HTML

Szlovák többség Tokajban

2012.10.03. 12:33

tokaj2.JPGA hétvégét Tokajban töltöttem, ami jó alkalmat kínált arra is, hogy néhány korábbi bejegyzésemben felvetett gondolatot és meglátást élesben tesztelhessek. Régóta, több mint tizenöt éve járok vissza erre a számomra oly kedves és különleges tájára Magyarországnak, veszek részt különböző borkóstolókon, beszélgetek a helyiekkel. Érdekes látni a változást, de egyáltalán nem örömteli. Nagyon rossz kimondani, de Tokaj valahogy nincs rendben.


Természetesen itt nem a borokkal van baj, mert abban továbbra is kétségek nélkül hiszek, hogy Magyarországról, ha majd egyszer egy bor igazán világhírű lesz, akkor az csak a tokaji lehet. A környezet, a tradíció, az egyediség egy olyan kombinációban jelentkezik, amelyből ki kell, hogy alakuljon valamikor egy robbanékony elegy, ami aztán berobbantja a világ térképére az itteni borokat. Persze mindenki ezt az elegyet keresi immáron közel 20 éve, mióta a borvidék kiszabadult az állami tömegtermelés béklyóiból. A mostani tapasztalataim sajnos azt mutatják, hogy ez a keresés is olyan lesz, mint az a bizonyos eurócsatlakozás, amihez az elmúlt tíz évben mindig legalább négy évre voltunk, függetlenül, hogy éppen milyen évet írtunk.

Hogy egy kicsit jobban megvilágítsam a problémát, álljon itt egy borturizmusos példa. Három hét múlva Piemontba szeretnék utazni a családommal, és már most megnéztem a szálláslehetőségeket. A legnagyobb internetes keresőportál közel 200 lehetőségből már csak kevesebb mint harminc esetében adott fel szabad lehetőséget. Azaz a barolo hazájában október végén teltház van. Ezek szerint imádnak a gasztroturisták odamenni, amiben valószínűleg az is sokat segít, hogy Tokajtól eltérően Alba főutcáján nem minden második üzlet zárt be, vagy árul kannás bort.

A tokaji hétvégét borvidék legmagasabbra pozicionált szállodájában töltöttem, ahol legjobb esetben is félház volt, és a vendégkör legjelentősebb részét a Szlovákiából átrándult újgazdagok jelentették. Magyar alig, de nyugat-európai sem túl sok. Persze, ha hozzávesszük még azt is, hogy azon a tradicionális hétvégi rendezvényen, amelyet immáron 8-szor rendeztek Tokajban, és a legjobb pincészetek kóstolóin és a legjobb magyar séfek borvacsoráin lehetett részt venni, még a rendezvény előtt egy nappal is bőven lehet helyeket szerezni, akkor igazán úgy érezhetjük, hogy valami gond van. Egyébként a rendezvény honlapján a főszervező 2004-ben még több ezer vendéget vizionált, most pedig jó, ha párszázan voltak.

Ebből az egy példából is látszik, hogy Tokaj nincs fenn igazán még a hazai gasztronómiai térképeken sem. Habár ősszel hetente van egy-egy borfesztivál a régió helységeiben, de azt egyik borász sem újságolta nagy örömmel, hogy azt követően több kartonnyi bort sikerül értékesíteni a látogatók intenzív érdeklődésének köszönhetően. Ahogyan arról sem számolnak be, hogy egy-egy rendezvény egyre több, vásárlóerővel is rendelkező, visszajáró borturistát vonzana vissza.

Ez lenne tehát a diagnózis, de mi lehet a jelenség mögött? Az biztos, hogy mind a mai napig nem egyértelmű, hogy Tokaj, mint borrégió, hogyan pozicionálja magát brandként? Művészek vagy iparosok?  Édes vagy száraz, aszú vagy szamorodni, reduktív vagy ászkolt, új, franciás stílus vagy hagyományos, régi? Vagy akár pezsgő? Még egy borhoz értő félamatőr is nehezen követi mindazokat a vitákat, amiknek általában az az eredménye, hogy időről-időre ernyőszervezetek alakulnak és tűnnek el, de a potenciális fogyasztó számára az még mindig nem tiszta, hogy mit is takar a tokaji brand. Úgy tűnik, hogy a chianti, a brunello vagy akár a barolo, a bordói, vagy a burgundi elnevezések még pár ezer kilométer távolságból is egyértelműbbek a közönség számára.

Jól jellemzi a tokaji, mint brand piaci helyzetét, amit egy nagyáruház borkatalógusában láttam: ezer forintos aszúkat és névtelen palackozású, jellemzően félédes borokat lehetett csak találni a kínálatban. Ezzel szemben a villányi vagy szekszárdi borvidék részéről a legnagyobb nevek képviseltették magukat, tipikus fajtákkal.

Nyilvánvalóan az sem segít a brand felépítésében, hogy ma Tokajban hozzáértő, a munkáját szerető munkavállalókat szinte lasszóval sem lehet fogni. Ez sajnos egyaránt igaz a szőlőmunkásokra vagy az éttermi felszolgálókra. Feltűnő, hogy ha valami igazi értékre akad valaki egy-egy jó munkaerő személyében, akkor rendszeressé válik az átcsábítás, vagy akár a több helyre való bedolgozás is. Persze, ettől még a borászok vagy akár az éttermesek életüket és vérüket (és sokszor százmillióikat) teszik bele a vállalkozásukba, de ha nincs meg a hétköznapok kiszámíthatóságához szükséges stabil munkaerőalap, akkor bizony csodára ők sem lesznek képesek. És itt jön be az egyik korábbi bejegyzésemben megemlített probléma, a szakmunkás-, illetve nyelvi képzés hazai gyengesége. Pedig ilyen szaktudás nélkül nagyon nehéz lesz fenntartható működést biztosítani.


Apropó, fenntarthatóság. Egy kicsi, pár hektáron gazdálkodó borász említette, hogy immár sokadjára bukja el emberléptékű, hosszú távon működőképes modellre alapozott pályázatait valami bombasztikus hangzó, ámde nyilvánvalóan komolytalan, néhány év múlva biztosan elhaló több százmilliós projekttel szemben. És persze nem csak az ő. Mert a nyerésnél többet számít az ismeretség, mint a stabil és kiszámítható működés – mily meglepő.

Azaz kellene egy tiszta sztori, megfelelő erőforrások, stabilan és kiszámíthatóan allokálva, mert különben Tokaj soha nem kapja meg az őt megillető helyet Európa borászati térképén.

És utána menni kellene abba az irányba, közösen, nem újabb és újabb koncepciókat kitalálva. És ha kell (és igenis kell), akkor kormányzati elhatározás és szabályozás segítségével (hogy erre a kereskedőházi működés újragondolása a legjobb és egyedüli eszköz, arról viszont egyáltalán nem vagyok meggyőződve). Ami biztos, hogy ez szétaprózódva, napi háborúkat vívva nem fog menni. Persze kis győztesek és nagy vesztesek igazi összefogás és koncepció nélkül is lesznek mindig, trendi helyek és borászok jönnek és mennek majd,  de a Tokaj felvirágoztatásáért vívott háború vesztésre lesz ítélve.

>" />

50 komment · 1 trackback

Címkék: borfesztivál borász borrégió fenntarthatóság Tokaj

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr894817645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szlovák többség Tokajban? 2012.10.04. 09:12:01

Érdekes látni a változást, de egyáltalán nem örömteli. Nagyon rossz kimondani, de Tokaj valahogy nincs rendben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atta Ego 2012.10.03. 15:11:37

Szevasz tavasz.
Egyetértek és a Brian élete film tanácskozás jelenete jut eszembe Tokajról www.youtube.com/watch?v=cv4MxS5vtv8. Ennek megfelelően az az unszimpatikus véleményem, hogy jobban jártunk volna, ha nem kapunk a Tokaji névhasználatra védettséget, mert akkor a ki a jobb, ki ad ezen a néven megvehető, kiváló bort verseny kikényszerítette volna a teljesítményt. Sajnos magyar szokás szerint, maradtak a régi megmondók, semmi sem változott, csak az árak nőttek az egekbe, bár ha utána számolnánk, lehet hogy kiderülne, hogy a mai értéken számolt összbevétel az elmúlt 50 évben mit sem változott, csak kevesebbet kell előállítani és dolgozni kisebb az osztó.
2005 táján eltöltöttem fél évet a budafoki borászsuliban, ahol találkoztam tokaji véleményekkel és már akkor az jött le, hogy a kirekesztősdi megy, amelynek a régi urak a kezdeményezői. Mivel a külföldi tőkén történő személyes gyarapodás volt az igazi cél és a sok porhintés a minőségről, valamint a "hú hogyis felejthettük el" hagyományokról csak a idegenek meggyőzését szolgálta, ezért tart ott Tokaj , ahol tart. Akik hittek a szőlőben és szerettek volna váltani azokat kizárták a klubból és máglyára küldték.
a cikk írójának üzenem, hogy ajánlatom továbbra is áll, és elfogadása esetén nem lesz baj a kvalifikált, lojális munkaerővel.
Üdv

megint 2012.10.03. 19:35:39

Kinek mi, nekem Villány a Magyar borvidék zászlóshajója, tetszik az egésznek a kialakítása, és nagyszerű borokat lehet kapni. Remélem a hétvégén ezt ismét bizonyítja, emberből nem lesz hiány az biztos.

blasiusii 2012.10.03. 19:39:56

én eddig csak olyan 'echte' tokajiakkal találkoztam, akik egészen elborzasztó dolgokat mondtak a régió bortermelőiről és trükkjeikről. A szájreklámja más városokban sem meggyőző, nem is vettem jó rég óta... A tokajiakon múlik, tesznek-e valamit a 'Tokaji' érdekében.

Peter.BXL 2012.10.03. 19:58:35

A baroloi borregio tenyleg jo minta lehetne kozossegi osszefogas szempontjabol. Mar ha van erre Tokajban egyaltalan igeny...
Egyebkent szallast most azert nehez Barolo kornyeken talalni, mert az oktober vege es a november a feher szarvasgomba betakaritasanak ideje (igen, ez meg a bornal is jobban vonza az erdeklodoket). De a regio hires a mogyororol is (Ferrero gyarnak Albaban van a kozpontja), illetve a Slow Food mozgalomrol, kivalo ettermekkel termeszetesen. Vagyis a regio tobb labon all, tobb szempontbol jegyzett gasztro/turizmus oldalrol, ez is pelda lehet a tovabblepesre Tokaj szamara.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.10.03. 20:08:30

Romantikus képzelgő mind, aki a Tokaji, de egyáltalán a magyar borászatban világraszóló perspektívát lát. Olyan klímában, ahol a termés rendre kiszámíthatatlan, lehetetlen konstans minőséget produkálni. A vásárló eközben meg belefárad abba, hogy fejben tartsa, na most melyik évjáratot is szabad/kell megvennie az aszúkból, de még a nem különleges minőségű borokból is. Hiába készítenek míves darabokat egyes manufaktúrák, és van olyan tétele a Kereskedőháznak is, amivel igazán nem kell szégyenkeznie, ezek csak üdítő kivételek pont a szabályt erősítendő.

A borfesztiválnak pedig lesz majd ismét reneszánsza, ha a válság elmúlt. 6-8 éve még szép, hogy többen voltak. Ma csak a benzin egy fél vagyon, mire odaér az érdeklődő.

bazd meg 2012.10.03. 20:08:47

MO valahogy mindenki almodik, mindenki a vilaghirrol regel, aztan meg minden szar ugy ahogy van. Nem kene mar leszokni arrol, hogy altassuk az embereket es a kovetkezo generaciot nem hulyenek nevelni ? Lehet hogy ezert nem talaljuk meg magunkat ? Elmondom nektek az egesz magyar boraszat szar ugy ahogy van, na ebbol induljatok ki.

sapuh 2012.10.03. 20:10:54

@Atta Ego: Azért ezek így elég általános és igazságtalan kinyilatkoztatások. Nem hiszem, hogy Szepsyiék, Árvayék, Demeter Zoltán, Áts Károly, Balassa István, Berecz Stéphanie, Bárdos Sarolta, Szilágyi Laci, Wille-Baumkaufék, Homonna Attila, Prácser Hajniék - és a sort még bőven folytathatnám - célja csak a "porhintés" lenne.

A poszt megállapításaival viszont többnyire egyet értek.

Állítsuk meg a ......... 2012.10.03. 20:14:49

Tokajt elfoglalták a szlovákok, nanemár.
Édesapám a Rákóczi pincéből hozott haza mindig különleges esszenciájú borpárlatot, különleges palackozásban.

Mondjuk ő értett is a borokhoz, hiszen a család mindkét ágának volt szőlője.
Ott gazdagnak, szegénynek volt szőlője, nem ették meg egymást, nem versengtek.
Mióta megjelentek ezek a hiperszuper borosgazdák, akik annyira frankó módon értenek a borokhoz, na azóta süllyed a tokaji bor értéke.
As őshonos lakosok eltávoztak és megjelentek az újgazdagok.

sapuh 2012.10.03. 20:22:08

@Salemi boszorkány: "különleges esszenciájú borpárlatot" - az micsoda?

Van aszúesszencia, esszencia, borpárlat (más néven brandy, bár utóbbi speciel Tokajra nem jellemző), de ezek így együtt??

Nyilván a szocialista nagyüzemi gazdálkodás évtizedei jelentették az aranykort, Szepsyék reflektorfénybe kerülése pedig tönkretette a borvidéket...

stikasz_1 2012.10.03. 20:45:35

Hát, a tapasztalatom az, hogy a saját, kicsi szőlőknek fikarcnyi értéke sincs, az emberek ímmel-ámmal foglalkoznak vele, próbálják leadni az alföldi pincészeteknek ami terem (akik tisztességesebben fizetnek, mint a Kereskedőház), de ilyen környezetben minőségről álmodozni... Fel lehet sorolni egy tucat borászt, hogy na, ők a menők Tokajon, és- ennyi? Borvidékről, rangról, elismerésről beszélünk, és az egész pár embert jelent, a többi ami őket körülveszi, az szegénység, reménytelenség, kedvetlenség no meg a kannás bor?... Ezzel a hátországgal tulajdonképpen mit is vár bárki Tokajtól?

Egyébként meg be kell látni, Magyarország oly kis ponttá zsugorodott a nemzetközi turisztika térképén, hogy teljesen életszerűtlen borfesztiválok által vonzott nyugatiak ezrét vizionálni. (Nem, Villányba se mennek. És a világhírű Etyekre se.) Mindez nem tragédia; jelenleg adottság.

vegyesfehér 2012.10.03. 20:56:40

Óva intenék attól, hogy most bárki okostojás egy okra visszevezetve megmondja a frankót, hogy "az a baj...". Ennél sokkal komplexebb a probléma. Hasonlítunk Barolohoz - oda bizony fizető képes keresleték járnak el, gondolom főként saját országukból, de biztos külföldről is. Nálunk hol van fizetőképes kereslet ? Mármint tömegben.
Valóban - saját tapasztalat - Tokaj városában este 9-kor bezár minden. Ezelőtt tízenakárhány évvel egy ír sörözőt találtunk nyitva 9 után egyféle kereskedőházas aszúval meg egyfajta villányi vörössel. Hogy miért ? Ezernyi magyarázatot találhatunk. Az egész régió döglött gazdaságilag és turisztikailag. Villány talán kicsit élőbb, de arra se mondanám, hogy fenn van a világ bortérképén. Eleve a magyar állam és propganda gépezet számára a magyar turisztikai lehetőségeket Budapesten kívül max a Balaton jelenti. És még lehetne sorolni, mitől szar - nemcsak Tokaj - az egész ország. Ha jól működnének a dolgok, a posztoló is tudná, hogy Tokaj labdába sem rúghatna Somló mögött :)) (bocs). Szóval vitára érdemes a dolog, de nemhogy egy poszt nem elég erre, de még egy rohadt parlamenti vitanap sem.

Állítsuk meg a ......... 2012.10.03. 21:12:30

@sapuh:
Mivel az apai ág egyik része már ott élt a 1800-as évek közepétől, azért nem kifejezetten csak a szoci időkre gondolok.

Akkoriban legalább nem tablettáztak.

Állítsuk meg a ......... 2012.10.03. 21:14:01

@sapuh:
Borpárlat volt a Rákóczi pince palackoztatta különleges vendégeknek, ebből kapott időnként édesapám is.

malkolmcole 2012.10.03. 21:24:53

Én Nyíregyházán lakom, előtte Miskolcon. Így gyakran járok át Tokaj városán. Nekem is feltünt, hogy már nem annyira keresett hely. Ellepték a motorosok, akik nem tudom pontosan mit is keresnek arrafelé. A város egy átmenőforgalomtól zsúfolt utcából áll, ami miatt 40-es zóna az egész közlekedés. Már többször megütöttem a bokámat "gyorshajtás miatt", rettenetes 40-nel végigdöcögni az egész városon!
Emellett sajnos a hamis bor ural mindent, tessék elhinni, hogy jó bort nem is lehet már ott kapni, csak pancsolt bort. Apró borászat tulajdonosaként mondom mindezt, nekem minden év máshogy sikerül, de Tokajban mindig ugyanolyan a bor...

Azúrkék égbolt (törölt) 2012.10.03. 21:29:19

Badacsonyban lehet a legfinomabb borokat fogyasztani szerintem.
A vulkanikus talaj táplálta és a napsütötte, Balaton szél simogatta tőkéken tökéletes bornak való érik.

sapuh 2012.10.03. 22:04:12

@Salemi boszorkány: De több "tokaji" bort adtak el csak a Szovjetunióba, mint amennyi az egész borvidéken megtermett. És permeteztek, műtrágyáztak ezerrel, a legjobb, de nehezen művelhető dűlőket felhagyták, helyette lejjebb telepítettek szőlőt, gyengébb minőségű, de géppel is megközelíthető termőhelyen, és lehetne még sorolni holnapig, mennyi kárt okoztak.

A borpárlat lehet jó, de már nem bor (csak az alapanyaga az), hanem az égetett szeszesitalok egyik típusa. Abból tehát nem igazán állapítható meg, hogy egy termőterületen jó borok teremnek/termettek-e - ahogy a cognac és az armagnac is finom ital, mégsem hinném, hogy a cognaci vagy armagnaci bor világszínvonalú lenne.

sapuh 2012.10.03. 22:10:40

@stikasz_1: Azért szerencsére nem pár embert jelent, de az biztos, hogy nem elég, ha csak a borászok teszik meg a magukét. Nem az ő dolguk az infrastruktúrafejlesztés (pl. tokaji elkerülőút), a turizmusfejlesztés vagy az összehangolt, országos szintű bormarketing.

Meg lehet nézni az osztrák példát: jól átgondolt, tudatos kommunikációval, kitartással és a szigorú, de ésszerű szabályok szigorú betart(at)ásával hogyan lehet 10-15 év alatt a nulláról a csúcsra jutni.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2012.10.03. 22:25:12

10 hektár 5 éve nem művelt szőlő eladó, ha érdekel valakit privátba küldök infót.

jorda 2012.10.03. 22:31:11

Tokaj szomorú példája annak ,amire ez az ország képes volt az elmult 22 év alatt.

A gazdasági ellehetetlenülés irányába tartunk ,senkinek ne legyen kétsége, még ettől is van lejjebb.
Egyre több elhagyott szőlő és borászattal felhagyó vállalkozás fémjelzi a "fejlődést".
Az országba ömlik az import bor,hiszen mi nem vagyunk képesek eleget termelni.

Az ország északi csücskébe csábítani a vendégeket belföldről és külföldről óriási kihívás ilyen benzinárak és elszegényedés mellett.
Mit lehet itt csinálni 2-3 nap után? Milyen programok vannak? Milyen ifrastruktúra szolgálja ezt? Mit is értünk tokaji alatt?
Hogyan létezhet egy gyüjtőszó alatt 15-25 különböző bortipus?
Rengeteg megválaszolatlan kérdés.
Talán legelőször ezen kérdések megválaszolásával kellene kezdeni!

Miért van gyenge minőség és kannás bor kategória Tokajban?
Valószinüleg azért mert csak azt tudja megfizetni a nagyérdemű borfogyasztók döntő többsége.
A termésátlag fele,a ráfordítás kétszerese a más borvidékeken szokásosnak.
Ahhoz nem kell túl nagy gazdasági képzettség,hogy ebből csak veszteséget lehet produkálni.Ez magával hozza a további leépülést.

Persze ennek néhány tőkeerős,milliárdos cég akár még örülhet is,hiszen ez piaci részesedésük növekedését hozhatja el.
Az elhagyott szőlők ára zuhan,majd valakik ezt fillérekért fel fogják vásárolni.
Csak a borvidék lakossága és az ország fogja ennek kárát látni.

Ennyi rossz hír után nem árt tudni,hogy a tokaji borok világversenyeken rendszeresen,számtalan alkalommal verik a világ legjobb borait.
Tehát tudunk valamit,de mint számtalan más esetben képtelenek vagyunk sikerre vinni ezt is.

bbwd 2012.10.03. 23:39:56

"akkor igazán úgy érezhetjük, hogy valami gond van. "

na vajon mi lehet a gond?

csak nem az, hogy az embereknek nincs pénze?

otapi 2012.10.04. 01:30:13

@vegyesfehér: Dettó ugyanaz a tapasztalat, csak 7-8 éve. Borfesztivál idején este mi is csak egy kocsmát találtunk nyitva, a "város" többi része konkrétan kihalt. A kis fabódék este 9-10 felé szép sorban bezártak, miközben nappal 35 fok felett volt. De már héttől is csak egy dél-amerikai indián csapat adott némi zenés aláfestést az OTP előtt :(
Mivel Starobrno sört mértek a kocsmában, ezért nem hinném hogy ír volt, nade egy borfesztivál idején csak annyi az esti/éjszakai élet?
Villánnyal (szintén borfesztivál a maga idején) össze sem lehetett hasonlítani.

Az már persze szubjektív, hogy a sok édes bor 3-4 nap alatt kissé egyhangúvá válik, legyen bármilyen világszínvonalú. Villány ebből a szempontból is változatosabb.

otapi 2012.10.04. 01:31:47

@bbwd: Nézz körül a Balatonfüredi borfesztiválon augusztus második felében - az utóbbi években mindig tömve volt a Tagore sétány.

Neonknight 2012.10.04. 07:20:57

Az a baj Tokajjal, a jó borokon kívül nem nagyon tud mit adni a turistának. Nyáron motorostalálkozón voltam ott, nekiindultunk, hogy szétnézünk a városban, de nem sok minden látnivaló volt. Az üzletek egy része 2-3, néha 4 órás ebédszünetet is tartott, egyszerűen egy ebéd meg némi borkóstolgatás után nem volt mit csinálni a városban.

zsitva 2012.10.04. 07:50:55

A tokajiaknak tudom javasolni az elzászi borút végigjárását.
Ez egy kb. 80-90 km hosszú út, kilométerenként jól kitáblázva. Minden az idegen szemével nézve, millió ingyenes (!) prospektussak és szeonon kívül is út mellett álló, nyitvatartó, árúsító 40-70 pincészettel.
Szezonban sok száz pince van nyitva.
A falvakban (kicsi faluk) sok-sok látnivaló, turista csalogató.

gigabursch 2012.10.04. 07:57:12

Illés Béla (égyébként véresszájú komcsi író) Kárpáti Rapszódia c. regényében tesz egy vasks utalást a Beregszászon a zsidók által forgalmazott borról:

Átlagos tokaji kimért bor: 1 krajcár
Átlagos tokaji palackozott bor: 2 krajcár
Minőségi tokaji kimért bor: 3 krajcár
Minőségi tokaji palackozott bor: 4 krajcár
Valódi tokaji bor: 5 krajcár.

rohadjmegARCgeci 2012.10.04. 07:57:56

Szóval a poszt írójának az a problémája,hogy a felső 10 ezer nem képes eltartani Tokajt?
Hát ez szar ügy.A pangás látványához nem kell Tokajba menni,elég ha elmászik valamelyik fővárosi bevásárlóközpontba,ott is ugyan ez a szitu.

quendelapo 2012.10.04. 08:52:43

Elég siralmasak ezek a hozzászólások.
Kiváncsi lennék hányan jártak Tokajban, pontosabban a Tokaji Borvidéken a kommentelők közül az utóbb 1-2 évben?
Nagyon felemás a borvidék kiváló adottságokkal és kihasználatlan lehetőségekkel.
Jó, hogy a szerző a szlovák turistákat emlegeti. Tokaj piaca mindig is a Felvidék és főképp Lengyelország volt. Szlovákia és Lengyelország felemelkedése új lehetőség a Tokaji Borvidék számára.
Természetesen ez nem fog menni a szerző által is hiányolt stratégia nélkül. Itt nem csak a borok minőségére kell gondolni, hanem a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére és marketingre is.

royslade 2012.10.04. 09:00:26

@Azúrkék égbolt: akkor már inkább a Fekete István által is megénekelt szentgyörgy-hegyi. Zamatos, illatos, légiesen könnyű.

egri Fehér 2012.10.04. 09:17:24

én csak azt szeretném megkérdezni, hogy az ide kommentelők évente hány palack édesbort szoktak vásárolni vagy meginni?

gh14 2012.10.04. 09:26:22

Ugyanaz a két dolog megy Tokajban, mint Magyarországon általában.
1. Az összefogás hiánya. Mindenki azt hiszi ő tudja a tutit, a többiek meg hülyék.
2. A másik átbaszása. Saját rövid távú érdekükben.

Ennyi.

tobias2 2012.10.04. 09:34:34

Érdemes a bolgár borokra is figyelni -- vannak köztük őrült jók!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.04. 09:40:01

Emberek, elfogyott a türelem!

A fideszes pofátlanságnak nincs határa, zavarjuk már el őket és nincs vita a sunyi változtatásokról!

ORBÁN CSÜRHE TAKARODJ!

További aljasok:
Lázár “igazi szarjankó” János
Szíjj ártó “seggszájú” Péter
Selmeczi, “rusnya, buta szőke nő” Gabriella
Kósa “barom” Lajos és maga a ….
Orbán “bóvlista-baltás-gnóm törpe” Viktor

Tallérossy Zebulon 2012.10.04. 10:03:38

@tobias2: Volt szerencsém tegnap részt venni a bolgár Katarzyna pincészet 2011-es vöröseinek bemutatóján, a szófiai Kempinski Hotelben. Itt és most nem a Katarzyna és egy tetszőleges magyar csúcspincészet vöröseinek összehasonlítására szeretném a hangsúlyt helyezni (amiből egyértelműen a bolgár csapat kerülne ki győztesen), hanem a marketing ("jó bornak is kell a cégér") fontosságát - profi módon megszerevezett-lebonyolított esemény volt, ahol sikerült egyensúlyt találni a szakmaiság és az élvezetek között.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.04. 10:10:16

Tavaly ősszel voltam egy csoporttal Tokajban. Nem szerveztem semmit, mégis minden nagyon jól sikerült, a kaja igen színvonalas volt, látogatás a borospincében, ahol ingyen kóstoltattak és természetesen vásároltunk is.

Az egészben különösen azt szerettem, hogy sehol nem éreztem a lehúzás szagát, ami pld. Egerben jó pár helyen igen csak érződik ha csoportokat viszel, főleg ha külföldit, de magyar nyugdíjasokat is simán levesznek.

Máskor is megyek oda.

Egyszerűen csinálnék ott egy hasonló helyet mint Egerben a Szépasszonyvölgy, rendszeres lovaskocsijárattal, mert ott a pincék közelebb vannak.

Ott a kicsiknek össze kellene fogniuk, mindent kitáblázni, megkeresni és rendszerbe állítani a nem lehúzós és minőségi helyeket, neten hirdetni (az Egri tourinformról nyugodtan lehet példát venni).

Tokajban szerintem bőven vannak lehetőségek a tömeg és extra turizmus szempontjából is, az egy aranybánya, mert az emberek szívélyesek, a szolgáltatások színvonala jó, csak nincsenek összerakva.

gentry 2012.10.04. 10:13:52

Pártunk és kormányunk lassan teljesen felszámolja a középosztályt, marad pár-tízezer gazdag és majd' tízmillió szegény, eladósodott ember az országban. Így nem csoda, hogy Tokaj is üres.
Szóval nem Tokajjal van baj, hanem az országgal.

péesz (törölt) 2012.10.04. 10:23:50

@egri Fehér: Sokat, nem is lehet kérdés! Tudják pl. hogy a '07-es aszúk szinte kész vannak, ezért is hozták ki őket, szemben a '06-os vagy pláne '05-ös évjárat lassabban érő aszúival. Vagy tudják, hogy a Patricius évek óta remek száraz furmintot tol az orrunk elé, 1500-ért megkapható.

Ezt mind-mind tudják. Míg jöttek ide, háromszor volt igazuk. Amit írtak, az volt a negyedik. Hát nem? De. Öt. :D Ezért kommentelnek. :D

péesz (törölt) 2012.10.04. 10:27:09

@bazd meg: Kifejtenéd kérlek bővebben az utolsó mondatodat?

Kitől mit kóstoltál az utóbbi mondjuk egy évben? Hány pincelátogatáson vettél részt, milyen borfesztiválon vagy évjárat- esetleg tematikus kóstolón?

Külföldi versenytársakkal történő összekóstolás?

Darabszám, meglátások, minden érdekel, ami a tolladból fakad. Kérlek, nyűgözz le minket ismét! :D

Csumpitáz Alfréd 2012.10.04. 10:49:53

Egy nagyon jó interjú, ami talán a problémák egy részére választ ad.

hvg.hu/gazdasag/20121003_Tokaj_Hetszolo_interju

péesz (törölt) 2012.10.04. 11:04:45

@Csumpitáz Alfréd: Köszi, tényleg jó!

Nem mellesleg egy másik, szintén minőségre törekvő kisebb pincetulajdobostól én is hallottam a két fülemmel, hogy a hegybírók ellenállása miatt nem sikerült még elérni pl. a mustsűrítés betiltását...

Hát ennyit az állami szerepvállalásról, szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.04. 11:27:33

"És itt jön be az egyik korábbi bejegyzésemben megemlített probléma, a szakmunkás-,...képzés hazai gyengesége. Pedig ilyen szaktudás nélkül nagyon nehéz lesz fenntartható működést biztosítani."

Nagyon igazad van, de gondolom a miniszterelnök egyik gyereke sem fog borászatot tanulni, nem fogja maga irányítani a birtokukat.

Főleg azért, mert az ott lakó, és a föld megműveléséből élő emberek "...hosszú távon működőképes modellre alapozott pályázatait valami bombasztikus hangzó, ámde nyilvánvalóan komolytalan, néhány év múlva biztosan elhaló több százmilliós projekttel szemben." sorra elvesztik, és tudják, hogy ez a rendszer nem fog mindig élni. Azt is tudják, hogy enélkül q*a nehéz munka a földművelés.

veny 2012.10.04. 11:51:47

Tokaj még mindig túl jó név ahhoz, hogy dolgozni akarjanak alatta. Tisztelet a kivételnek, természetesen.

Prémium kategóriában amúgy nem rossz a felhozatal, de lejjebb nemigen van megbízható minőség, anélkül meg nem fog menni.

Mára kb. az összes hazai borvidék előbbre tart Tokajnál... :(

sapuh 2012.10.04. 16:32:50

@Csumpitáz Alfréd: Nagyszerű cikk, nagyrészt egyetértek Kovács Tiborral.
Itt is látszik, hogy mennyire nem érdemes prekoncepciók mentén gondolkodni: a francia tulajdonban lévő Hétszőlő ezerszer többet tett a borvidék fejlődéséért, mint az állami Tokaji Kereskedőház Zrt.

Naroska 2012.10.04. 17:40:41

@Éjszakai őrség: Akkor én egy romantikus képzelgő vagyok! Mindig is sejtettem,
de jó! :)

Naroska 2012.10.04. 17:42:01

@egri Fehér: Én elég sokat. Nagyon szeretem az Aszút!

hegyaljai 2012.10.04. 17:51:31

A pénznek nincs szaga! Kassa egy 350 ezer lakosú város, Eperjes is százezer felett van. Örülni kellene hogy ide hozák az Eurójukat.
Mégis azok a panaszkodó vállalkozók milyen fizetést ajánlottak a hiányzó leendő munkatársuknak? Minimálbér, plusz feketén a zsebbe? Négy hónapi alkalmazás, a munkaűgyi hivatal támogatásával és utána isten áldja?

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.10.04. 19:58:04

@egri Fehér: Aszú, fordítás, késői szüretelésű hárs nagy favoritok nálam. Hímsoviniszta az, aki azt mondja, "csak a száraaaaz!" Ajánlom a libamájat aszúval, hogy ne csak mint desszertborra asszociáljunk, ha ezt halljuk.

Mikrobi 2012.10.04. 21:49:17

Tokajban rendkívül nagyok a különbségek borászat és borászat között. Nem véletlen, hogy a legdrágább pincészetek, éttermek és szálláshelyek konganak az ürességtől. Ez ugyanis azt jelenti, hogy még van hely a kispénzűek számára. (Ezzel persze nem az ezer forintos aszú kategóriáját éltetem, de azért lássuk be, sznobság tizenezreket fizetni is borért).

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása