HTML

Elfröccsözött nyugdíjak

2012.08.22. 11:46

nyugdij2.JPGNapi egy kisfröccs árából megduplázhatná a magyar lakosság saját befizetésből származó önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarításait. Erre igen nagy szükség lenne, mert jelenleg az ilyen úton felhalmozott tartalékok messze nem elegendőek az időskori öngondoskodásra. Ráadásul ez a megtakarítási forma még mindig komoly állami adókedvezményt élvez.


Bár tettem egy fogadalmat, amikor ezt a blogot elindítottam, hogy gazdaságról és azon belül a háztartások gazdasági viselkedéséről igyekszem a legkevesebbet írni. A múlt héten azonban beleakadtam egy nagyon jó áttekintésbe, amit egy vezető gazdasági portálon publikáltak a hazai hosszú távú megtakarítások vezérhajóiról, az önkéntes nyugdíjpénztárakról. Talán nem mindenki tudja, de ez az a formája az öngondoskodásnak, ahol kivételesen nem csak a szavak szintjén, hanem még adókedvezmény formájában is támogatást nyújt az állam.

Ez az a megtakarítási forma, amiről a magánnyugdíjpénztári események után mindenkinek valami nagyon előremutató és szimpatikus dolog kellene, hogy eszébe jusson. Itt végre megmutathatnánk azt, hogy tudunk felelősen dönteni, hosszú távon gondolkodni és nem csak egy ismeretlen jótevőben bízni, aki majd akkor segít rajtunk, amikor szükség lesz rá öregkorunkban.

Adott a hazai társadalom több mint 10 százaléka, 1,2 millió ember, aki ezzel a megtakarítási formával rendelkezik. Hogy ez sok-e vagy kevés, azt döntse el mindenki maga, bár ez még mindig elenyésző hányada a szóba jöhető népességnek.  Egy tipikus pénztártag – nevezzük Kovács úrnak – kicsivel több, mint fél millió forintot tart a számláján, ami alig több mint egy negyedéves átlagjövedelem hazánkban. Ja, és ráadásul mindezt egy 15 éve épülő rendszer alatt sikerült felhalmozni? Azaz a tipikus állampolgárunk 15 év alatt felhalmozott egy majdnem negyedévre elegendő átlagjövedelemnyi hosszú távú megtakarítást? Ha jól számolok, akkor ebben az ütemben folytatva a 45 éves aktív korszak után szerencsés esetben akár egy évnyi átlagjövedelmet is meg lehet majd takarítani!? Ami akár elég is lehet, feltéve, hogy már csak egy évig élünk nyugdíjasként.  Persze, mi magyarok nem szoktunk optimisták lenni, de ez talán még a mi borúlátó várakozásainkat is alulmúlja.

Éves szinten Kovács úr körülbelül 60 ezer forintot fizet be pénztári számlájára, azaz havi 5 ezret. Ennek mindössze 40 százaléka csak az, ami saját befizetés, azaz kevesebb, mint napi 100 forintot áldoz delikvensünk a nyugdíjára. A többi részt munkáltatója teszi hozzá, mármint ha a cafeteriában ezt választotta tudatos dolgozóként. Azaz a békés, boldog nyugdíjas évekre ma a lakosság 10 százaléka körülbelül napi száz forintot hajlandó áldozni. Hogy mire lesz ez elég? Tudjuk nagyon jól: semmire.

Jó ez így, és fenntartható-e? Rengeteg jó tanulmány és alapos elemzés mutatta be, hogy a nyugdíjrendszerek egyszer majd csődöt mondanak, és erre csak az nyújthat megoldást, ha mindenki időben elkezdi a felkészülést a békés öregkorra. Úgy tűnik, nagyon ráérünk, hiszen még a közbeszédet évek óta uraló magánpénztári történések ellenére sem következett be a várt felébredés, pedig kis hazánkban minden adott ehhez:

1. Van egy magyar viszonylatban olcsónak számító termék, hiszen a rövidtávú alternatívákat kínáló befektetési alapok átlagos költsége közel két százalék, míg a legdrágább pénztár kevesebb, mint másfél százalékból kihozza ezt. Azaz Kovács úr éves költsége nem több mint 10 ezer forint, és ha véletlenül nem elég tudatos vásárlóként a legdrágább pénztárat választja, még akkor sem kerül ez neki 5 ezer forinttal többe, mint a legolcsóbb. Ekkora pluszköltségre szoktunk a mobilszolgáltató választásnál legyinteni...

2. Még mindig létezik az adókedvezmény, ami manapság ritka, mint a fehér holló. Az állam elkötelezettsége a magánpénztári lépések után ráadásul mindenféle programban és vállalásban tetten érhető a rendszer támogatása tekintetében. Azaz itt még erre sem panaszkodhatunk.

Igen, tudom, a klasszikus és legfontosabb ellenérv az, hogy nincs rá pénzünk, de ha már nyár van, hadd hozzak ide egy nyári példát: napi egy minőségi kisfröccs egy vidéki kocsmában kábé egy százas. Lehet egy kisfröccsel kevesebb, és máris duplázódhatnának önkéntes nyugdíjpénztári befektetéseinket, az életkilátásainkról nem is beszélve.  Bár a probléma nagyságát látva, lehet, hogy kisfröccs helyett inkább házmesterről kellene beszélnünk...

>" />

83 komment · 2 trackback

Címkék: pénz nyugdíj forint kisfröccs megtakarítás adókedvezmény

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr794725594

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.08.22. 18:18:43

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen, nem konzultál, hanem értesít, és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy me...

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar 2012.08.22. 18:16:51

Milliárdos Mariskánk szerint a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszifül! Éle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2012.08.22. 16:48:25

Napi egy kisfröccs?

És mit csináljon az (én), aki nem iszik napi egy kisfröccsöt, mert nem marad rá pénz?

M_R 2012.08.22. 16:50:43

Ezzel csak az a gomd hogy jövőre az a jóságos kormány esetleg az önkéntes nyugdíjpénztárakban levő pénzt is megmenti... A kisfröccsöt ha megittam már nem szedi ki belőlem a TEK sem :)

Belagezapista (törölt) 2012.08.22. 16:52:51

Ha megnézzük a hozamokat, nekem annyira nem szimpi az önkéntes nyugdíjpénztár. Ha évente 1 éves állampapírokat veszek, hosszútávon megverem hozamban ezek többségét, erre pedig bárki képes lenne. Szóval én inkább a NYESZ-re szavaznék, amire szintén van adókedvezmény.

Belagezapista (törölt) 2012.08.22. 16:53:52

Viszont mivel az állam bármikor mondhatja, hogy megszünteti az adókedvezményt, ezért egyik sem. Inkább TBSZ-ek, és akkor az vészhelyzetben olcsóbban törhető.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.08.22. 16:54:37

Az önkéntes nyugdíjpénztárak ajánlatai is éppoly áttekinthetetlenül bonyolultak mint a devizás hitelek szerződései voltak. Semmi kétség, ezer olyan apróbetű van bennük, amely az ügyfél megszívatását teszi lehetővé.

Én senkinek nem ajánlanék olyan megtakarítást amely ennyi bizonytalanságot rejt.

hörgőszelep (törölt) 2012.08.22. 16:59:11

Haver! Figy.... figyejjé mán! Figyuzzó, írókám??? A büdös éllletbe nem itam kis-kisfröcccsöt, figyejjé, mostand mi francrú moggyak le?? He?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.22. 16:59:50

Biztosan nagyon boldogok lennének a borászok, ha ilyen hatalmas bevételtől esnének el!
Akkor meg jönne, hogy napi hány cigi árából lehetne napi egy kisfröccsel többet inni...
Sokkal jobb lenne, ha nem a hatalom által irdatlan mennyiségben elsíbolt közpénz után a zsebünkben maradt resztlit kellene ide-oda tologatni! ;-)

pneumónia 2012.08.22. 17:03:02

Jelenleg a nyugdíjkorhatár 65, mire én(30) odaérek EUban egységes 70-72, meg sem érem...

Mivel ugyebár a most aktívak adják össze a kifizetésre kerülő nyugdíjat, ezért nyilvánosságra hoznám ki mennyit kap.
Leesne az álla sok mindenkinek!
Ja és megreguláznám a dolgot, hogy az átlag nettó kereset 90%-nál ne lehessen több, vegyék el! A nettó átlagkereset a K.-i országrészben lévőt venném 120-125!

Tryst 2012.08.22. 17:03:24

@M_R: Nos, megelőztél, ezt írtam volna én is.

Befizetek mondjuk 100.000-et az önkéntesbe, ezt megteszi minden ember az országban, az már rögtön 100 milliárd "talált pénz"!

Vagy elkezdek a barátnőmmel lakáselőtakarékossági számlába fektetni. Mi a biztosíték arra ma Magyarországon, hogy a 2/3-os királyság jövőre nem kiálltja ki azt is "talált pénznek" a narancsos fülkeforradalom keretein belül?

Semmi.

M_R 2012.08.22. 17:06:36

@pneumónia: Ezzel igen sok nyugdíjas boldog lenne, ha 100 ezer feletti nyugdíjakat kapna (ammúgy nagy tévedésben vagy, a keleti orszgárészben a bruttó átlagkereset sem éri el a 120 ezret..)

M_R 2012.08.22. 17:08:37

@Tryst: Főleg ha a Lézerjaniknak új autó, a minisztériumokba új bútor, Plagibácsinak új villa kell...

szép heléna 2012.08.22. 17:09:14

Már bocsi 1998 óta vagyok ÖNYP tag...tehát van egy felhalmozott tőkém(kb 2,3mFt)...tavalyi év munkáltató befizetett 240.000 Ft én befizettem 84.000 Ft... az egész évi hozam OTP ÖNYP 16.000 Ft...hát ez baromi jó befektetés...most az ÖNYP-t reklámozni????ebből még napi kisfröccsre se jut...

Verkaufsförderung 2012.08.22. 17:18:36

Vicc az egész, a lekötött betét ver minden portfolió befektetést már kb 5 éve. Csak a hülye tart el alapkezelőket.

morbiczer 2012.08.22. 17:22:09

Hat a manyup allamositassal az onkentes manyupokat es kinyirtak legalabb 5-10 evre.

Nyilvan van kulonbseg a ketto kozott, de a nep nagy resze csak anyit lat, hogy ez is amnyup, meg az is manyup.

A manyuprol meg ket dolgot tud az egyszeri allampolgar: "eltozsdezik a penzed" es Orban barmikor el;veheti az ottani penzt egy tollvonassal.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.22. 17:22:45

Szerintem egyszerűbb lesz hitelt felvenni. Orbán is meg fogja tenni, mert a nép ezt kívánja.

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2012.08.22. 17:41:48

nekem elvették az egész magánnyugdíjamat szóval bekaphatják tövig! (illetve le kellett hogy mondjak róla...)

Verkaufsförderung 2012.08.22. 17:43:38

@endike:

lesz? Az állam folyamatosan hitelből törleszti a korábbi hiteleket nem tűnt fel?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.22. 17:44:41

1. Eljöhet még a második nyugdíjvédelmi program
2. olyan gyatra a hozamuk, hogy én kb 35 év múlva jutnék hozzá, kb a sima bankbetét is többet ad.
3. Miért ne legyek egyszerűbb, és magamnak nyitok egy bankszámlát, ráaggatva hogy "Tibor nyugdíjja". Itt nincs annyi apróbetű és veszély.
4. Ha félek (ami szerintem túlzott), akkor ugyanezt nyithatom Ausztriában is, bár akkor a hozamnak lőttek.
5. Tudom, az emberek 99%-a nem tudná megtenni, mert elköltené, de itt ér véget a társadalmi szoridalitásom, és azt mondom ÉN képes vagyok rá, a többiek meg oldják meg kizsákmányoló pénztárakkal ha nem képesek nem elkülteni a megtakarításukat.

És ha véletlenül úgy gondolom, hogy elhúzok az országból, könnyebb magammal vinnem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.22. 17:47:03

Kovács úr nem 15 év alatt gyűjtötte össze a pénzét, mivel az nem az átlag, hanem a maximum.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.22. 17:47:15

@Verkaufsförderung: Dehogynem! Pont ezért kell még hiteleket felvenni! Hogy ne dráguljon a BKV, hogy legyen pénz nyugdíjra és a többi.

Hitelt! Kétpofára! Eddig is élvezte a nép, ezentúl is fogja!

Ad Dio 2012.08.22. 17:56:33

Én a Gyermekeimbe fektetem a pénzemet.

chastar 2012.08.22. 18:00:46

Nekem már (még?)több millióm van a magán nyugdíjpénztárban és attól rettegek, hogy viktor (igen kisbetűvel) mikor veszi el. Mert az állam adókedvezményt adott, mondjuk tessék befizetni 98% adót, oszt jónapot!(Kivenni csak nagy veszteséggel tudnám, bár lehet ez lenne kisebb)
Ettől elképzelhetetlenebb dolgokat is művelt már!

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.22. 18:00:59

Jó lenne, ha a posztoló leszállna a mai magyar rögvalóságba.

Tudatos dolgozó, mi?

Cafeteria, mi?

A munkáltató meg jól belefizet az alkalmazott nyugdíj-megtakarításába, ugye?

Kicsicsillagom, te tényleg nem hallottál róla, hogy az év eleji minimélbér-emelés után a munkáltatók első dolga volt, hogy megvonja a béren kívüli juttatásokat? Hogy a bérköltsége ebben az évben se legyen magasabb?

Tényleg nem hallottál róla, hogy a havi bruttó 220 ezer alatt keresők havi szinten átlagosan 8-10 ezer forinttal kevesebb nettót kapnak, mint egy évvel korában?

Nem hallottad, hogy NÉGYMILLIÓ ember él a létminimum alatt ebben a csodaországban?

Ugye a pillanatnyilag 6,6%-nál tartó inflációról, meg az ebből adódó reálbér-csökkenésről se hallottál? Felétek benzináremelés se volt?

Nálatok a boltban is minden ugyanannyiért van, mint egy évvel ezelőtt volt?

Arról se hallottál, hogy naponta 110 cég megy csődbe? Minden egyes munkanapon.

Dugd fel magadnak a vulgármarketinges "egy kávé ára" hasonlatodat a picsába, annál is inkább, mert vetted a bátorságot, hogy ne a szokásos kávéáras hasonlatot használd, hanem arra utalj, hogy aki nem öngondoskodik, az nyilván alkoholista, és elissza.

Tényleg jobban tennéd, ha az üvegbúra alatt, ahol élsz, nem a való világról, hanem virágokról, kutyakölykökről, meg kiscicákról posztolgatnál inkább.

NAR 2012.08.22. 18:08:42

Kiszámoltam, 12 év alatt évi alig 4%-os nominális hozamot termelt a "hozzáértő" vagyonkezelő, adókedvezményt pedig egyszer sem kaptam. Sima bankbetétért 9%-ot is lehet kapni (-kamatadó, de akkor is több, mint 7% marad), állampapírról nem is szólva. Ha a nyugdíjpénztárak rendesen végezték volna a dolgukat, talán nagyobb lett volna a felháborodás is annak idején...

freesleep 2012.08.22. 18:10:55

sokkal kifizetődőbb egy sima bankbetét, vagy pl. a cibes malacpersely

rókafogta 2012.08.22. 18:11:26

@No_Fidesz_No_Problem: Köszönöm a hozzászólásodat .Végre meg írta valaki az okoskodóknak szó szerint ,hová tegye az okosságait.Köszönjük.

nemecsek ernő áruló 2012.08.22. 18:13:41

@Eltévelyedés: Jó kis bankszámlád lehet 10% fölötti stabil éves kamattal, nem mondom. Érdekelne, kinél bankolsz! Én nekem átlag feletti hozamot ad az akciós betétem, és most az éves inflációt 1%-al meghaladta a lekötésem értéke. Az önkéntes pénztáramban kevesebb pénzre nagyobb hozamot realizáltam ugyanannál a pénzintézetnél, szóval lehet, érdemes lenne váltanom?

Egyébként lekötés, és ÖNYP - miért nem lehet mindkettőt?

nemecsek ernő áruló 2012.08.22. 18:14:52

@freesleep: Az én ÖNYP számlám eddig ennek ellentmond, de ha van egy jó banki ajánlatod, ne tartsd magadban!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.22. 18:19:45

@félázsiai nemecsek ernő áruló: öö.. említettem 10% feletti hozamot? nem rémlik.

Viszont a bankban előre megmondják mennyit adnak, az ÖNYP meg utólag mondja, hogy hát Ferikém, ebben az évben ez most ennyi lett. Szarabb évben meg méllyen infláció alatt. Szóval kiegyenlítődik minimum, tervezhetőség szempontjából meg jobb, ha én vagyok a vagyonőr.
Amúgy holnap jár le egy kisebb tételem az AXA banknál, kerek 10%-ot adtak. de most válság van, ezt nyilván nem kapom hosszú éveken át.
Lehet ÖNYPelni, mint diverzifikáviós eszköz, csak az egészen biztosan kis kamatot ad:)

sidol 2012.08.22. 18:25:49

banknak, biztosítónak és egyéb hasonló csaló bandának a kötelezőn kívül én soha többet egyetlen forintot sem...

nemecsek ernő áruló 2012.08.22. 18:27:19

@Eltévelyedés: Persze. Ha jobbára részvényekbe fektetsz, akkor így van. De a kiegyensúlyozott portfólió hosszú távon messze a banki hozamok felett van, ezt saját példámon érzékeltem.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.22. 18:38:02

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Így van. de nem várható el mindenkitől, hogy tőzsdeguru legyen, vagyonkámnak egy részével én aktívan kereskedek, egy másik része pedig biztonságosabb eszközökben van. De most Átlag Feriről beszélünk.

Flúgatlan 2012.08.22. 18:55:55

1) Baromira nem látom a garanciát, hogy a magánnyugdíjpénztár nem sinkofálja el a pénzemet.

2) Férfi vagyok, a 40-es évei elején. Statisztikailag várhatóan alig 1-2 évet leszek nyugdíjas.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.22. 19:04:31

@Flúgatlan: én nem a pénztártól féltem a maradék nyugdíjpénzemet, hanem don vittorio maffiájától. Ahogy elrabolták a magánpénztári vagyont, úgy előbb vagy utóbb, de tenni fognak róla, hogy az önkéntes pénztárakat is kifosszák.

A kedves posztolónak meg üzenem, örüljön, ha neki még telik napi egy kisfröccsre! Egyre többen élnek ebben az országban, akinek már arra sem futja.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.08.22. 19:06:28

"Napi egy kisfröccs árából megduplázhatná a magyar lakosság saját befizetésből származó önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarításait."

Ebből látszik, milyen gazdag Magyarország.

Sir Galahad 2012.08.22. 19:09:20

Először is, az önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítás is elveszhet. A bank vezetése azt mondja, sajnos ilyen-olyan válság van, elúszott a befektetés, satöbbi, majd sajnálkozva elvonul hawaii-ra koktélozni, a betétesnek meg lóizé a hátsójába. Másodszor - és ez a fontosabb- : addig, amíg az állam beszedi a nyugdíjjárulékot (mindegy, minek hívják), addig kutya kötelessége a megélhetéshez elegendő nyugdíjat adni, ha tetszik, ha nem. Rohadtul nem érdekel, hogy miből, de ha elérem a nyugdíjas kort, elvárom, hogy minden külön öngondoskodás nélkül is kapjak annyit, amennyiből legalább szerényen meg tudok élni. És mivel a választásokat a nyugdíjasok tömegei döntik el, kizártnak tartom, hogy ne lenne nyugdíj. Ha nem lesz, polgárháború lesz. Ennyi.

Ez vagyok 2012.08.22. 19:21:02

Kár, hogy a cikkben nem jelent meg az adózással kapcsolatos tudnivaló, így ezt pótlom.
Ha magánszemélyként fizetsz be az önkéntes számládra, akkor az egyéni számlán jóváírt összegek 20%-ával csökkenthető a személyi jövedelemadó.
Ez az adókedvezmény egy évben legfeljebb 100 000 Ft, kivéve azok számára, akik 2020. január 1-je előtt betöltik a rájuk irányadó öregséginyugdíj-korhatárt, ők ugyanis 130 000 Ft-ig igényelhetnek vissza adót. Max. ennyit lehet a "komoly állami adókedvezménnyel" érvényesíteni.
Ha pedig a munkáltató fizet be a munkavállaló számlájára, akkor maximum a minimálbér 50%-áig, 46500,- Ft bizetéséig frankó és kedvező adózású helyzet áll elő. Ugyanis ezen összeg 1,19-szerese után 16 % szja (8854,- Ft) és 10% EHO (5533,- Ft), összesen 14388,- Ft-ot kell befizetnie pluszban az apehnak. Ha a 46500-nál többet fizetne be a megátalkodott, akkor még több adót kéne befizetni. Így aztán a munkáltatói befizetéseknek befellegzett.
Ennyit az adózási háttérről.
Ja, még egy:
Mit gondol a kedves cikkíró, a magánbefizetések 100000,- Ft-os adókedvezményes korlátjával, mekkora összeg jön össze még akkor is, ha 20 éves korában kezdi valaki? (4,5millió Ft) ÉS ebből mekkora nyugdíjkiegészítésre számíthat?
Kizárólag kenyérre és tejre jut a híd alatt.
Ennyit a számolásról.

Sir Galahad 2012.08.22. 19:24:14

@No_Fidesz_No_Problem: Nem emlékszem, hogy lett volna olyan bejegyzésed eddig, amivel egyetértettem volna, de ezzel most 100 százalékig.

Ez vagyok 2012.08.22. 19:28:22

Bocs, kimaradt: a 4,5millió után mondjuk 20 évre az életjáradék eléggé gyér összeg lesz és ez lesz elég a kenyérre és tejre a híd alatt.

laci_52 2012.08.22. 19:39:49

@Sir Galahad: "Először is, az önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítás is elveszhet"

Ez a lényeg! A bankok sohasem kezelték becsületesen a magánnyugdíjpénztári vagyont, kétes ügyekbe fektették be, álomfizetést adtak a mnyp vezetőinek, milliókat fizettek a befektetési tanácsadóknak a rossz tanácsaikért stb.

"mivel a választásokat a nyugdíjasok tömegei döntik el, kizártnak tartom, hogy ne lenne nyugdíj"

Ez is teljesen igaz! Riogatnak azzal, hogy nem lesz pénz a nyugdíjakra: ez hülyeség.

Valamennyi pénz mindig van, a politika dönti el, mire költi. Márpedig nagy részét nyugdíjakra fogják költeni, ha meg akarják nyerni a következő választást. Legfeljebb nem építünk autópályát viadukttal és öt méter mélyen levő beomló alagutakkal.

Borenbukk 2012.08.22. 19:40:19

@Sir Galahad: Nem erdekel, mibol, de adjon? Varjal, honnan is ismeros ez? :) Lehet itt toporzekolni, hogy marpedig nekem megigertek, akkor is repitsenek el a Sziriuszra, de 5 eves kor tajan illik elkezdeni kinoni ebbol a korszakbol.

Polgarhaboru? Lerohanod a sarki rendort a jarokereteddel?

Borenbukk 2012.08.22. 19:42:02

@laci_52: Milyen igazad van! Majd nyomtatunk penzt. Annyi keresokepes koru csak lesz, hogy a bankjegy nyomdat uzemeltesse.

Box Tobient (törölt) 2012.08.22. 19:43:11

Nagy egy marha az, aki ma Mo-n bármilyen olyan eszközbe befektek hosszútávra, amire az állam ráteheti az enyves mancsát.

sziluet 2012.08.22. 19:45:35

Mindenki okoskodik a hozamokról meg a költségekről, amihez semmi köze a lényegnek. A lakosság zömének eszébe sem jut, hogy saját erőből takarítson meg a nyugdíjas éveire, vagyis gondoskodjon önmagáról! Majd állambácsi megoldja, ez az általános vélemény. Ezért nem lehet fizetőssé tenni az oktatást sem az egészségügyet. Ehhez még legalább 2 generációnak fel kell nőnie ebben az országban.

Borenbukk 2012.08.22. 19:48:45

@sziluet: Az oktatast meg az egeszsegugyet eppen lehetne, mivel azt rogton ki kell csengetni a pogarnak, de barmifele megtakaritast elvarni... Valoszinubb, hogy a macskam delre repul a fecskekkel.

Kepa 2012.08.22. 19:50:08

@Ez vagyok: Bocs, de az adokedvezmeny 500e Ft befizetes utan 100e Ft, amit az apeh mindig visszautal. Igy egy evben 600e FT a megtakaritas, plusz a penztar hozama. Igy egyutt szamolva joval tobb mint a lekotott betet hozama. A példadnal maradva 20 evesen valaki elkezdi akkor 62 eves koraban 25,2mFt lesz es nem 4,5m Ft.

Egyebkent a blog froccsos példaja pejoratív , degradáló, hogy azt ne mondjam gusztustalan.

Kepa 2012.08.22. 20:00:04

Én ertem, hogy senki nem akar megtakaritani nyugdijas eveire, de miert nem ? Elhiszik, hogy a legminimalisabb letminimummon tul is kapnak majd nyugdijat ? Es a tobbire , a szemelyes igenyekre honnan lesz pénz ? Marpedig az allamtol biztosan nem. Lehet mindent kritizalni, de egyet nem : a szuksegszeruseget !
A felhalmozott toket nem kell kizarolag kp-ben erteni, rengeteg megoldas letezik, de takarekoskodni, felhalmozni muszáj. Ahogy a nemet mondja: kleine fische gute fische !

Laciii 2012.08.22. 20:03:53

Viccesek ezek az indexes blogok, van valami nagy elhatározás alapelvként szépen kifejtve:
"Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni"
És utána jön az ennek ellentmondó ostoba poszt.

cukorrépa 2012.08.22. 20:06:09

"Napi egy kisfröccs árából megduplázhatná a magyar lakosság saját befizetésből származó önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarításait."

ha meg csak kétnaponta ennénk, meg is háromszorozhatnánk a befizetéseket! az annyát, micsoda kilátások!

Laciii 2012.08.22. 20:16:24

@Kepa:
1. "Lehet mindent kritizalni, de egyet nem : a szuksegszeruseget !"
sokaknak "a tobbire , a szemelyes igenyekre" jelenleg sincs pénze, szóval pont a szükségszerűség miatt nem tudnak félrerakni
2. sokan hiteleiket próbálják törleszteni
3. van aki inkább iszik-cigizik és tudja, hogy nem fogja megérni a nyugdíjaskort

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.22. 20:20:15

@Laciii: neked fizet a Párt a blog.hu-n kifejtett propagandáért vagy magadtól vagy ilyen hülye?

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.22. 20:20:56

@Laciii: ja, bocs... az első mondat idézőjelben van. Akkor nem szóltam.

béla a görög (törölt) 2012.08.22. 20:22:56

Igazad van.
De ma veszélyes. Veszélyes mert 10 évig nem nyúlhatsz a pénzedhez. Veszélyes mert az állam képes és államosit. Vagy törvényt módosit. Egy biztos szarik arra a szerződésre amit évekkel korábban kötöttél. Egyszóval a példádnál maradva szomjas a drága és benyeli a napi egy kisfröccsömet. Rossebb belé.
Tudod ha az NYP-k annak idején nem feküdtek volna be az államnak szó nélkül akkor ma más lenne a hozzáállás. Inkább biznám a pénzem alapkezelőre mint hogy magam próbálkozzak.

@Deres: minden bizonytalanságot rejt! Biztos nincs azt felejtsd el. És nem bonyolult csak kötött + neked kell kiválasztani, hogy milyen rizikót vállalsz! kösd le betétbe de az meg nem fog sokat hozni - miért tenné.

kpityu2 2012.08.22. 20:26:35

Ne fröccsözzetek! Adjátok ide a zsozsót megőrzésre, majd én vigyázok rá! Az állam mocskos csaló, aki magatokra hagy benneteket öregkorotokra, nem úgy mint én! Bízzatok bennem!

huhhhu 2012.08.22. 20:38:44

"Elfröccsözött nyugdíjak" ????? ELTŐZSDÉZETT NYUGDÍJAK !!!! Nagyon sokan gondoltak nyugdíjas éveikre, amikor az államiból átléptek a manyupba. Nem véletlenül. Aztán jött ez a kis zsebdiktátor meg kuszaszem, és a seggére vert 10-15 évi megtakarításnak. Egyszer volt Budán kutyavásár.

Laciii 2012.08.22. 20:49:34

@béla a görög:
Meg 10 év után is adózol egy jót ha ki akarod venni.

Nekem még több, mint 30 év kéne a jelenlegi nyugdíjkorig és ki tudja mennyi lesz mire oda érek, ha oda érek. Inkább rakom hozzáférhető helyekre.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.08.22. 20:59:26

Mire elerem azt a kort, hogy nyugdijba menjek meg fog szuni a nyugdijkorhatar.
Jelenleg 36 eves vagyok.

béla a görög (törölt) 2012.08.22. 20:59:37

@Laciii: "Meg 10 év után is adózol egy jót ha ki akarod venni." -- tudok róla.

"Inkább rakom hozzáférhető helyekre." -- úgyszintén. Nekem hozzáféhető helyekre :) de ettől függetlenül én inkább dolgoztatnám a pénzt.

Laciii 2012.08.22. 21:19:40

@béla a görög:
A hozzáférhetőt úgy értettem, hogy rövid távú befektetés.

béla a görög (törölt) 2012.08.22. 21:43:35

@Laciii: én sem a párnahuzatra gondoltam :)

rókafogta 2012.08.22. 21:45:25

@sziluet: Értem én azt ,hogy az állam nem oldhat meg mindent( bár van amiért fizetünk pl. nyugdíjért,egészségügyi ellátásért kötvetve oktatásért )de akkor minek is van? "Majd állambácsi megoldja, ez az általános vélemény. Ezért nem lehet fizetőssé tenni az oktatást sem az egészségügyet. Ehhez még legalább 2 generációnak fel kell nőnie ebben az országban."

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.08.22. 22:04:02

Nem iszom fröccsöt. A FIDESZ elkommunizálta a nyugdíjra két évtized alatt félretett pénzem, kaptam 22 ezer forint reálhozamot és 2 millió ment a közösbe. Apám meghalt 54 évesen. A férfiak amúgy is korán halnak, láttatok már nyugdíjasklubot? Biztos ezért jár csak a nőknek a 40 munkaviszony utáni nyugdíj, a férfiak elpatkolnak, nincs tőlük szavazat. Amúgy meg, amit a gazdaság megtermel csak azt lehet elosztani, mindegy mennyi pénz van... Úgyhogy fogyó népességnél így is úgy is döglött a nyugdíjrendszer.

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.22. 22:04:31

@sziluet: mondd kicsi smitpalika! Ugye te semmiféle biztosítást nem veszel igénybe, mindent magad fizetsz, elöl járva a jó példával? És a családod is így működik?

Szőkeherceg-bombanője 2012.08.22. 22:06:53

Tényleg elég elképesztő a cikk címe. Azt sugallja, hogy ez egy olyan ország, ahol mindenki hülye, alkoholista és képtelen az előrelátásra. Holott inkább csak arról van szó, hogy sem kisfröccs, sem megtakarítás. És nem azért, mert helyette lóversenyre járnak, hanem kenyérre költik a gazok a pénzt. 80-100 ezres fizetésből nem lehet előtakarékoskodni.

kzolika 2012.08.22. 22:08:44

Ha jól emlékszem, el lehetett menni és azt mondani, hogy nem adom a mnyp megtakarításomat (én elmentem, nekem megengedték, hogy így nyilatkozzak). Ha arra kerül a sor, biztos az öpt-vel is lehet ezt tenni.
Érdekes: a csajom és én naponta átlag egy üveg bort iszunk, de a munkáltatói befizetés mellett havonta általában egy 10-est én is betolok öpt-be. Szóval szerintem a fröccs és a megtakarítás nem zárja ki egymást!

Sir Galahad 2012.08.22. 22:22:02

@Borenbukk: Azért azt gondolom, aközött van némi különbség, hogy az öt éves gyerek vattacukorért veri a hisztit, vagy valaki egy ledolgozott élet után, sok százezer, millió forint befizetését követően azt mondja, ezért cserébe most már szeretnék valamit látni is. Valóban nem érdekel, hogy miből, ugyanis mire nyugdíjas leszek, addig bőségesen fizetek be annyit, amennyiből kijön egy tisztességes nyugdíj - ha másra költötték (mint most teszik a felosztó-kirovó rendszerben), az már nem az én problémám. Egyébként naiv vagy, ha azt gondolod, hogy maguk az öregek fognak kimenni az utcára és harcolni, ha nem lesz nyugdíj. Nyilván ők is, de megteszik ezt majd a fiatalabbak is, egyrészt azért, mert rájönnek, hogy ők is a semmiért fizettek, fizetnek, másrészt meg mert a nyakukra marad az idős hozzátartozók ellátása.

cukorrépa 2012.08.22. 22:55:51

@Szőkeherceg-bombanője:

"Tényleg elég elképesztő a cikk címe. Azt sugallja, hogy ez egy olyan ország, ahol mindenki hülye, alkoholista és képtelen az előrelátásra."

bizony, mintha csak kretének lennénk.

"80-100 ezres fizetésből nem lehet előtakarékoskodni."

ez a dolog lényege. hozzáteszem, ha mondjuk két (még nem kereső) gyereked van, akkor családi közös havi bevételként 400e-nek minimum lennie kell, hogy számottevő mértékű takarékoskodásba tudjatok fogni. az átlag magyar családnak nincs ennyije, így aztán megtakarítani se nagyon tud.

c 2012.08.22. 22:59:50

Aztán mi lesz, ha az állam ezt is meg akarja védeni?
Bocs, "átveszi" a vagyon kezelését a pénztáraktól?
Onnantól ígérvénycetli lesz ebből is, mert a pénz/vagyon nem lesz meg mögötte.

Mert ugye 10 majd ezt követően 3 évente lehet csak hozzáférni. A megvédést sokan nem tudnák kivédeni.

Én speciel CSÖKKENTETTEM a önkéntes nyugdíjpénztári befizetésemet.
Majd hanem kommunista kormányunk lesz, talán visszatérek a régi szinte.

c 2012.08.22. 23:02:27

Ja, és a támogatást 30-ról 20%-ra mérsékelték. Ebben az országban nem cél az öngondoskodás. Politika célja a minél szélesebb tömegek kiszogáltatottsága. Majd egy tál levesért megveszik a szavazatokat.

Ez vagyok 2012.08.23. 09:52:35

@Kepa: Igazad van, bocsi, hogy rosszul írtam.
De ehhez havonta több, mint 40ezret kéne betenni az önkéntes számlára.
A munkáltatói befizetést jól írtam, s azt is, hogy sok munkáltató nem fizeti, aki eddig. Az enyém sem:(

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.23. 11:20:56

@Sir Galahad:
Tudodmit, én inkább azt választanám, hogy tőlem ne vonjanak és ne is kapjak semmit.
Sőt még olyanba is simán belemennék, hogy ne kapjak semmit, de csak 2/3-át vonják, a maradék 1/3-ból meg félreteszek magamnak, családomnak, ha esetleg nem élném meg a nyugdíjjat.

Amúgymeg az elmúlt két évben nekem a reálbérem több mint 5%-kal csökkent (adócsökkentés hatása nem érte el az inflációt). A nyugdíjjak mennyit csökkentek?
Hogy, mi? nem hallom jól...

Szóval ne verje csak az asztalt nekem a nyugdíjjas, igen miatta (is) tart itt ez az ország, ő is szavazott az elmúlt 20-on évben...

A multkor láttam valami videót, szegény nénike egyedül kézzel szedi a szemetet. (berlinimagyartv.blog.hu/2012/04/19/egesz_bp_et_ingyen_takaritja_a_79_eves_neni).
Na a néni mondja hogy 79 éves, 87 óta nyugdíjjas... elemi matek: 54évesen ment nyugdíjba.

Kapja be mindenki.

Egyetlen irány maradt, kpbe kapni minnél több pénzt, az államtól (egymástól) ellopni, és magamnak (családomnak) félretenni.
Ponthogy az ellopott kötelező magánnyp.-i pénz is arra össztönzött, hogy minnél többet befizetni, annál több marad nekem, családnak (örökölhető). Erre most nincs semmi csak az igéret.
Hát a faszt!

fidesz = házmesterek pártja 2012.08.23. 11:31:51

@B-road: azért ez olyan jellemző napjaink ifjúságára... Gondolom, kedves szüleid, nagyszüleid roppant büszkék rád és ők is úgy lopták össze a nyugdíjra valót.

Borenbukk 2012.08.23. 12:45:47

@Sir Galahad: Pedig ugyanaz. Ha nincs, akkor nincs mibol adni. Annyival sulyosabb, hogy mi most is tudjuk, hogy ide vezet az ugy, de nem probaljuk elkerulni, hanem azt tervezzuk, ha majd odajutunk, nagyot toppantunk, es megoldodik. Ja es polgarhaborubol se lehet nyugdijat fizetni, arrol nem is beszelve, hogy ki ellen akarsz harcolni egyaltalan? A tobbi suger ellen, aki ugyanazt tervezte nyugdijugyben mint te? A politikusok ellen? Szerinted mennyi nyeresi eselye van annak, aki azzal kampanyol, hogy kevesebb penzt az embereknek, mert egy reszet felre kene tennunk?
@B-road: Logikus strategia az allamtol(egymastol) ellopni amennyit csak lehet, ha tiz emberbol mondjuk ketto akar igy boldogulni. Ha tizbol nyolc, akkor szopas. Es te, mint egyszeru pogar biztos nem josz jol ki a vegelszamolasnal.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.23. 15:14:50

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Apád faszát ifjuság!
Én a gyerekeimet akarom felnevelni, azt szeretném ha ebben a kibaszott országban boldogulhatnának, adót fizethetnének olyan 15-20év múlva.
Valami konkrétumot is mondhatnál azon kívül, hogy "jellemző"-zöl. Szerinted normális az, hogy az aki dolgozik, az szop, mindenki más meg a markát tartja?
És valóban nem a többszázezres nyugdíjjakra gondolok, hanem csak a simán 80-150nettót kapó nénikékre, akik furakodnak a buszon, piacon, sietnek... siessenek is a temetőbe!

Nyissad már ki a szemedet, te..! A jelenlegi nyugdíjjrendszer kizárolag szavazatvásárló automata. Aki felszólal ezellen az meg rögtön jellemző ifjuság.
Hát rohadjatok meg itt mind!
Ami adót lehet, elcsalok, gyerekeimet pedig igyekszem arra tanítani, hogy húzzanak el ebből a mocskos országból a gecibe.

Nem azt mondtam, hogy szüntessék be a nyugdijjat, hanem azt, hogy tegyék már tisztába az egészet. Ne legyen már tabu az, hogy esetleg csökken, mikor munkahelyek szünnek meg, aktívan dolgozó emberek fizetése csökken. Akkor talán ők is éreznék, hogy mi a geci folyik ebben a tetves országban.

Nagyon kibaszottul kiváncsi lennék, hogy amikor én megyek majd nyugdíjjba, akkor hogy a faszba szeretnék kiszámítani az én pénzemet, hol, hogyan fognak megkülönböztetni attól a tetves minimálbéres kp-ben fizetést kapó szerencsételtől a szomszédban, vagy a másiktól aki csak zsebre dolgozik, bejelentett munkája meg nincs is... Hogy?

Ja tudom, majd a jövendő ifjuságot arra neveljuk hogy tiszteljék az időseket....

Kurva anyátokat, azt!

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.23. 15:24:32

@Borenbukk:
Amennyiben nekem olyan munkám/tudásom akármim van amitől többet tudok keresni mint a másik 9 akkor simán nyerek. Ha én 1000-et keresek, és annak adójából elcsalok 400-at, akkor nekem marad 400. Ha a másik szerencsétlen a 400 adójából elcsal 100-at, neki 100 marad. Aztán meg mindketten bukunk 250 államilag el nem költött közberuházást.
Ki jön ki ebből jól?

Igen geci világ az erősebb nem segíti a gyengét, hanem eltapossa.
Hát bazmeg akkor ne kényszerítsenek erre. Érje meg leadóznom azt a tetves 400-at. Ne nézzenek hülyének.

Baszki, emlékszem 1.5éve, a magánnyugdijjas baszkódásnál, még meginogtam, hogy jajj, most jó lesz-e ez nekem. Akkor még csak az alapján döntöttem, hogy faszomat, velem ezt ne csinálják! És most meg egyszerűen szégyellem magát a gondolatot is, hogy valaha majdnem meg tudtak etetni ezzel a szarsággal.

Aki akarja egye a szart. Én nem akarom, és kibaszottul nincs lelkiismeret furdalásom emiatt. Mint ahogy attól se hogy leszarom a kéregető tetveket is az utcán. Nem azért dolgozom bazmeg, hogy ezeket etessem. Sőt, hol a kurva rendőrség, hogy eltakarítsa a mocskot az utcáról?
Hol a van a közterületfelügyelet, az ellenőr amikor nem lehet felférni a tetves bliccerektől a villamosra? Ha én véletlenül 10-perccel kicsúszok a parkolásból egyből fizessek, más meg azzal elintézi, hogy "oszt, felírja az adatokat aztán jólvan".

Hát gecire nincsen jól!

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.23. 15:39:07

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Ja mégegy. Utánanéztem. Simán többet vonnak le tőlem nyugdijjárulékként mint amit anyám meg apám kap összesen!

A te anyád nyugdíjját pedig nem vagyok hajlandó addig fizetni, amíg nem látom a boldoulásomat ebben a retkes országban.

Sir Galahad 2012.08.23. 15:59:41

@Borenbukk: Nem ugyanaz, ugyanis én komoly összegeket fizettem be a majdani nyugdíj reményében és nem fogadom el azt a választ - amit ezek szerint te igen - hogy nincs. Ha szerinted ez elfogadható, légy szíves küldd el nekem az összes vagyonodat, meg utald át minden hónapban a fizetésedet, én meg majd, ha megkérded, hogy hol van a pénzed, azt mondom, hogy nincs. Jó lesz?

Az egy jó kérdés, hogy ki ellen fog folyni a polgárháború... szerintem senki ellen, mert a politikai elit ezt nem kockáztatja meg. De abban biztos lehetsz, hogy ha egy napon valaki mégis bejelenti a te fülednek oly kedves szlogent, hogy a befizetett pénzünk az "nincs", nem fogunk otthon ülni és szépen, csendesen éhen halni.

Sir Galahad 2012.08.23. 16:01:58

@B-road: Én is elfogadnám, hogy lemondok a majdani nyugdíjról, cserébe meg nem vonnak nyugdíjjárulékot. a következő kérdés az volna, hogy a jelenlegi nyugdíjasok így miből kapnak nyugdíjat...

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.24. 09:08:59

@Sir Galahad:

Ezt irtam: "simán belemennék, hogy ne kapjak semmit, de csak 2/3-át vonják, a maradék 1/3-ból meg félreteszek magamnak"

Tehát a jelenlegi nyugdijjasoknak (anyáméknak) osszák szét a tőlem jelenleg levont járulék 2/3-át. Ezt írtam.

Ez kibaszottul messze van azért attól, jajj, miből kapjanak a jelenlegi nyuggerek, jajj, szemét önző ifjuság, nem tisztelik az időseket, csak a piára, meg a kábitóra, kell nekik a pénz?

Faszomba már.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.24. 09:10:18

@Sir Galahad:
Ha a teljes nyugdijjárulékot megtakaríthatnám, akkor 10év mulva csomagolnék is a gecibe. Nem kéne többet dolgoznom.

Sir Galahad 2012.08.24. 12:24:07

@B-road: Tényleg nem ugyanaz, de azért olyan nagyon messze sincs tőle. Kérdezd meg édesanyádat (ha már őt emlegetted), mit szólna hozzá, ha a jövő hónaptól harmadával kevesebb nyugdíjat kapna.

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása