HTML

Kinek a felelőssége a diákhitel?

2012.12.13. 13:56

diakhitel.jpgÉrtelmezésem szerint, az elmúlt napok eseményei leginkább arra keresik a választ, hogy vajon az állam vagy az egyén felelőssége a továbbtanulás biztosítása, vagyis finanszírozása. De ha már az egyénről beszélünk, akkor az alatt vajon anyucit vagy apucit, vagy esetleg tenmagadat értjük, mint saját sorsod kovácsát. Ezt szem előtt tartva viszont oda jutunk, hogy a lényegi kérdés valójában az, mennyiben képesek a fiatal generációk felelősséget vállalni saját jövőjüket illetően.

Amikor én egyetemista voltam, veszett jó világ volt. Az egyetemre alig jártunk be, a diplománk is sokat ért a munkaerőpiacon, ráadásul a havi ösztöndíj is bőven elegendő volt a napi betevő kisfröccsmennyiségre. Ráadásul, akkor még a szüleim is, zsebpénz címén, természetesen meglehetős áldozatok árán, de pont annyival egészítették ki az ösztöndíjamat, hogy diákmunkára már csak ritkán kellett hagyatkoznom. Ez lassan 25 éve volt, de már akkor is kellett anyagi áldozatokat vállalnia egy átlagos magyar családnak, ha a gyerekét egyetemen szerette volna látni.

Azóta sok minden megváltozott, talán az egyetemre is többet kell be járni, valószínűleg egy diploma is kevesebbet ér, és biztos, hogy a kisfröccs is relatíve megdrágult az elérhető ösztöndíjakhoz képest. Egy dolog azonban biztosan nem változott meg: a szülők, nagyszülők még mind a mai napig rengeteget áldoznak anyagilag azért, hogy a gyerek egyetemre járjon.

Van, aki ezt a folyó jövedelmeiből teszi, és van, aki már 15-20 évvel ezelőtt megkötötte azt az életbiztosítást, amely a gyerek 18. szülinapján majd fedezi a tanulási költségeket. És biztos olyanok is, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel e célból az elmúlt évtizedben...

Ezek a szülők általában arra is rengeteget áldoznak, hogy a gyerek megvegye első lakását, vagy néha még a kocsiját is, hogy sokszor még aktív munkavállalóként se kelljen egy picit se a a saját lábára állnia. Ez a helyzet Európa sok országában is hasonló, talán a leismertebb példa az olasz mamma szoknyáján üldögélő 30-35 éves férfiember, aki bizony a világért nem akar felnőni. Aztán persze vannak olyan nemzetek is, főleg az északi, és nyugatibb részeken, amelyeknél bizony a felnőtté válás éve együtt jár a felelős önállóság lehetőségével és kényszerével. Persze néha kezdőtőke is jár hozzá, de ismerek sok olyan holland kollégát az eddigi munkahelyeimről, aki bizony 17-18 évesen a saját lábára állt, és nem a szükségszerűség, hanem sokkal inkább a tradíciók és a társadalmi szokások miatt. Magyarországon még valószínűleg több generáció felnő addig, mire nem az lesz a természetes válasz az ilyen típusú kérdésekre, hogy majd apu, anyu megoldja, ad rá pénzt, finanszírozza, és így nem nekem kell elrendeznem.

De visszatérve az eredetileg felvetett témára, szerintem ma egy diákhitel felvétele a gyerek döntése kellene, hogy legyen, hiszen jó eséllyel neki is kell majd hosszú távon visszafizetnie. Mire ugyanis odaér, hogy kifizesse az utolsó törlesztő részletét, addigra papa vagy mama még aktívan, de már nyugdíjasként fogja életét tengetni, és nem lesz abban a helyzetben, hogy segítsen. De lefordíthatnám olyan módon is ezt a dilemmát, közgazdaságtani kérdésként felvetve, hogy a szereplők mennyiben hajlandóak az azonnali, a szülők által adott pénzt jövőbeli, a gyerek által visszafizetett pénzárammá transzformálni és ilyen módon a generációk között tehermegosztást az eddigiekhez képest elmozdítani.

És ebben a témában – akárcsak a gyerekvállalás kezdő időpontjában - véleményem szerint korunk hazai fiatal generációinak döntésképessége és felelősségtudata igencsak elmarad a kívánatostól. Biztos nem segített ebben az elmúlt évek svájcifrank-mizériája, mint ahogy a pénzügyi ismeretek alacsony szintjének következményeit is érzékelhetjük, de minden ezzel kapcsolatos választ és kifogást valószínűleg az sem magyaráz meg, hogy a diákhitel-szerződéses kondíciónak kamata 2 vagy nulla százalék.

Valószínűleg akkor járunk majd legközelebb az igazság kiderítéséhez, ha azt is megnézzük, hogy az a generáció, amelyik ezzel a kérdéssel szembesül, fel akarja-e, illetve fel tudja-e vállalni a saját jövőjét meghatározó döntést, annak minden előnyével és következményével együtt. Mert ha ebben nem lesz látványos elmozdulás, akkor lehet bármilyen alacsony a diákhitel kamata, ígérhetnek bárminemű garanciát foglalkoztatottság vagy diplomás minimálbér tekintetében, a szükséges döntések nem születnek majd meg, és a vita továbbra is arról folyik majd, hogy jó-e, vagy rossz-e a tandíj.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

>" />

103 komment

Címkék: ösztöndíj diákhitel törlesztő portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr824963611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikk rivers 2012.12.13. 21:00:07

..ennyi erővel a foci is lehetne önfenntartó..

Mária 2012.12.13. 21:08:24

A posztoló egy gyökér.

Remélem, nem ingyen írta a posztot, hanem jól megfizették abból a pénzből, amit nem költ a kormány a felsőoktatásra.

Playthegame 2012.12.13. 21:09:10

Idén 74000 diák fejezi be a középiskolai tanulmányait. A jelen állás szerint ( libsi módszer ) a fele fog államvizsgázni, a maradék 30%-a sosem kap diplomát, mert nem képes a nyelvvizsga abszolválására. Könnyen belátható, hogy fiatalok ezrei hiszik azt, hogy okosabbak az átlagnál, pedig valójában csak a szüleik pénzét élik fel. Hát most majd tanulni is kell, kis barátaim, mert ha nem, akkor állam bácsi nem fogja kifizetni a tandíjat... ( új rendszer: vagy bejutsz a 10000 hely egyikére, és ingyen tanulsz, vagy megtáltosodsz, mert eddig vacak eredményeid voltak, és ha végzel, ÉS jók az eredményeid, állam átvállalja a tandíjat egy az egyben ) Tehát tanulni kell...Ez akkora baj?
Mielőtt valaki beszól: a szocializmusban szereztem az első diplomámat, akkor sem volt ingyen. A melós szüleim csak a kolesz kifizetésébe majd belepusztultak, annyira "olcsó" volt. Most a gyerekem tanul, és neki is csak azt tudom üzenni: jön a vizsgaidőszak, le kell ülni tanulni:)

kerekes pereces 2012.12.13. 21:10:52

"és ha végzel, ÉS jók az eredményeid, állam átvállalja a tandíjat egy az egyben"
Nem, az állam azokét vállalja át, akik az államnál fognak dolgozni. Baromságot írtál.

salamander 2012.12.13. 21:13:07

A diákhitel - már ha igaz ahogyan a kormányszóvivő elmagyarázta, nem rossz.
Jobb mint a tandíj, mert azt befizeted aztán kereszt.

Tehát: A hitelt felveszed,, megkapod a pénzt.

1. végzel, diplomát kapsz és elhelyezkedsz az állami szférába pl, a közigazgatásba, akkor az állam kifizeti helyetted a diákhiteledet.

2. Üzleti szféra - a cég ha kifizeti leírhatja az adójából. Neki nagyon megéri.

Aki szív, a diákhitellel: aki 10 év alatt nem fejezi be az egyetemet, össze-vissza bukdácsol kever kavar, halasztgat, aztán végül belefásul és abbahagyja, mert megnősül, mert jön a gyerek, mert talált egy jó bárpultos munkát, stb.

***

Mária 2012.12.13. 21:14:51

"Értelmezésem szerint, az elmúlt napok eseményei leginkább arra keresik a választ, hogy vajon az állam vagy az egyén felelőssége a továbbtanulás biztosítása, vagyis finanszírozása."

Nem.

Az "állam" nem finanszíroz semmit, mert az "államnak" nincs pénze. Pénze az adófizetőknek van.

A kérdés nem az, hogy az adófizetők közössége, vagy az egyén finanszírozza a felsőoktatást, hanem az, hogy a kettő között milyenek legyenek az arányok.

sanyix 2012.12.13. 21:16:53

@Link Elek: az előbbi és legutóbbi nem zárja ki egymást, szép átfedések is vannak köztük ;)
Egyébként tényleg nagyobb szükség van "kamionosokra" mint diplomásokra, tudod valakinek dolgoznia is kell hogy eltartsa a sok bölcsészt és közgáztudóst ;D

Van egy olyan mondás is hogy inkább minőség mint mennyiség. Valahogy a "bezzeg" nyugaton nem gond az hogy fizetős a felsőoktatás. Itt is csak azért gond, mert így már lesz tétje, na meg esetleg már tanulni is kell, nem csak bukdácsolni meg bulizni, és bemesélni a szülőknek hogy bizony tanul a gyerek :D

Mária 2012.12.13. 21:17:08

"Amikor én egyetemista voltam, veszett jó világ volt. Az egyetemre alig jártunk be, a diplománk is sokat ért a munkaerőpiacon, ráadásul a havi ösztöndíj is bőven elegendő volt a napi betevő kisfröccsmennyiségre."

Az, hogy a posztoló alig járt be, mert alkoholista volt és végigitta a diákéveit, az a posztolót minősíti, nem a mai diákokat.

Mária 2012.12.13. 21:19:51

"talán az egyetemre is többet kell be járni, valószínűleg egy diploma is kevesebbet ér"

Nem. Nem a diploma ér kevesebbet, hanem brutálisan megnövekedett a munkanélküliség, ami a középfokú végzettségű munkaválallókhoz képest sokkal kisebb arányban, de a diplomás munkavállalókat is érinti.

Naponta 120 cég megy csődbe, minden egyes munkanapon.

Mária 2012.12.13. 21:25:23

"van, aki már 15-20 évvel ezelőtt megkötötte azt az életbiztosítást, amely a gyerek 18. szülinapján majd fedezi a tanulási költségeket."

Vicces.

Húsz éve, 1992-ben az emberek nem azért kötöttek életbiztosítást, hogy legyen miből tanítattni a gyereket, hiszen 20 éve senki nem gondolta volna, hogy 2013-tól - és éppen Orbán Viktor - brutális tandíjakat akar bevezetni majd.

Életbiztosítást már akkor is "baj esetére" kötöttek, a gyereknek meg ifjúsági takarékbetétet nyitottak, de nem tandíjra, hanem lakásvásárlásra gyűjtötték rajta a pénzt.

NEXUS6 2012.12.13. 21:27:20

A fiatalok, diákok aranyosak a maguk ártatlanságával de értelemszerűen nem szentek.
Amikor egy felnőtt, aki kényszerpályán sodródik manapság a munkaerőpiacon az sem tudja felelősen eldönteni, hogy hosszútávon mi lenne a jó, akkor egy zéró élettapasztalattal rendelkező tini, hogy a faxba tudná ezt eldönteni!? Miért várunk el egy gyerektől olyat, amit egy felnőtt sem tud. Szal ennyit a kérdésfelvetésről a felelősség vállalással kapcsolatban.

Kicsit elemezve ezt a Diákhitel 2 rendszert a következő mondható szerintem. Adott problémára, a felsőoktatás finanszírozására sok megoldás létezik. Vannak előnyök és hátrányok. Az, hogy melyik érvényesül azt a környezet, szűkebben a munkaerőpiaci környezet határozza meg. Namost Mo-n ez egy fos, röviden. Kiszámíthatatlan, bizonytalan, emellett kb. kínai szigorúságú. Ilyenkor egy hosszútávú, ráadásul nem közmegegyezésen alapuló rendszert erőltetni nem biztos, hogy jó ötlet. Csak mert az lesz a vége, mint ami a jó kis magyar adófizetési morált is jellemzi, ahol is mindenki ott csúszik ki az adózási kötelezettségből ahol tud.

Ha a Diákhitel2-höz kapcsolódó kommunikációt mögé tekintünk, akkor bizony, habár ezt a nyilatkozók feltűnően kerülik, de ez a rendszer válasz a fiatalok tömeges elvándorlására! Ez jó, csak épp nézzük hogy működik:
Először is az, aki állami szektorban helyezkedik el annak nincs semmi gondja, olyan mintha ez a hitel nem is lenne. Jól hangzik. Persze ha azt nézzük, hogy az állami szektor szűkül, a magasabb nyugdíj korhatárral, a szolgálati nyugdíj felszámolásával viszont a jelenleg bennlevő emberkék további évtizedekre kerülnek oda bebetonozásra, akkor ez elég szegényes lehetőségnek tűnik.
Elhangzott továbbá, hogy a magyarországi munkaadókkal a Kormány törekedni fog arra, hogy ők hasonlóan vállalják át ezt a hitelt. Csak kérdés, hogy ezt nekik is megmondták? Nem hallottam, arról, hogy mondjuk a multikkal erről tárgyaltak volna. Ha igen és van megegyezés, akkor fos a kommunikáció. Mindenesetre eddig ez is annyira biztos, mint a kutya vacsija.
A harmadik út, meg hogy a fiatal megpróbál valami jó zsíros állást megcsípni a diploma után, amiből visszacsengeti a zsét, ami ismerve a magyarországi bér viszonyokat valami külföldi állás lesz inkább csak.

A negyedik azonban a legsúlyosabb opció: adott egy jó képességű, talpraesett emberke, normális nyelvtudással, jó képességekkel, na most neki értelemszerűen már az elején sem szabad belépni ebbe a rendszerbe, irány Bécs, Párizs, ahol esetleg a zéró tandíj miatt, még a magasabb megélhetési költségek esetén is kevesebb pénzből jön ki. Több marad sörre, cigire. És a suli után is jobbak a lehetőségek.

Szal a rendszer a kimondatlan röghözkötést sem tudja elérni, a jobbképességűeket meg mint a csúzli lövi ki kishazánkból.

A felsőoktatás rendszerszerű átalakításáról meg azért elég keveset tudunk, gyak szó sincs róla. Ott van pl. egy jó kérdés, az oktatók bére. Egy világszínvonalú oktató nem olcsó. Gondolok itt arra a szájenszfiksönre pl, hogy az oktatás színvonala emelése érdekében szaktekintélyeket hívunk külföldről. Ez is fantasy ugye? Pedig ha ők idejönnek, akkor esetleg még a diák is maradna, a súlyosabb körülmények ellenére is. Ilyenről azonban ugye szó sincs.

Az egész rendszerből, ugyan az a filozófia látszik, ami pl. a szolgálati nyugdíjak megadóztatásánál is, hogy jogszabályokkal teremtünk olyan komolyabb szitut, amivel az embereket IDŐLEGESEN egy általunk kívánt rendszerbe próbáljuk terelni. Ezt ugyan lehet humánerőforrás menedzsmentnek is nevezni. De ha a rendszerben kevesebb pénz van, mint amennyi a munkavállaló munkaerejének újratermelődéséhez, rekreációjához kell, akkor ez egy XXI. szd-i gulág lesz csak.
A fiatalokkal meg ott hibádzik ez a stratégia, hogy nekik nincs egzisztenciájuk, vagy is vesztenivalójuk, de a lehetőségeik mindenki másnál nagyobbak.

Ha ütöd elmegy!

sanyix 2012.12.13. 21:28:30

@Mária: felejtsétek már el ezt a szajkózott marhaságot.

"megnövekedett a munkanélküliség, ami a középfokú végzettségű munkaválallókhoz képest sokkal kisebb arányban"

Az a sokkal kisebb arány az valami ilyesmi 10% középfokú 8% diplomás ez annyira sokkal kisebb arány hogy semennyire. Inkább elenyésző. Egyébként pedig kevesebbet ér a diploma mert a leírt módon nem tanulással ivászattal bejárás nélkül meg lehet szerezni, nem akarok neveket mondani de pl ELTE :D

Mária 2012.12.13. 21:28:50

" És biztos olyanok is, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel e célból az elmúlt évtizedben..."

Vicces.

Az elmúlt évtized a 2002-2012 közötti időszakot jelenti.

Miután Orbánék 1998-ban eltörölték a diákok havi 2000 forintos tandíját, és miután 2008-ban a szociális népszavazással eltöröltették a szocik által tervezett, félévente, oktatási intézménytől függően 15 ezertől max. 50 ezer forintig terjedő tandíjat, akkor mire is kellett felvenni a jelzáloghitelt?

Mária 2012.12.13. 21:33:26

"Ezek a szülők általában arra is rengeteget áldoznak, hogy a gyerek megvegye első lakását, vagy néha még a kocsiját is, hogy sokszor még aktív munkavállalóként se kelljen egy picit se a a saját lábára állnia."

Demagóg.

Az első lakás nagyon kevés gyerek feneke alá van alátolva. Döntő többségük egy életre eladósodik miatta. Aktív munkavállalóként pedig egy átlagos pályakezdő diplomás ebben az országban a szánalmas bérek miatt soha nem is ugrálhatott.

Egyébként miért fáj az a posztolónak, ha valaki a saját gyerekét a felnőtt élet megkezdésében, az egzisztencia megteremtésében, a lakásvásárlásban támogatja, hogy ha már családot alapítanak a gyerekek, ne egy lepukkant albérletbe szülessenek az unokák?

grani 2012.12.13. 21:34:20

Nem kell ennyi ruhatárszakos diplomás. Aki meg mindenáron az akar lenni, az fizessen. A világ nagy részén, sokkal tehetősebb országokban, fizetős a felsőoktatás. Pont a csóró MO akar megint ingyenoktatást? Nincs ingyen semmi.
Ahoz, hogy a diplomának legyen értéke, legalább 12O-as IQ-ra lenne szükség. Ez olyan butuska, bukdácsoló diák, aki még éppen kaphat diplomát. Házi feladat: a 18-2O év közötti népesség hány százalékának van 12O feletti IQ-ja?
Másik. Az állam a ingyenes oktatást az adókból fizeti. Miért fizessen valaki azért, hogy mások gyereke egyetemre járjon? Elvégre nem minden szülő gyerekének elégg magas az IQ-ja ahoz, hogy bejusson? Aki egyetemi diplomát akar azért, hogy később jól éljen, az fektessen be. Ő maga, vagy a családja. Nincs ingyenebéd.

Mária 2012.12.13. 21:35:15

"Ez a helyzet Európa sok országában is hasonló, talán a leismertebb példa az olasz mamma szoknyáján üldögélő 30-35 éves férfiember, aki bizony a világért nem akar felnőni."

A posztoló már elfelejtette, hogy választást lehet veszíteni a szinglihordázással? Dobjon egy mailt Mikola doktornak :)

Mária 2012.12.13. 21:37:35

"Persze néha kezdőtőke is jár hozzá, de ismerek sok olyan holland kollégát az eddigi munkahelyeimről, aki bizony 17-18 évesen a saját lábára állt, és nem a szükségszerűség, hanem sokkal inkább a tradíciók és a társadalmi szokások miatt. "

Igen, tudjuk, Magyarország tündérország, ahol 47000 forintból is fényesen meg lehet élni. És ez akkor is igaz, ha nem a HAVI 47000 forintból élők, hanem a NAPI 47000 forintból élők állítják.

Mária 2012.12.13. 21:41:04

"Magyarországon még valószínűleg több generáció felnő addig, mire nem az lesz a természetes válasz az ilyen típusú kérdésekre, hogy majd apu, anyu megoldja, ad rá pénzt, finanszírozza, és így nem nekem kell elrendeznem."

1. Ma sem ez a természetes válasz. Az, hogy a posztoló családjában ez volt a természetes válasz, ez a posztolót minősíti, nem általában a mai fiatalokat.

2. A magyar fiatalok majd akkor tudnak családi összefogás nélkül a saját lábukra állni, ha a nyugati árak mellett azonos mennyiségű és azonos minőségű munkáért ők is ugyanannyi NETTÓ bért kapnak, mint az eléjük példaként citált nyugati fiatalok.

Mária 2012.12.13. 21:45:06

"De visszatérve az eredetileg felvetett témára, szerintem ma egy diákhitel felvétele a gyerek döntése kellene, hogy legyen, hiszen jó eséllyel neki is kell majd hosszú távon visszafizetnie. "

Az emberek közösségekben élnek. A család a társadalom legkisebb egysége. A családtagok jellemzően a tudásukat összeadva, közösen döntenek. Pláne nem hagyják magára a család legfiatalabb tagját egy olyan kérdésben, amivel kapcsolatban az életkoránál fogva nem lehet élettapasztalata.

Szánalmas gyerekkora lehetett a posztolónak, ha az életét meghatározóan befolyásoló döntései meghozatalánál magára hagyta a családja.

prometheus_X 2012.12.13. 21:48:32

A szerző kiművelt embernek tűnik, számomra ezért is különösen furcsa az, hogy nem látja a legelemibb összefüggést. Nevezetesen azt, hogy semmilyen garancia nem mutatkozik ma arranézvést, hogy aki ma hitelt vesz fel a tandíj (sic!) kifizetésére, az később a munkájából ki fogja tudni fizetni. Arra a papír eddig sem volt garancia, hogy lesz munkád, de a színvonal jelenlegi tendenciózus (és igen erőteljes) romlása mellett aligha fér kétség hozzá, hogy magyarán mondva lószart se fog érni valaki a magyar diplomájával se itthon, se külfödön 4-5-6 év múlva.

grani 2012.12.13. 21:48:40

@Mária: " A magyar fiatalok majd akkor tudnak családi összefogás nélkül a saját lábukra állni, ha a nyugati árak mellett azonos mennyiségű és azonos minőségű munkáért ők is ugyanannyi NETTÓ bért kapnak, mint az eléjük példaként citált nyugati fiatalok."

Nyitva az országhatár. El lehet menni. Piacgazdaság van. A munkaerő értéke pont annyi, amennyit a piac fizet érte. Ha nem tetszik, akkor oda kell menni, ahol többet adnak érte. Valahogy nem sok magyart látok idekint. Azok se érnek sokat...

2012.12.13. 21:48:46

@Mária: ki ez a magát egyedül üdvözítőnek képzelő "langelme"? Koherens gondolatvezetese nincs. Morzsakra reagál morzsanyi ésszel és érvvel.

kerekes pereces 2012.12.13. 21:51:16

"A hitelt felveszed,, megkapod a pénzt.
" Nem kapod meg a pénzt. Egyből az intézménynek utalják a Diákhitel 2-t. Abból a hallgató egy fillért nem lát.
Ne feledjük, idén 34 milliárdot vonnak ki a felsőoktatásból. Ez kb. 3 BME-nyi leépítést jelent, a BME állami támogatása 13 milliárd forint, saját bevétele 16. Szerintetek támogatható leépíteni ekkora mértékben a felsőoktatást?

kerekes pereces 2012.12.13. 21:52:01

@grani: A második legnagyobb magyar város London, kb. 300E magyar él ott. Mennek ám sokan.

Mária 2012.12.13. 21:52:19

"Mire ugyanis odaér, hogy kifizesse az utolsó törlesztő részletét, addigra papa vagy mama még aktívan, de már nyugdíjasként fogja életét tengetni, és nem lesz abban a helyzetben, hogy segítsen. "

A papa és a mama nem csak a diákhitel törlesztésébe kellene, hogy besegítsen, amennyiben a diákhitelt egy SOKMILLIÓS tandíj miatt kellett felvenni, hanem ezzel párhuzamosan a lakáshitel törlesztésébe és az unokák nevelésével kapcsolatos kiadások finanszírozásába is.

A posztoló szerint, a jelenlegi jövedelmi viszonyokat figyelembe véve, milyen eséllyel indulna neki egy pályakezdő diplomás pár MAGYARORSZÁGON a felnőtt életének, ha bérlakások híján lakást kell vennie, a gyerekek miatt autót kell vennie, a gyerekek iskoláztatásával kapcsolatban is kiadásokkal kell számolnia, plusz még a gyereke 20 éves korában is a saját egykori diákhitele törlesztőrészleteit fogja nyögni?

Nem tartja szemét dolognak a posztoló azt, hogy nyugati példát állít a magyar fiatalok elé, miközben keleti béreket kínál mellé?

kerekes pereces 2012.12.13. 21:54:02

@grani: Miért fizessek azért, hogy más gyereke pék legyen vagy asztalos? Ő is fizessen, hiszen egyből egy használható szakmát kap, amivel ugyanúgy elmehet nyugatra, mint egy mérnök.
Meg kell érteni, vannak olyan szakok, szakmák, amikhez a középoktatáson felül még 4-6 évet tanulni kell. Mérnököt, orvost, közgazdászt, tanárt nem lehet szakmunkásképzőben képezni.

grani 2012.12.13. 21:55:30

@kerekes pereces: Mikor én voltam ott dolgozni, akkor csak lengyelek meg a baltiak voltak Angliában. Mostanában jártam megint arra, és hát bizony szállodákban meg vendéglátó helyeken sok magyar volt. Majd tíz év késéssel indult meg a magyarok beilleszkedése az egységes európai munkaerőpiacba. Eddig tartott a kölcsönből a jólét.

wicha 2012.12.13. 21:57:31

@NEXUS6: +1. velős meglátás

Mária 2012.12.13. 21:58:05

"a szereplők mennyiben hajlandóak az azonnali, a szülők által adott pénzt jövőbeli, a gyerek által visszafizetett pénzárammá transzformálni és ilyen módon a generációk között tehermegosztást az eddigiekhez képest elmozdítani."

Ugyancsak felmerül a kérdés: mi előnyösebb befektetés a társadalom számára?

1. A fiatalok oktatása, képzése, hogy aktív életük során a rájuk költött összeg sokszorosát megtermelve járuljanak hozzá a társadalom működéséhez, fejlődéséhez?

2. A fiatalok magukra hagyása mellett finanszírozhatatlan, soha meg nem térülő látványberuházások, stadionok, sportközpontok építtetése?

3. Az adóforintok magánzsebekbe csorgatásának a szó nélküli szemlélése?

grani 2012.12.13. 21:59:48

@kerekes pereces: Tényleg! Miért fizessél? Én ezt sem értem. Miért kell egyáltalán adóból fentartani a szakoktatást? Mert az általános, kötelezőt még valahogy elfogadom, de a szakoktatást? Aki a saját pénzéért tanul, az megkövetelheti, hogy jó képzést kapjon, az nem fog sörözni meg fröcsözni járni. De aki az állambácsitól ingyenesen kapja, az nemigen becsüli meg. De Kádár népe rabszolga nép. Mindent az államtól vár, ahelyett, hogy a saját lábára állna és nem függne az állam kegyétől.

Mária 2012.12.13. 22:00:01

"És ebben a témában – akárcsak a gyerekvállalás kezdő időpontjában - véleményem szerint korunk hazai fiatal generációinak döntésképessége és felelősségtudata igencsak elmarad a kívánatostól."

Nem a felelősségtudat marad el a kívánatostól, hanem a lehetőségek vannak szándékosan beszűkítve.

Kelly és a szexi dög 2012.12.13. 22:01:58

Ha a doki a 4000 euros, a tanár a 2000 euros fizetéséből kellene, hogy törlesszen, nem ugatna senki - lenne itt is "felelősségvállalás".

Mária 2012.12.13. 22:02:37

"Biztos nem segített ebben az elmúlt évek svájcifrank-mizériája, mint ahogy a pénzügyi ismeretek alacsony szintjének következményeit is érzékelhetjük, de minden ezzel kapcsolatos választ és kifogást valószínűleg az sem magyaráz meg, hogy a diákhitel-szerződéses kondíciónak kamata 2 vagy nulla százalék."

A svájcifrank mizéria 2010 nyarától aktuális.

Miért is?

Kik nyilatkoznak folyamatosan hülyeségeket? Kik miatt roggyan meg menetrendszerűen félévente kétszer a forint?

Na és kik azok a körök, akik egy-egy megroggyanás előtt már biztosan tudják, mikor érdemes venni, és mikor érdemes eladni?

Mária 2012.12.13. 22:07:02

"de minden ezzel kapcsolatos választ és kifogást valószínűleg az sem magyaráz meg, hogy a diákhitel-szerződéses kondíciónak kamata 2 vagy nulla százalék."

Magát a diákhitelt a bank piaci feltételekkel adja.

A kamat azért alacsony, mert a nagy részétnem az adósnak kell fizetni, hanem közpénzekből kapja meg a bank.

Kinek az érdeke az, hogy a közpénzek ne a felsőoktatásba, hanem egy, a Fidesz-kormány szívének kedves bankba folyjanak?

Kinek az érdeke az, hogy a hallgatók egy, a Fidesz-kormány szívének kedves bankba legyenek kényszerítve, ha tanulni akarnak, és ezek a hallgatók szinte a saját gyermekeik nagykorúságáig eladósodjanak?

Mária 2012.12.13. 22:12:28

"Valószínűleg akkor járunk majd legközelebb az igazság kiderítéséhez, ha azt is megnézzük, hogy az a generáció, amelyik ezzel a kérdéssel szembesül, fel akarja-e, illetve fel tudja-e vállalni a saját jövőjét meghatározó döntést, annak minden előnyével és következményével együtt. "

Miért van az, hogy a posztoló az összes olyan szempontot figyelmen kívül hagyta, ami arról szól, hogy miért éri meg egy közösségnek, egy társadalomnak, ha nem hagyja magára a tagjait, például a fiatalokat, hanem BEFEKTET a képzésükbe, hogy a fiatalok felnőtt életének a kb. 40 éve alatt a befektetett összeg sokszorosát visszakapja?

Talán csak nem azért, mert a Fidesz eszménye az atomjaira hullott, éppen ezért könnyen irányítható, manipulálható és egymás ellen fordítható egyénekből, illetve alkalmi érdekcsoportokból álló társadalom, amely tagjai számára ismeretlen fogalom a szolidaritás?

Mária 2012.12.13. 22:13:39

"Mert ha ebben nem lesz látványos elmozdulás, "

Lesz elmozdulás.

2014 tavaszán.

tlvajferi 2012.12.13. 22:15:24

Kinek a felelőssége a diákhitel?
az anyádé, ha engedi felvenni, az anyádé...hogy nem tanított meg, hogy ne hitelből élj!

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.12.13. 22:16:11

"szerintem ma egy diákhitel felvétele a gyerek döntése kellene, hogy legyen, hiszen jó eséllyel neki is kell majd hosszú távon visszafizetnie."

Kezi'csókolom, diákhitel már tíz éve felvehető. Én is felvettem, mert a szülői támogatás és az egyetemi ösztöndíj lópikulára nem volt elég, nem hogy albérlet+rezsi+utazás+étel-ital és társaira. Ennyit az újszerűségről.

A saját lábra álláshoz meg javaslom a posztolónak, hogy gondolkozzon el, hogy a magyar átlagfizetésből (nettó 142) hogy futja rezsire, lakáshitelre, DH2 törlesztőre, BKV bérletre meg mondjuk pelenkára. Vagy autóra. Vagy ruhára. Sok sikert.

NEXUS6 2012.12.13. 22:22:58

@grani: De akkor miért állnánk meg a középfokú oktatásnál, töröljük el a közoktatás ingyenességét, ja hiszen már most se az! Ugyan így az egészségügyet, ja az se. Zárjunk be minden közegészségügyi szakintézményt is, ha rohangáljanak a tébécések, meg közveszélyes őrültek az utcákon.
Számoljuk föl a tömegkölekedést, ja már elindult.
Szabadítsuk meg az államot minden olyan cégétől, ami némelyik, számunkra fontosnak ítélt piacra behatást gyakorolhat. Ja már ezen is túl vagyunk.
Számoljuk fel a társadalmi szolidaritást, csökkentsük a nyugdíjakat, hagy fagyjanak kopogósra azok a kisnyugdíjasok. Zavarjuk szét a rendőrséget, honvédséget, irányítsuk át a legális védelmipénzszedő szolgálatokhoz. Baxunk végre oda arendszernek, a köz, meg mindenféle biztonságnak éljen a szabadság! Ja ezen is túl vagyunk.
És aztán baxuk szét a felsőfokú oktatást.

Ó baxus most látom ez már mind megvalósult.
A szavaidból úgy ítélem meg, hogy pont ilyen országra vágytál, megvalósult maga a Kánaán!

De izé, akkor mit kerestél külföldön?

Csipyke 2012.12.13. 22:25:51

@grani: Csak a ruhatárszakokat is ez a törpeköcsög kreálta, merthogy az előző ciklusában meg jól felhígította a felsőoktatást. Művelődésszervező, egyéb hasonló szakok. Ez aztán a pálfordulás!

Mária 2012.12.13. 22:27:09

@grani:

"Házi feladat: a 18-2O év közötti népesség hány százalékának van 12O feletti IQ-ja?"

Gyenge vagy.

A teljes lakosságra vetítve szokták ezt nézni, mivel az IQ mértéke az életkor előrehaladtával alapvetően nem változik.

120 felett az emberek 16%-ának van az IQ-ja. De a 120-as IQ nem lehet feltétel a felsőfokú tanulmányokhoz, egy 110-es IQ-val rendelkező ember, ha az érdeklődésének és képességeinek megfelelő szakmát választ, végig tudja csinálni a képzést és megbízható, biztos tudással rendelkező szakemberré válhat.

Gauss-görbe az IQ eloszláshoz:

www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2012/04/AT191.bmp

Egy Ladányi-tanulmány szerint egyébként a 2001/2002-tes tanévben a felsőfokú végzettséget szerzett emberek aránya a 20-24 éves korú népességen belül 7% volt.

Szemben azzal, hogy ugyanezen népességen belül a 120-as vagy magasabb IQ-val rendelkezők aránya 16% volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.12.13. 22:28:03

"Értelmezésem szerint, az elmúlt napok eseményei leginkább arra keresik a választ, hogy vajon az állam vagy az egyén felelőssége a továbbtanulás biztosítása"

Sztem inkább arra keresik a választ, hogy hogyan tud valaki (értsd: O.V.) ekkora segget csinálni a szájából. Én legalábbis erre keresem a választ, és gondolom a hallgatótársaim is így vannak vele, mert minket már baromira nem érint az, hogy hova változtatják a keretszámokat, mi már fizetünk anélkül is, és fizetni is fogunk.
@sanyix: "Valahogy a "bezzeg" nyugaton nem gond az hogy fizetős a felsőoktatás."
Pl. Dániában vagy Bécsben (Finnországban stb.), ahol rengeteg magyar tanul ingyen? (Többek között pont közgáz, turizmus-vendéglátás és egyéb "büfészakokon")
Nem szeretem azt sem, amikor azt mondják, hogy Mo.-n van Európa legmagasabb tandíja, mert az is pont ugyanekkora hazugság, de talán azt érdemes lenne belátni, hogy tőlünk nyugatra nem igazán van konszenzus abban, hogy melyik módszer a jó.
Mellesleg akkor most mégis van tandíj, hogy is van ez? :D
USA-val is nagyon szeretnek példálózni, ahol például brutálisan alacsony a rétegek közti mobilitás. Ha szerintük az lenne a követendő példa, hogy mondjuk a Corvinuson vagy az ELTE-n legyen 10 millió egy félév (Harvardhoz, Yale-hez hasonlítva), akkor tényleg az akarja mindenki, hogy csak a gazdagok kiváltsága legyen a diploma. (És nem a tehetségeseké, ahogy a kormány hazudja)

Mária 2012.12.13. 22:35:52

@grani:

"Az állam a ingyenes oktatást az adókból fizeti. Miért fizessen valaki azért, hogy mások gyereke egyetemre járjon?"

Például azért, mert cserébe valakik mások az ő gyereke taníttatását fogják állni.

Mit szólnál ahhoz, ha az individualizmus jegyében mindenkinek magának kellene kitaníttania és folyamatosan továbbképeztetnie például az orvosát? Vagy takarékoskodnia arra az esetre, ha saját zsebből kellene kifizetnie egy százmilliós műtétet, vagy egy soktízmilliós rehabilitációt?

Az ember azért él társadalomban, mert az összefogás és a tehermegosztás által a saját erejét, lehetőségeit és túlélési esélyeit is megsokszorozza.

A magas szolidaritási mutatókkal rendelkező társadalmak az erőforrások hatékonyabb megosztása és kihasználása miatt mindig sikeresebbek azokkal szemben, amelyek a sorsukra hagyják a tagjaikat.

Az atomizált társadalom nem az egyén érdeke, hanem azoknak az érdeke, akik mindenható vezetőként a végsőkig megosztott társadalom élére akarnak állni.

Mária 2012.12.13. 22:37:15

@grani:

"Valahogy nem sok magyart látok idekint. Azok se érnek sokat..."

Honnan írsz?

ősbölény 2012.12.13. 22:38:08

Hogy mi a diákhitel 2, azt én pontosan értem, mert én is pont ugyanezzel a konstrukcióval végeztem el az egyetemet 1965-1970 között.
Nekem sem kellett tandíjat fizetnem, azt az állam fizette helyettem, sőt, mivel végig jeles volt az indexem, a 100 Ft. szociális segélyen kívül még 200 Ft. ösztöndíjat is kaptam, ez utóbbit minden hónapban befizettem a menzajegyre (= napi egy ebéd). És a diplomám megszerzése után egészen a rendszerváltásif fizettem vissza a diákhitelemet.
No persze ezt nem úgy hívták, hanem pedagógusbérnek becézték. Volt egy jó összehasonlíytási alapom: a nálam négy évvel fiastalabb unokaöcsém, aki csak nyolc általánosig és két év szakmunkásképzőig jutott (géplakatos oklevelet szerzett). Nos, ő a maga iskolázottságával egészen a rendszerváltásig nagyjából ugyanannyit keresett, mint én a felsőfokú, illetve 1972-től a bölcsészdoktori diplomámmal. A dolgot színesíti, hogy neki, mint a munkásosztály tagjának előbb-utóbb kijárt a lakáskiutalás is, amire én, mint nyamvadt értelmiségi, nem számíthattam.
Ennyit a diákhitelről, mint perspektíváról.

NEXUS6 2012.12.13. 22:42:03

Érdemes elolvasni Fukujama könyvét a nagy szétbomlásról. Azzal foglalkozik, hogy egyik társdalom miért lesz adott korban sikeres, majd csúszik le.
Valahogy soha nem úgy történik ez, hogy meggazdagodnak az emberek aztán mindenki hepi lesz, amíg világ a világ.

Amit egy társadalom a mélyponton el kezd felhalmozni az, mivel pénzt nem tud, az a "társadalmi tőke", a szolidaritás, az a képesség, hogy az emberek az íratlan, pl erkölcsi szabályoktól vezéreltetve együtt tudnak működni.

Amikor a 60-as évektől megindult pl D-Korea felzárkózása iszonyatos erőfeszítéseket tettek az oktatás fejlesztésére, az emberek életmódjának átformálásába, a társadalmi tőke felhalmozására. És nem azzal voltak elfoglalva, hogy melyik bankot konszolidálják éppen.

Az "aki hülye haljon meg", "annyit érsz amennyi pénzed van" filozófia vezetett bennünket oda 20 év alatt, ahol most vagyunk.

Az egyetemista gyerekek kimentek az utcára per pillanat olyanok miatt (középsulisok) ugye akikhez elvileg semmi közük nincs. ez az egész dolog nem az ő problémájuk valójában.

Én mint 40 éves fasz, szégyellem magam, hogy én ilyenre nem vagyok képes.

grani 2012.12.13. 22:42:24

@Mária: Az életkorral az IQ csökken. Ezért vezetik be az életkor szorzót. A magas IQ szinttel rendelkező embereknél az IQ lassabban csökken, mint az eleve alacsonyabbal indulóké.
Az általad felhozott grafikon csalóka. Itt pontosabb meghatározást találsz, de ha érdekel, akkor olvass szakirodalmat.
www.iq-tester.hu/cikkek-az-iq-rol/az-iq-ertekek-szinvonalai.html
Most nincs kedvem kisoktatást tartani.

grani 2012.12.13. 22:43:52

@NEXUS6: Igen. Ez lenne az ideális állapot. Teljesen kiszorítani az államot a társadalom életéből.

Mária 2012.12.13. 22:47:10

@grani:

Az IQ nem csökken az életkorral. A csökkenés azért van, mert egyéb fiziológiai tényezők is közbeszólnak, amik miatt az idősebb emberek ugyanazon tesztsoron ugyanannyi idő alatt rosszabbul teljesítenek, mint a fiatalabbak.

Ehhez kell a szorzó.

grani 2012.12.13. 22:47:16

@Mária: Szocialista duma. Mintha Orbánt meg a KDNP-t hallanám. Az én életemet én akarom alakítani és abba ne szóljon bele se az állam, se a "közösség", ha én nem kérem. Ha te nagy összeborúló, szeressük egymást közösségben akarsz, szeretsz élni, ám tedd. De engem hagyj ki belőle.

grani 2012.12.13. 22:48:12

@Mária: Megadtad a választ. Csökken. Vagy nem érted?

grani 2012.12.13. 22:49:45

@Mária: Nem fontos. Valahol Hong Kong és Boston között.

Mária 2012.12.13. 22:50:07

@grani:

"Az én életemet én akarom alakítani és abba ne szóljon bele se az állam, se a "közösség", ha én nem kérem. "

Na ja.

Mindenki menjen a picsába, oldja meg a maga baját, ahogy akarja, DE AMIKOR te kerülsz bajba, akkor mindenki rohanjon, hogy segítsenek rajtad.

Így gondoltad?

Mária 2012.12.13. 22:51:38

@grani:

Nem csökken. Egyéb fiziológiai tényezők játszanak közre.

Adjak linket a "fiziológia" szó értelmezéséhez, vagy egyedül is boldogulsz?

Mária 2012.12.13. 22:53:15

@grani:

"Nem fontos. Valahol Hong Kong és Boston között."

Akkor mit rinyálsz, hogy arrafelé nem sok a munka után kiköltözött magyar?

NEXUS6 2012.12.13. 22:53:29

@grani: Te most csak viccelsz ugye!?

Menj el pl Svájcba, nézzük meg azt, hogy ott mindenki hadköteles és olyan dúrva katonáskodás van, hogy nálunk mindenki rákosizna, meg sztálinozna, ha olyan lenne.
És micsoda pénzti selvisz ahelyett hogy ráfordítanák, a mire is....? Bankokra? Ja nem, Svájc tudod:) Akkor felsőfokú oktatásra, egészségügyre, közbiztonságra?

Szegény Svájciak, tök xar lehet ott élni. Milyen jó itt nekünk, ezzel a az afgánagár soványságú közszféránkkal, meg a nagy szabadságunkkal, hogy azt verek pofán akit akarok, mert a rendőr jobban félti az állását annál, hogy rám szóljon.
Magyarország a lehetőségek hazája!
;)

grani 2012.12.13. 22:53:42

@Mária: Eddig se jöttek, ezután se kérem. Viszont sokáig kotorásztak a zsebemben és hát milliókat vettek ki belőle, amit soha nem látok viszont semmilyen formában. Mint mondtam, nem kérek a segitségedből. Nem vagyok szolidáris senkivek, mert velem sem szolidáris senki. Csak annak segítek, aki nekem is segít, vagy én döntöm el, hogy kinek. És se az állam, se te, se másmilyen morális diktátor ne szabja meg nekem. Ingyen tanácsot sem kérek.

VonS 2012.12.13. 22:53:56

Na most ebben az országban a jelenleginél sokkal több minden is lehetne az egyén felelőssége, azonban a bibi ott van, hogy amíg az állam minden egyes hónapban kirabolja dolgozó állampolgárait, addig igenis szolgáltasson is érte valamit.
Jelenleg azonban oda tartunk, hogy az állam mindent pénzért csinál, ennek ellenére elveszi a fizetésem 70%-át, a baromi nagy kérdés, hogy akkor az hova lesz?

Ez a mindenki vállaljon felelősséget a saját sorsáért hozzáállás nekem is baromira tetszik egyébként, csak akkor az állam meg takarodjon az anyjába és ne vegye el a pénzem azért, hogy aztán közbeszerzéseken és egyéb apró trükkök százaival ellopják mindet.
Ez csak oda-vissza működik, és a felsőoktatásból így megspórolni kívánt pénznek egyébként százszorosát lopják el évente...

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 22:54:11

@Playthegame:
Te ostoba droid, egyrészt nem minden szakon van ingyenes hely, másrészt sok szakon lutri lesz, hogy épp jó napot fogott-e ki az emelt szintű érettségin, szemben azzal a megoldással, amit leszavaztatok ti droidok, ahol a benti tanulmányi eredményen múlott az ingyenesség.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 22:55:09

@salamander:
Vagy aki meg sem kockáztatja, mert nem olyan ostoba és magabiztos, mint te.

grani 2012.12.13. 22:57:14

@Mária: Objektíven csökken. Ezért vezetik be a szorzót_ ami az életkor által létrejött csökkenést tünteti el. Kb. olyan, mint ha a 1OO méteres futásnál az idősek eredményét szorzóval korrigálnák, is kijönne, hogy a mami, aki fél óra alatt teszi meg a távot, tulajdonképpen tíz másodperce belülfutná le, ha mondjuk 18 éves lenne. Érted?

grani 2012.12.13. 22:59:24

@NEXUS6: Svájc a kedvenc országom :) Számomra mintaország. Azt hiszem van vagy hat minisztere, de senki nem ismeri őket :D

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:00:05

@grani:
Ja, nem kell annyi büfé ruhatár szakos, csakhogy nézz már rá a keretszámokra, jó tudom 80 iq alatt ez nem megy, de segítek, a csökkentés a műszaki szakterületet is keményen érinti.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:04:30

@grani:
Nem nagyon találsz olyan fejlett országot, amely kevesebbet költenek GDP arányosan felsőoktatásra állami pénzből, mint amennyit Orbánék terveznek. Itt nem csak a tandíjról van szó, hogy ki mennyit fizet, hanem arról, hogy majdnem a teljes egészét a diákokra akarja hárítani a kormány, miközben az adók nem csökkennek, hanem nőnek, és már most is itt a skandináv országok után a legnagyobb arányú az elvonás.

grani 2012.12.13. 23:05:08

@Zabaalint: Igen. És? Csóró ország vagyunk, ennyire telik. Vagy vegyünk fel kölcsönt? Vagy esetleg meg kellene rugdosni az elitet? Vagy esetleg vissza kellene fogni az államot és több pénzt hagyni a polgároknál? Mit javasolsz?

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:08:09

@ősbölény:
Mert szerinted most a nettó 83 ezres kezdő tanári bérrel jobb lenne a helyzet?

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:10:10

@grani:
Van pár elképzelésem az állami kiadáscsökkentésről, de azokhoz a dolgokhoz úgysem nyúl kormány, amelyik újra nyerni akar a választáson. De mondjuk a felsőoktatás ilyen mértékű leépítése hosszútávon csak visszaesést hoz a gazdaságban, tehát csökkenti az állami bevételeket is.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:12:18

@grani:
Nem csökken, már ha tudod mi az IQ jelentése. Segítek, a Q benne hányados, a kvóciens szóból, már csak azt kell kigugliznod mi áll a számlálóban és a nevezőben. Vicces hogy olyanról osztod az észt, aminek a jelentésével sem vagy tisztában.

grani 2012.12.13. 23:13:32

@Zabaalint: Melyik gazdaságban? A legtöbb diplomás nem a magánszektorban, hanem az állami szektorban dolgozik. Egy ügyintézőnek minek diploma?

grani 2012.12.13. 23:14:45

@Zabaalint: Tényleg? Hát te sem érted. Nem baj, fuss neki mégegyszer.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:14:55

@grani:
Erről tudsz mutatni valami statisztikát? Mondjuk műszaki szakterületről, aminek épp most harmadolták a keretszámait, ezt nehezen tudom elképzelni.

Mária 2012.12.13. 23:15:08

@grani:

"Mint mondtam, nem kérek a segitségedből."

Te lennél az utolsó, akinek segíteni szeretnék. Nem lenne megtérülő befektetés segíteni egy egoistának, hiszen soha nem viszonoznád.

Én se vagyok hülye, hogy ne ésszel, hanem agyatlanul használjam az erőforrásaimat :)

gtri 2012.12.13. 23:17:12

Az állam szándékosan nem ad egyenlő lehetőséget különböző életutaknak.
Sport támogatása jó, felsőoktatás támogatása nemjó, ez az alapelv.

Példa: Társasági Adó

A társasági adóból a sport támogatható, a felsőoktatás nem. Csupán csak annyit kellene tennie az államnak, hogy lehetővé teszi a cégeknek, hogy döntsenek, ne csak az öt látványsportágat támogathassák a társasági adójuk terhére, hanem a felsőoktatást is.

Jelenleg a társasági adó 70%-ának erejéig egy cég dönthet úgy, hogy valamely látványsport támogat. Ha akar, akkor sem dönthet úgy, hogy a felsőoktatást támogatja. A felsőoktatás kiéheztetése zajlik.

A TAO sporttámogatás jelenlegi szabályozása itt olvasható:
honlap.hu/pages/szechenyiterv/contents/static/39/doc/tao-kozertheto.doc

"A magyar parlament által 2011. június 27-én elfogadásra került a 2011. évi LXXXII. törvény a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosításáról; kulcsfontosságú része A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény módosítása, mely lehetővé teszi:.
5 látványcsapat-sportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) támogatását a társasági adókötelezettség legfeljebb 70%-áig,
..........."

A cégek egy csoportja december 9-én bejelentette, hogy szeretné a TAO terhére a felsőoktatást támogatni. Aki figyel, megtudhatja, hogy mi az állam preferenciája. Engedi-e, hogy a TAO pénzekért a sportnak versenyeznie kelljen a felsőoktatással vagy nem.

Az infó itt található:
gazdasagiradio.hu/cikk/85031/

A lényeg:
"Laufer Tamás, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke .............az IVSZ javasolja, hogy a kormány támogassa legalább a mostani szinten a természettudományos, informatikai képzéseket akár az eddigi keretszámok meghagyásával, akár úgy, hogy – egyes sportágakhoz és kulturális területekhez hasonlóan – tegye lehetővé a cégek szerepvállalását a társasági adó terhére."

Jelenleg nem sportszerű a játék, nagyon lejt a pálya a sport javára.
Csak annyi lenne a kérés, hogy versenyezhessen a felsőoktatás a sporttal a TAO pénzekért.

Kérdés: A kormány engedi ezt vagy nem? Van egy tippem, miszerint ez megoldhatatlan törvényhozási feladat lesz. Van valaki aki fogadni szeretne és azt állítja (velem ellentétben), hogy az állam engedni fogja a fair játékot a pénzekért?

Mária 2012.12.13. 23:17:20

@Zabaalint:

Dehogy tud :)

Valami unatkozó kölyök, aki az élet császárának adja ki magát.

Boston és Hong Kong között XDDD

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:21:08

@grani:
Minek fussak neki? Az oktatásodnak? Mondom ott a kereső, írd csak be szépen, és megtalálod a választ arra, amit nem értesz.

NEXUS6 2012.12.13. 23:21:14

@grani: "Svájc a kedvenc országom :) Számomra mintaország. Azt hiszem van vagy hat minisztere, de senki nem ismeri őket :D"

Az jó, mert kb akkora a tandíj nálunk is mint náluk.
Ebben legalább utolértük őket, végre! ;)

Szolo 2012.12.13. 23:23:07

A posztolónak a legtöbb megállapításában igaza van.

A keretszám kijelölése erős beavatkozásnak tűnhet, de teljesen jogos cél, hogy az állam az adófizetők pénzét olyan célokra költse, ami hasznot hoz. A minden magyar állampolgárnak automatikus biztosított diplomaszerzés lehetősége nagy pazarlás lenne, mivel aki kibukna a felsőoktatásból, arra csak pazarolta addig az állam a pénzt. Ebben az esetben még a hűtlen kezelés tényállása is megállná a helyét az állammal szemben.
A 10.480-as keretszám sokaknak rosszul esik, de jelenleg Magyarországon évente (KSH szerint) stabilan kb. 65.000 hallgató szerez bármilyen felsőfokú képesítést (2 éves szakképzésektől egészen az akadémiai doktorátusokig bezárólag). Így nézve az állam még mindig támogatja a várhatóan végző diákok hatodának első diplomáját teljesen, 46.330 diák első diplomáját részben, 16.000 hallgatót mesterképzésben, 1.300 jelöltet doktori képzésben. Ez együtt 74.110 támogatott ember. Több, mint a várható megszerzett 65.000 felsőfokú képesítés. A gond nem a támogatott diákok számával van, hanem legfeljebb is a támogatott helyek eloszlásával, és a bizonyos képzések teljes ösztöndíjból eleve kizárásával. Valamint ebben a 74.110 főben nincsenek benne a céges ösztöndíjasok.

Az igazságos megoldás szerintem az lenne, ha minden állampolgárának biztosítaná az állam a diplomaszerzés lehetőségét, és_
- aki kibukott (nem szerez diplomát), az nem a mostani módon Diákhitel formájában kapná meg a nyakába a tanulmányainak a költségét, hanem az állam köztartozásként a volt hallgatóra terhelné. Ehhez csak arra van szükség, hogy minden tanulóra nyilvántartsa a taníttatásának a költségeit az állam (ahogy az egészségügyi ellátásnál ez meg is történik).
- aki lediplomázik, arra az állam nem hiába költött az adófizetők pénzéből, így a diplomásnak elengedné (végleg lenyelné) az állam a taníttatásának a költségeit a diplomájának a minősítése szerint akár 100%-ig is, mivel teljesítette azt, amiért támogatták.
Így mindenkinek adott lenne a lehetőség diplomát szereznie, de nem folyna el közpénz az eredmény nélküli diákra.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:28:03

@Szolo:
Mert szerinted az, hogy megérte vagy nem a diploma meglétén és a jegyén múlik? Vannak olyan ismerőseim, akik félbehagyták, mert szakmailag nem tudtak nekik újat mondani, az ő oktatásuk is pénzkidobás volt? Ezzel szemben aki ötös diplomát szerez, de szakmailag 0?

grani 2012.12.13. 23:28:22

@Zabaalint: Mit akarsz nekem bízonyítani? Én nem fizetném senkinek a tandíját. Kész. Te meg igen. Van egy véleményed, nekem is van egy.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:30:33

@grani:
És ebből hol derül ki, hogy az életkorral csökken az IQ? Igen, a számlálója csökken a hányadosnak, de a nevezője is. Mondom, keress rá, mit jelent hogy IQ!

rooklin 2012.12.13. 23:31:20

@Mária: "Egy Ladányi-tanulmány szerint egyébként a 2001/2002-tes tanévben a felsőfokú végzettséget szerzett emberek aránya a 20-24 éves korú népességen belül 7% volt."

Micsoda? Ezzel a számmal valami nagyon nem stimmel.

KSH adatok:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf015.html

Bedobtam egy Excel-táblába, összeadtam a főiskola+egyetem oszlopot és kiátlagoltam az évenkénti növekményt az elmúlt 10 évre.

Évente átlagosan 47 ezerrel nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma. Ezek ugye nagyjából azok az emberek, akik a 80-as években születtek, évente átlag 140 ezren. Ez kajakra 1/3-os arány, tehát ezt a 7%-os hülyeséget ne nagyon terjeszd.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:34:25

@Zabaalint:
Na ezt elírtam, késő van. Szóval az IQ eleve az életkorhoz van viszonyítva. Ezért van az hogy azonos pontszámú iq teszt egy idős embernél magasabb IQ-t jelent. Szóval nem az IQ, hanem az intelligencia hanyatlik idős korban.

NEXUS6 2012.12.13. 23:34:47

@Szolo: "A gond nem a támogatott diákok számával van, hanem legfeljebb is a támogatott helyek eloszlásával, és a bizonyos képzések teljes ösztöndíjból eleve kizárásával."

Azzal szerintem is, hiszen legjobb tudomásom szerint nem támogat olyan szakokat pl az NKE-n, amivel amúgy jóformán csak közszférában tudna elhelyezkedni!

Hmmm, na ezt kitalálta így ki!?

grani 2012.12.13. 23:37:54

@Zabaalint: Hát olvasni sem tudsz?

rooklin 2012.12.13. 23:38:32

@rooklin: áá, most látom csak, 2001-et nézve, sikerült kiválasztanod egy korábbi és későbbi adatokból durván, több, mint két szigmányival kiugró évet.

Gratulálok. A kisfiókban direkt tartasz bekészítve félrevezető statisztikákat, vagy higgyem el, hogy véletlenül pont egy tizenéves, és véletlenül pont nemreprezentatív tanulmány jutott eszedbe?

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:41:31

@rooklin:
Simán kijöhet ebből, ha érted, hogy Mária pontosan mit állított.

grani 2012.12.13. 23:42:51

@Zabaalint: Én nem ezt mondtam? Még futós példát is felhoztam rá :) De különben sem érdekes. Nem ez a téma.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:46:06

@rooklin:
De mondjuk akkor azt is megérted, miért is mennyire semmitmondó

@grani:
Még egy utolsó próbálkozás és feladom. Egyszerűbben fogalmazva:

1. Te állítottad, hogy az IQ az öregedéssel csökken.

2. Ez nem igaz, mert az IQ azt mondja meg, hogy a korosztályodhoz képest mekkora az intelligenciád, nem azt hogy univerzálisan mekkora. Az IQ teszt pedig ennek becslésére szolgál, és nem véletlenül kell megadni az életkorodat.

3. Amire te gondoltál, abban igazad van, az életkorral valóban hanyatlanak az értelmi képességek. De én az IQ-s állításodat cáfoltam.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:49:45

@grani:
Van egy meghatározott fogalom, az intelligencia hányados. Te ezt vitatod. És igen, pontosan olyan, mint ha az életkorrral korrigálnák a futó teljesítményt. De itt nem az IQ-t korrigálják, hanem a teszt eredményét, mert az IQ az maga a hányados, amiben már benne van ez a korrekció.

Mária 2012.12.13. 23:50:34

@rooklin:

Szép nagy arcod van, de a linkelt KSH táblából nem tudod kiszedni az egy adott évre egy adott korcsoportra vonatkozó adatokat. Úgyhoigy feleslegesen hülyézed a tanulmmány íróját.

Ráadásul elfelejtetted, hogy nem csak a naptári évek változnak, hanem közben az emberek életkora is változik és kerülhetnek át az egyik oszlopból a másikba.

Plusz növekszik az átlagéletkor, jellemzően a magasabb iskolai végzettségűek között, hiszen ők azok, akik kevésbé pusztítják magukat, jobban tisztában vannak az egészségmegőrzés módjával, a betegségek tüneteivel, hamarabb fordulnak orvoshoz, jobban követik az orvos utasításait és kevésbé jellemző rájuk, hogy félbehagynák a gyógyszeres terápiát.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 23:57:44

Most olvastam a legviccesebbet eduline-on, rózsika mondta:
"Emlékeztetett rá: miután az egyetemet végzett munkába áll, elkezdheti a törlesztést, amely fizetésének 4-5 százalékát teszi ki."

Látszik, hogy a matek nem az erősségük.

Mária 2012.12.14. 00:04:32

@rooklin:

2001-2002 pont az első Orbán kormány utolsó éve volt. A kétezer forintos tandíjat már eltörölték, a 2008-as tandíjellenes népszavazás meg még a legmerészebb álaminkban sem létezett.

rooklin 2012.12.14. 00:09:05

@Mária: A táblából egyvalami derül ki: a 15-74-es korcsoportban évente 47 ezerrel gyarapszik a felsőfokú végzettségűek száma, miközben ugyanez a korcsoport évente 10 ezer fővel csökken.

Pont fordítva tenném fel a kérdést: kit érdekel, hogy a 20-24-es korosztály 2001/02-ben hány diplomát szerzett? Sokkal semmitmondóbb, mint a KSH táblázat, mivel egyrészt egyáltalán nem különös 24 után megszerezni az első diplomát, másrészt pedig, mint a táblázatból látjuk, kiugróan kevesen szereztek diplomát a szóban forgó évben.

Ehhez képest a 75 éves emberek és az általad említett korán haló, iskolázatlan (tehát a diplomás statisztika szempontjából irreleváns) táblázatból kikerülése elenyésző faktor, hiszen a 2002-2012 között 75 évet betöltők között kb. egy nagyságrenddel birtokoltak kevesebben diplomát, mint a korosztály táblázatba bekerülő alja.

Manapság a fiatalok nagyjából egyharmada szerez diplomát életében. Ez van, idézgethetsz akármilyen tanulmányt. Hogy ezt sok vagy kevés, az más kérdés, mindenki eldönti maga, és ebbe a vitátokba nem is akarok belefolyni.

grani 2012.12.14. 00:11:18

@Zabaalint: ne kavarj. Pont ezt mondtam, hogy az IQ teszt eredményét, ami nagy általánosítással, hány feladatot tudsz adott idő alatt helyesen megoldani, és ez egy objektív mérőszám, IQ, eredményét egy korszorzóval szorozzák meg és így kapod meg a korosztályodra jellemző IQ-t. De mint mondtam, hagyjuk.

rooklin 2012.12.14. 00:15:31

@Mária: Fogalmam sincs milyen statisztikai anomáliának köszönhető, de akkor is durván kiugró érték, és egy csomó mindentől lehet. Németországban pl. idén törölték el az érettségi után kötelező katonai vagy civil szolgálatot, összecsúszott két évfolyam az egyetemeken, nyilván pár év múlva lesz emiatt egy óriási tüske az efféle grafikonokon. És lesznek majd politikusok és blogkommentelők, akik ezt úgy interpretálják és idézgetik majd kontextus nélkül, hogy az az ő igazukat támassza alá. Az se lesz korrekt.

Playthegame 2012.12.14. 15:53:45

@Zabaalint: Te,kedves ismeretlen:) NE legyen minden szakon ingyenes képzés. Lehetőleg olyan szakon legyen, amivel el is lehet helyezkedni, mert ha nem, akkor lehet menni Londonba mekis mosogatólánynak " Művtöri", vagy kommunikációs, esetleg marketingszakos diplomával. Ha már beáldozok a gyermekemért rengeteg pénzt, időt, fáradtságot, akkor elvárom, sőt követelem, hogy olyan szakok legyenek, amivel értelmes és jól fizetett munkát lehet találni itthon. ( mert igenis lehet, csak éppen piacképes tudás és jó adag gyakorlatiasság kell hozzá )Véletlenül éppen foglalkozom munkaerőkérdéssel, így gyakorlati oldalról látom a következményeit a jelenlegi rendszernek. Te, droid...gondolkodj, ne ostoba újságírók ostobaságait szajkózd!

ősbölény 2012.12.17. 14:31:32

@Zabaalint:
Kedves Zabaalint!
Lehet, hogy nem értetted meg pontosan a kommentemet. Azt akartam közölni, hogy az utólagos tandíjfizetés nem más, mint újrafeltalálása a szocializmus értelmiségellenes bérrendszerének. Csak akkor nem volt kimondva, hogy azért nem kapok magasabb fizetést a magasabb képzettséget igénylő, és épp ezért értékesebb munkám után, mert így fizetem vissza a taníttatásom költségeit. A FIDESZ tervezetében ez egy bevallott dolog, két évtizedig a fizetésem 20%-át tandíjvisszafizetésre kell költenem, ezzel a hendikeppel indulok neki az életnek, ha felsőfokú diplomát akarok szerezni.

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása