudjuk kellően kamatoztatni a ránk bízott kincseket. Magyarország bővelkedik csodálatos adottságú borvidékekben, de a magyar borturizmus még mindig nem képes kellően kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Érdekes fricskája a történelemnek, hogy éppen egy olyan osztrák sikertörténet kapcsán kell ezzel szembesülnünk, amely a valaha Magyarországhoz tartozott Burgenland tartományban valósult meg.

Sokan, sok helyen feltették már azt a kérdést és válaszok is születtek rá, hogy miért nem Tokaj még mindig a világ egy borászati középpontja? Hiszen minden adott hozzá, egyediség, tradíció, elhivatott emberek, csodálatos táj és talán már a borok minősége is elérte azt a szintet, amire fel-felkapják a hozzáértők a fejüket. Divatos manapság arról beszélni, hogy majd a száraz borok felé fordulás  meghozza az áttörést, és végre elérjük a szélesebb közönséget és a volumeneket is lehet majd a szent cél érdekében teríteni a piacon. És akkor majd beindul a minőségi borturizmus, egymás után nyílnak majd a jobbnál-jobb éttermek, és aztán jöhetnek a szállodák, panziók és a világhír. Mint ahogy Bordeaux-ban, Burgundiában vagy akár Toszkánában. Mi a titok? Nem tudom, de nem is mennék ilyen messze a válaszokért, csak felhívnám a figyelmet egy olyan aspektusra, ami talán kevésbé került eddig a figyelem középpontjába.

Nem tudom, hányan hajtottak le már az első kijáraton Hegyeshalom után, és közelítették meg a Fertő-tó osztrák oldalán lévő kis falvakat borgasztronómiai céllal? Mi volt az első érzésük? És itt most nem arra szeretnék utalni, amit unos-untalan elmondanak, hogy pár kilométeren belül megváltozik a világ, ami itthon rendezetlen, gondozatlan, az a határ másik oldalán szépen ápolt, pedig lehet hogy ott is a magyar munkaerő teljesíti a napi penzumot... Engem inkább az nyűgöz le minden alkalommal, hogy az elmúlt 25 évben kialakult ezen a környéken valami, ami szerintem irányadó lehetne Tokaj számára is. Mire is gondolok? Minden faluban arrafelé van legalább 10-15, saját termését palackozó gazda, Heurigerekkel és éttermekkel megtámogatva, aki büszkén hirdeti magát a saját portáján. Van jónéhány olyan közös borbolt, ahol az összes helyi termelő bora pinceáron megvásárolható, és ott a helyszínen meg is kóstolható. És persze, ezeket közösen fenn is tartják, mert megéri, behozza az árát. Ne gondoljuk, hogy megfizethetetlen árakról beszélünk, 4-6 euróért olyan tételeket kaphatunk, amihez hasonlókat ma sok magyar hipermarket sem képes 2000 forint alatt kínálni. Vagy arra is utalnék, hogy abban az étteremben, ahol voltam, a borlista több mint 200 tételének 95 százaléka helyi termelőtől származott, teljes körű áttekintést adva arról, amire büszkék.

Igen, biztos nem volt egyszerű idáig eljutni, idő is kellett hozzá bizonyára, de úgy hiszem, csak az első lépés volt nehéz és fájdalmas, amikor is a nagy osztrák borhamisítási botrány után hirtelen keményen rendet vágtak, és megteremtették az alapját annak, amit ma ott tapasztalható akár az egyszerű hazánkfiának. Azaz itt nem plasztikai sebészet folyt, hanem baleseti, aminek eredményeképpen felépült egy tisztességes minőséget produkáló alap, amely már nem tűrte meg a vadhajtásokat. (Bízom benne, hogy ez is szóba került a nemzeti konzultáció borászati szekciójában a miniszterelnökkel.)

Mindebből pedig kinőtt egy olyan elitklub, ami immáron több mint 15 éve Pannobile néven tökéletesíti mindazt, amihez a tisztességes alapok rendelkezésre állnak. Ma már lehet találni Pannobile nevü bort 400 euró körüli áron, ami már elég meggyőző eredménynek tűnik. Hja igen, mi is az a Pannobile, aminek hangzása magyar vonatkozásra utal? Ha hiszik, ha nem, az osztrák oldalon lévő, egykor Magyarországhoz tartozott burgenlandi borterületekről származó elitborokat nevezik ilyen gyűjtőnéven, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy ami pannon, az magyarországi, a sógorok ebben is gyorsabbak voltak…

És mindezek eredményeképpen is ma Burgenlandban több jó éttermet találni, mint egész Magyarországon (az osztrák Falstaff katalógus több mint 50 helyet tart érdemesnek megemlíteni), és amíg volt vidéki Michelin tesztelés Ausztriában, akadt itt kétcsillagos hely is. Azaz ha vannak tisztességes alapok, lesznek kiemelkedő minőségek, utána jön a gasztro is, és előbb-utóbb egy önfenntartó turisztikai üzletág alakul ki minden abban résztvevő örömére. És hogy erre van kereslet is, azt jól mutatja, hogy pár hete egy környékbeli wellness szálló elkezdte magát aktívan hirdetni Magyarországon, 300 eurós éjszakánként áron. Valamiért azt gondolták, megéri határon átnyúló piacot is megcélozni. Ők már tudják, hogy működhet a recept, csak tisztességes alapok kellenek hozzá.

Persze idő is kell hozzá, meg a pénz sem ártana, de én még bízom benne, hogy megérem, amikor Tokaj a világ egyik borgasztronómiai központja lesz. Csak egy erős kezdőlépés kell hozzá.

>" />

13 komment

Címkék: bor gasztronómia Magyarország Ausztria Tokaj Burgenland elitklub

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr614701302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NkdGn 2012.08.08. 13:22:06

Gyorsan feledésbe merültek a fagyállós botrányok. :D

Mudizz 2012.08.08. 14:43:44

Oszd meg a blogodat a mudizz.com közösségi oldalon is!

sziluet 2012.08.08. 15:10:16

Azért ha az ember Villányban jár, már ott is csírájában megjelent valami ebből. Tokajt nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy idővel beindul. Csak a vállalkozókedvet kéne egy kicsit erősíteni, motiválni az emberekben. Hogy higyjék el, ha jó a szolgáltatás, amit kínálnak, azt igénybe is fogják venni. Nem értek egyet azokkal, akik folyton csak azt mondogatják, nincs fizetőképes kereslet. Akkor a mobiltelefonokra sem lenne...

Messzi Vetek 2012.08.08. 17:30:12

pont a bor az egy elég sikertörténet az utóbbi években.
nem is értem a cikket.
Vilány is, Tokaj is nagyon menő, vagy Csopak vagy Somló - mi a probléma?
de pl természetesen az nem 2 év meg vállalkozói kedv kérdése, hogy az ültetvények fiatalok (pl Villányban). idővel letisztul a profil is, nem lesz 20 féle szőlő, meg lesznek majd jó minőségű öreg tőkék, amikről majd jönnek olyan borok, amik sokáig is elállnak, sőt nemesednek. meg újra elővesszük a régi magyar fajtákat meg nemesítjük őket még jobbra.
Burgenlandban nem volt 40 év tervgazdálkodás aminek az igénytelen piacok mennyiségi kiszolgálása volt a feladata.

Messzi Vetek 2012.08.08. 17:35:53

@sziluet: mi is járunk Villányba minden évben legaláb 2x, egy-egy hétvégére. eszünk-iszunk, dőzsölünk. kurvajó! :)

Mystes 2012.08.08. 18:13:57

Egyáltalán nem jó az osztrák bor. Savanyúak, ízetlenek. A magyarok jobbak. És főzni sem főznek jól, Nagyon sós.

Szittyakürt 2012.08.08. 18:16:32

@Messzi Vetek: Tényleg nem értetted a cikket. A piacépítés nem arról szól, hogy lemennek az emberek Villányba és végigisszák a Baross Gábor utcát.
Tényleg nem volt az osztrákoknál tervgazdálkodás, viszont 84-ben volt náluk glikolbotrány. Akkor ott tartottak, ahol mi a "tablettás, pet-palackos" szarokkal. Csak ők fel tudtak állni onnan, mi pedig nem. Még midig nem.
Megy a rizsa ezerrel, hogy így magyar bor, meg úgy magyar bor. Láttál már külföldön, mondjuk egy tisztességes borszaküzletben magyar bort, ami nem a legalsó polcon volt? (Legútóbb talán az NDK-ban volt ilyen.)
Na, erre felé kell nézelődni és beláthatod, a magyar bor csak Magyarországon világhírű. A Lajtán túlról nézve, a fasorban sem vagyunk.

Boka1 2012.08.08. 19:06:47

A magyar borok, Magyarországon világhírűek. Ahogy elhagyjuk Rédicset, Szlovéniában a határtól 10 méterre gyönyörű művelt domboldal van. Valszeg a nemzetek közti kulturális különbségekről van szó. Nem tudom. Talán van olyan orosz réteg, akinek pont megfelel amit mi tudunk nyújtani és idejön. Kérdés, hogy akkora tömeget el tudunk-e látni ! Az is lehet, hogy itt csak termelni kellene a bort, pálinkát és az idegenforgalmilag felkapott országokba exportálni, mint ahogy a franciák teszik Tokajban.

Mystes 2012.08.08. 20:17:33

Az osztrákokban nem azt kell értékelni, hogy jó a bor, mert nem jó. Hanem azt, hogy ami tőlük telik, megteszik.

Mystes 2012.08.08. 20:20:29

@Szittyakürt: A magyar bor van olyan jó, mint a külföldi. De a külföldiek nem veszik, nem kereskednek vele. Ennyi. Náluk is túltermelés van. Ettől még nem rossz a magyar bor. Egy külföldi mikor olvas magyar történelemkönyvet? Nem érdekli. Ettől még érdekes a magyar történelem.

Mystes 2012.08.08. 20:47:51

Én azt nem értem, hogy miért baj, ha a magyar bor nem "világhíres"? Kit érdekel, hogy "világhíres"-e. Engem nem. Vannak kiváló emberek, akik egyáltalán nem világhíresek, és szar emberek, akik meg azok. Így van ez a borokkal is.

sapuh 2012.10.03. 19:57:33

@Mystes: Melyik osztrák bor? Helyből tudok neked mondani legalább 10 olyan osztrák pincészetet, ami Magyarországon is a legjobbak között lenne.

A külföldiek pedig nagyon is veszik a külföldi borokat, a számukra külföldieket is. Ha már az osztrák példánál tartunk, természetesen saját borból isznak a legtöbbet, de tele vannak a bécsi üzletek polcai olasz, francia, spanyol, chilei, német, portugál, ausztrál, kaliforniai, argentin, dél-afrikai borokkal.
Beszéltem erről a bécsi borkereskedelemben dolgozó (magyar és osztrák) ismerősökkel, és mind azt mondja, hogy Ausztriában szinte eladhatatlan a magyar bor. Nem ilyen rossz, de nem is sokkal rózsásabb a helyzet nyugatabbra sem.

Hogy ez miért baj? Azért, mert a magyar piac fizetőképessége elég korlátozott, ezért a minőségi fejlődést sajnos igencsak korlátozzák az anyagi tényezők. Így is vannak már persze jó borászataink, de lenne bőven hová fejlődni...

péesz (törölt) 2012.10.04. 10:35:05

@Mystes: Öööö....

Ha kimész egy nemzetközi kiállításra, külön stand van az osztrákoknak. Boros üzletekben szintén. Amerikában kiadott boros magazinokban oldalakat szánnak az osztrákoknak. Mi talán a lábjegyzetben, a futottak még kategóriában...

Kb. annyival vannak előttünk, hogy nagyon.

@sapuh: Akár 20-at is. A nagyobb baj, hogy a belépő szint magasabban van, mint itthon...

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása