HTML

Az új adóparadicsom

2012.09.12. 13:58

adoszedok2.JPGTalán furán hangzik így kimondva, de a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) kedden közzétett számai kedvező tendenciát mutatnak, és versenyképességi szempontból is jó irányban változik a magyar környezet. Persze továbbra is nagyon sokan vannak és mindig is voltak olyan hangok, amelyek szerint az adókörnyezet rendkívül kedvezőtlen Magyarországon, így nem is érdemes komolyan vállalkozni, vagy ha igen, akkor is legfeljebb kőkemény adótrükkökkel. Talán mégsem ennyire reménytelen a helyzet…

Komoly vita folyik mindig arról a költségvetés tervezése kapcsán, különösen akkor, ha egy IMF megállapodás a tét, hogy vajon a bejövő adóbevételek elégségesek-e az egyensúlyi állapot felé való elmozduláshoz az államháztartásban. Abban semmiképp sem szeretnék állást foglalni, hogy az éppen aktuális tervezetek hogyan felelnek meg ezen kritériumoknak, hiszen erre biztosan vannak nálam avatottabb makroszakértők. Egy tegnapi NAV-os sajtótájékoztató azonban érdekes adalékokat kínált a helyzet megítéléshez.

Jellemzően minden sajtóorgánum arra fókuszált a számok kapcsán, hogy mekkora volt a legnagyobb egyéni 2011-es bér- és osztalékjövedelem, ami bizonyára sokakat elszörnyedésre késztet. Az viszont nem biztos, hogy sok mindent elmond a gazdaság valós állapotáról, hiszen szerencsés csillagzat alatt születettek mindig voltak és lesznek, függetlenül az adott külső környezettől. Ha már ezt az aspektust tekintjük, akkor az talán többet elmondott volna a valós helyzetről, hogy az első 100 jövedelme és pozíciója hogyan változott tavalyhoz képest, de sajnos itt csak annyit tudhattunk meg, hogy az összjövedelmük tavaly elérte a 80 milliárd forintot. Persze, ez óriási összeg magyar léptékben mérve, de korábbi karrierem során találkoztam jónéhány olyan számmal, ami a többi közép-európai ország gazdagjait hasonlította össze a mieinkkel, és azokból jellemzően az derült ki, hogy a mi TOP 100-asaink egy-két kivételtől eltekintve labdába sem rúghatnának egy lengyel vagy akár egy ukrán listán. Szóval van hová fejlődni.

De visszatérve a hírek kevésbé bulváros aspektusaira, volt néhány érdekes szám, amit talán érdemes azon klasszikus magyarországi állítás mentén vizsgálni, miszerint nálunk bizony olyan magasak az adók, hogy nem is érdemes azokat befizetni. Plusz vannak és mindig is voltak olyan hangok, amelyek arról szóltak, hogy az adókörnyezet itt bizony annyira kedvezőtlen, hogy még vállalkozni sem érdemes komolyan, vagy ha igen, akkor annak bizony az adóelkerülés kell, hogy legyen a célja.

Erre talán a legszembetűnőbb példa a társas vállalkozások tendenciája. 2005-höz képest majd 20 százalékkal több, közel 400 ezer vállalkozás működött, majd 40 százalékkal magasabb árbevétel mellett 20 százalékkal kisebb adófizetési kötelezettséget mutatva fel, és a 2010-es év 350 milliárdos kötelezettségéhez képest tavaly már csak 287 milliárdot kellett volna fizetniük. Persze, azt is tudjuk, hogy a csökkenés jelentős része, közel 30 milliárd a látványsportok támogatásának tudható be, de a keddi hollandok elleni remek meccset látva jó érzéssel sóhajtunk fel mindannyian, tényleg megérte… De ez már egy másik kérdés.

Persze, a klasszikus magyar mondás, hogy ez még mindig nagyon sok, és nem vagyunk emiatt versenyképesek, de ezt talán az a tendencia is cáfolhatja a fenti számokon túlmutatóan, amiről szintén a napokban kaphattunk egy érdekes adalékot, miszerint jönnek a cseh cégek Magyarországra. Ma már közel 1000 cseh cég gondolja úgy, hogy a kedvező adó és osztalékpolitika hazánkat egyfajta adóparadicsommá teszi számukra.

Még érdekesebb  magánszemélyek tendenciája. Itt 2005-höz képest stagnáló jövedelemszinthez képest az adókötelezettség közel 30 százalékkal, 1200 milliárd forintra csökkent, ami talán magyarázza némileg a folyamatosan fennálló költségvetési problémákat is, és talán nem véletlenül kerül elő időről-időre az adónövelés kényszerének dilemmája. De egy biztos. Köszönhetően a majd 200 milliárdos családi adókedvezmény-tömegnek is, ma Magyarországon a fajlagos adóteher, a tavalyi 16,2 százalékról lecsökkent 13,7 százalékra, ami valószínűleg európai összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb. Ráadásul a külön adózó jövedelmek fajlagos kulcsa is jelentősen, 25 százalékról 17 százalékra csökkent, aminek hatására ezen bevallott jövedelmek drasztikusan, majd 50 százalékkal ugrottak meg. Szóval olcsósodunk, tisztulunk, fehéredünk és egyszerűsödünk is, hiszen majd 200 ezerrel többen nem tüntettek fel már semmilyen kedvezményt 2010-hez képest, ami akkor még csak félmillió adóalany volt.

Furcsa ezt kimondani, de ezekben a számokban kifejezetten jó tendenciák látszanak, és versenyképességi szempontból is kedvezőnek tűnő környezet látszik kialakulóban. Persze ettől még sajnos csak az árbevételek folyamatos növekedése és a jövedelmek egyre bővülő szintje mellett beszélhetünk egyre egészségesebb gazdaságról, amihez viszont munkahelyek, gazdasági növekedés és kiszámítható gazdaságpolitika kell. Na meg persze olyan aktorok mikro és makroszinten, akik egyre inkább úgy látják, hogy ilyen adóterhek mellett érdemes előre menni és illik adót is fizetni. És akkor a spirál felfelé indulhat el.

>" />

16 komment · 1 trackback

Címkék: költségvetés adókedvezmény adóparadicsom osztalékjövedelem társas vállalkozások

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr994772604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A TEK-en szúrt ország 2012.09.12. 21:59:09

A terrorizmus réme elérte hazánkat. Egyelőre nem tudni, hogy az azeri baltás gyilkos miatt felháborodott örmények, vagy a szíriai felkiszabadító akció kapcsán az Alka Ida valamely sejtje, vagy esetleg az Orbán Viktor megbuktatására készülő MOSZAT ügynö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.12. 23:02:51

Na, kíváncsi vagyok, hogy erre mit mondanak a kákán is csomót kereső ellenkezők.

Makkasz 2012.09.13. 01:40:58

Spirál felfele:)))) 80%-os magyar adóékkel:)))). Zuhanó gazdasággal, 0 beruházással, kommunista hozzáállással (államosítás, 100 legtöbbet kereső-adózó lesajnálása).
Ez nem is felfelé menő spirál, hanem hatalmas ugrás lesz felfelé!!!

Vicces gyerek ez a posztoló. A remek SZJA-t (aminek van büntető része, ha már sokat fizettél, megduplázódik a kulcs, szopjál barom) 27%-os áfa, regadó, illetékek, jövedéki adó, járulékok és adónak nevezett járulékok, közönséges lopás (fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer, csak elvesznek a semmiért) fejeli meg. A közszolgáltatásokért fizetsz, állam által megállapított díjat, sokszor állami cégeknek (részben adódból, részben nettódból), lásd MVM vagy MÁV, csak az arány a kérdés. E-útdíj, az adóból épített autópályán:))). Újabb államosítások várhatók. MAL élt egy évet állam alatt. Ma olvasom, megmentik kapuvári húsgyárat:)))) Megmentik. Köszönjük! Utolsó fillérem is állítsák idiotizmusuk szolgálatába. Kár hogy MALÉVet nem sikerült megmenteni (külön jogszabály a stratégiai cégekről ellenére), de örül a szívem hogy hamarosan lesz újra nemzeti pénztemető társaság.

A pozitív változásokat igazolja, mai Rogán nyilatkozat is, hogy nincs szükségünk hitelre. Nyilván ezt elhiszi az egész világ, ezért zuhan a forint sikertelen államkötvény eladások után, ezért fizetjük a 7% feletti kamatokat.

3 millió nyugdíjas. 860 ezer közalkalmazott (8%kal nőtt 2008 óta), állami cégeknél dolgozók százezrei. Csökkenő munkavállaló szám a versenyszférában. 80 ezres éves születésszám, ami emigráció nélkül, 5 milliós MO fenntartását teszi lehetővé, ha mindenki duplaanyit gyereket nevel mint ma (én 6ot).
Emigráció. Leépülő oktatás.
Folyamatos fenyegetettség.
Eltünt demokrácia, semmire való ellenzék.
Patriarchák. Nyilvános és büszkén vállalt korrupció (nemzeti burzsoázia építés közpénzből), versenyképtelenség.

Polip állam, karjai végén pióca szívókákkal.

Felfelé elinduló spirál:)))))))))))))

Tudok egy adótrükköt. Meneküljetek!

2012.09.13. 06:11:18

Az a nagy baj hogy eddig is hazudtak a kormányok meg az ilyen cikkek, és ugyanaz folyik tovább töretlen lendülettel.
Megint valaki totál hülyének nézi a népet, és el akarja hitetni, hogy az adó == SZJA.
Ez ugyanaz a hazugság, mint amikor a szocialisták üvöltik, hogy legyen a minimálbér adómentes - ja csak a eü, a nyugdíjjárulék meg a szocho volt/legyen rajta.
Most is - a vállalat munkavállalónak kifizetett 100 forintjából nem 13,7 Ft megy adóra, ahogy a kedves posztoló sejteti hanem kb 50. Amiből még majd 27% áfás élelmiszert veszünk ...
Majd ha ez lemegy 30-35-re, akkor fogunk fehéredni.

kigyurt álat 2012.09.13. 06:28:35

Nem csak az szja számít, hanem az összes, jövedelemből levont járulék, amelyek együtt 50%-ot tesznek ki. Ez még mindig sok, de tényleg jobb, mint a korábbi 60% feletti elvonás.
Itt, az adócsalók országában nem lehet magas adókra építeni a társadalmi szolidaritást, mint mondjuk Svédországban. Mert itt adócsalóból túk sok van, akiknek minimum duplája a nettó jövedelmük, és elkapni nem tudják őket, ezért az élet minden területén versenyelőnyhöz jutnak, ahelyett, hogy börtönben ülnének.
Nálunk alacsony adók kellenek, mint pl. Ausztráliában, ahol az össz. elvonás 25-30%, itt csak ezzel tudna egészségesen fejlődni a társadalom.
Még annak az árán is, hogy mellé fizetős lenne az egészségügy és részben akár az alapszintű oktatás is, mert ezeket mindenki ki tudná gazdálkodni a magasabb nettó jövedelméből. Ezeket az adócsalóknak is ki kell fizetniük, így lehetne a jövedelemkülönbségeket csökkenteni a becsületes adófizetők javára. Na meg alacsony áfa is kell, mert ha magas, az is csak az áfacsalóknak kedvez.
Csak ebben az országban túl sok a proli, akik az államtól várnak mindent, ezért a pártok nem merik a szükséges mértékben és gyorsan csökkenteni az állami kiadásokat. Pedig pár év alatt meg lehetne lépni ezeket: például évente 10%pontonként csökkenteni a kiadásokat és az adókat is a következő költségvetésben.

NIL7 2012.09.13. 07:45:17

@Makkasz: Tulajdonképpen ez a legjobb adótrükk, a gyerekeim (3) is ezt használják évek óta. Kaptak mellé egy új maguk választotta hazát is - ahol meglehetősen jól érzik magukat. Onnan nézve teljesen mindegy, hogy merre megy a magyar spirál ... talán a Szíriuszra:-)

nu pagagyí 2012.09.13. 07:46:04

@Kara kán: Talán azt, hogy nincs gazdasági fejlődés és ezért csökken a társasági adó és szja bevétel. Az adócsökkentéstől a kormány felpörgő gazdaságot és a kisebb kulcsok ellenére, nagyobb bevételt várt. Az adócsökkentések haszonélvezője egy szűk réteg, jellemzően a közszféra magasabb jövedelmű tagjai és az állammal üzletelő vállalkozások.

magyar ember teli szájjal 2012.09.13. 08:25:45

@Kara kán: Aki ezt beveszi az nem normális. Ezt.

drolt 2012.09.13. 08:28:44

ez egy nagyon-nagyon rossz poszt: "(...)de a keddi hollandok elleni remek meccset látva jó érzéssel sóhajtunk fel mindannyian, tényleg megérte…"
4-1-re kikapni, még ha szép megmozdulásokkal is, az azt jelenti, hogy a béka segge alatt vagyunk...vagyis egy-egy ad hoc és összevissza meghozott gazdasági/adó döntéstől csak egyre mélyebbre kerülünk

sziluet 2012.09.13. 08:32:31

Annyira unom már ezt a sok negatív, iszonyatosan frusztrált kommentelőt. Aki évek óta külföldön él (NIL7), az ne okoskodjon arról, milyen itt az élet, aki meg el akar menni, húzzon el, és fizessen adót máshol. Ja, és hogy itt hirtelen mindenki milyen okos "adószakértővé" lépett elő, mindenféle gazdasági képzettség és tapasztalat nélkül...

Netuddki. 2012.09.13. 09:05:08

"Köszönhetően a majd 200 milliárdos családi adókedvezmény-tömegnek is, ma Magyarországon a fajlagos adóteher, a tavalyi 16,2 százalékról lecsökkent 13,7 százalékra, ami valószínűleg európai összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb."

Muhaha! Régen szórakoztam ekkorát egy balfasz poszton.
Kedves posztoló elárulom, hogy a qrvára nem magas munkabérem után az állam több pénzt kasszíroz rajtam mint az én nettóm. Persze lehet azt hazudni, hogy a munkáltató fizeti ennek egy részét de a büdös helyzet, hogy azt is én fizetem, mert ha túl sokba kerülök a munkáltatónak akkor simán elküld.
Aztán a nettómból még fzethetem az európabajnok 27%-os ÁFA-t is. Élelmiszerekre 10% mint normálisabb helyeken? Ugyan, hol élek? Magyarországon B+!
Szóval hogy jött ki az a 13,7% kisfácán? A fidesz majmok köztudottan nem voltak erősek matekból...

2012.09.13. 09:05:57

@sziluet: Jól megmondtad nekik! Ez az! Csak így tovább! Pártunk és kormányunk tudja, merre az arra!
Az elmúlt két év tükrében nem értem, miért vannak még, akik ilyen frusztráltak! Mosolyt a magyar arcokra! Előre!

Netuddki. 2012.09.13. 09:09:54

@sziluet: Na itt van még1 orbánmajma!
Kisfácán, ugyan már ne te írd elő nekem mibe szóljak bele! Főleg ha az a valami az én bukszámra megy. Mellesleg az országnak az lenne a legjobb ha ti húznátok el már végre "külföldre". Tudod, ott ahol meleg van...

"sziluet 0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2010.06.16. óta tag."

Netuddki. 2012.09.13. 09:17:15

@kigyurt álat: "Csak ebben az országban túl sok a proli, akik az államtól várnak mindent, ezért a pártok nem merik a szükséges mértékben és gyorsan csökkenteni az állami kiadásokat."

Baromság! A pártok azért nem csökkentik mert ha nagyobb az állami újraelosztás akkor többet lehet lopni is.
Mellelseg már számtalanszor leírtam, hogy nem ezen múlik a dolog. A probléma az, hogy idáig még egyik párt sem érzett hajlandóságot arra, hogy mindenkitől válogatás nélkül beszedje az adókat és átláthatóvá tegye a közpénzek elköltését. A XXI. században ez nem egy megoldhatatlan feladat lenne. Szóval szerintem aki azt szajkózza, hogy mer' a zemberek tehetnek mindenről és úgysem lehet e miatt változtatni az a jelenlegi pártok szekerét tolja...

drolt 2012.09.13. 09:24:04

@sziluet: fantasztikus ötlet...sajnos már nagyon sokan meg is fogadták a tanácsodat és munkaerejüket, tudásukat, szorgalmukat elvitték ebből az országból... tényleg azt gondolod, hogy ez a megoldás? ez a jövő útja? ez menti meg az országot? meg a költségvetést?

NIL7 2012.09.13. 09:28:16

@sziluet: A fene tudja kitalálni mi az ami neked tetszik, ha nem elég jó, hogy valaki elégedett a sorsával, boldogan él és tökéletesen megfelel neki, hogy a magyar kormány merrefelé kormányozza Magyarországot. Ugye nem akarod azt mondani, hogy a boldogság az smaku és csak a gyerekeim pénze kéne :-))

egynemmerengo 2012.09.13. 12:32:02

Mo jelenleg 7millió lakosra van kondicionálva. A +3 millió ingyenélő az extra teher.

Relatíve nálunk a legmagasabb az eltartottak aránya..

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása