HTML

Lenyomta Londont Budapest

2012.09.05. 14:13

vaszary2.JPGÉvek óta azt hallani, hogy Budapest elvesztette egykori fontos szerepét a régióban, Bécset, Prága, Varsó, de még Pozsony (!) is fontosabb célpontjává vált a külföldieknek. Nos, a legfrissebb, e tekintetben igencsak mértékadó globális ranglista nem mindenben támasztja alá ezt az idehaza megszokott fanyalgást. Az Economist Intelligence Unit (EIU) élhetőségi listáján Budapest az ötvenedik helyen van, megelőzve az összes többi visegrádi fővárost, de még a mostanában oly sokszor emlegetett Londont is. De persze az is lehet, hogy a fanyalgóknak van igazuk, a magyar főváros már menthetetlenül lecsúszott, és valaki jól megvezette az Economist elemzőit…

Az olyan kijelentésekről, mint például hogy a lakosságát tekintve körülbelül negyedakkora Pozsony már fontosabb regionális gazdasági központ, mint Budapest, egy sok-sok évvel ezelőtti riportműsor jut eszembe. Ebben arról elmélkedtek, hogy az újraegyesítés utáni Németország szerepe a nemzetközi pénzpiacokon annyira felértékelődik, hogy Frankfurt Londont is lekörözi majd. Egy megkérdezett angol bróker erre csak annyit felelt, hogy ez lehetséges, de egyelőre még Londonban többen dolgoznak a pénzügyi szektorban, mint ahány lakosa Frankfurtnak összesen van.

Persze az élhetőség korántsem csak a méret és gazdasági súly kérdése, de úgy tűnik, a brit elemzők jelenleg mégis minket preferáltak a régióban. Az EIU összesen öt szempontcsoport alapján értékelte, hogy egy nagyváros mennyire lehet vonzó és élhető: politikai stabilitás és közbiztonság egészségügyi ellátás, kulturális lehetőségek és életkörnyezet, oktatás, infrastruktúra. E szempontok szerint Budapest Londont megelőzve az 50. helyet kapta a vizsgált 140 ország között, ami négy hellyel jobb a tavalyi eredménynél, és egyben a legnagyobb előretörés a teljes listán. Ehhez képest Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 71., Bukarest pedig a 84. helyet kapta. (Persze a szintén régiósnak számító Bécs 2. helyéhez képest nekünk sincs nagyon mivel büszkélkednünk.)

A képet tovább színesíti, hogy a Mercer tanácsadó cég is kiadott egy rangsort, amelyben aszerint hasonlítja össze a világ nagyvárosait, hogy mennyire költséges bennük az élet külföldi menedzserek számára. Nos, e tekintetben is jobban állunk Prágánál is Pozsonynál. Miközben Budapest a 142. legdrágább hely, a cseh főváros a 69., a szlovák pedig a 79.

Na most ha Budapest egy (szinte mindenki által) mértékadónak tartott elemzőintézet szerint ennyire vonzó helyszín lehet élhetőség szempontjából, és még relatíve olcsónak is számít, akkor adja magát a kérdés, hogy tényleg annyira el kell-e menni innen, mint ahogyan ezt mostanában sokan hangoztatják. Vajon azok a külföldiek, akiknek a pozitív válaszai alapján Budapest az 50. lett, mind hülyék, vagy egy másik városban élnek?

Nyilván egy külföldi életmódja és lehetőségei sok szempontból nem vethetők össze egy átlagos helyi lakos életkörülményeivel, de a város élvezete ennek ellenére nem feltétlenül a gazdagok kiváltsága. Vagy akár úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy hol jobb egy korsó sört meginni, egy kelet-londoni kocsmában vagy a római parton? Mert körülbelül ugyannyira futja majd a fizetésünkből ott is és itt is. És bizony azért keressük a pénzt, hogy utána megfelelően költhessük el. A rangsor több szempontja is elég jól mérhető, és ezek alapján Budapest évek óta tartósan a mezőny jobbik felében van. Ennek ellenére nő az elvágyódók, a kiköltözők száma.

A város és a (tömeg)közlekedés hibáit és árnyoldalait szem előtt tartva  is talán érdemesebb lenne jobban megbecsülni azt, ami jó, és amit szemmel láthatólag a külföldiek annak ellenére is értékelnek, hogy sokan az ellenkezőjét igyekeznek mindenkibe belesulykolni. És ha valaki felveti azt a jogos módszertani dilemmát, hogy az ilyen felmérések nem megbízhatóak, mert nehezen számszerűsíthető szempontokat próbálnak meg mérni, azt kérdezem vissza, hogy egy számára jobban elfogadható eredmény esetén is lettek-e volna metodológiai kételyei. Azért abban megállapodhatunk, hogyha mégis elmegy valaki, akkor inkább a 2. helyezett Bécsbe mintsem az 55. Londonba vezessen az útja.

>" />

21 komment

Címkék: infrastruktúra rangsor menedzserek élhetőség Economist Intelligence Unit

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr314756790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.09.05. 16:10:26

A festményen a régi, a Hauszmann-féle nagy átépítés utáni palota látható, amit sajnos a kommunisták teljesen elpusztítottak. :(

buta_lúd (törölt) 2012.09.05. 16:35:26

"Vajon azok a külföldiek, akiknek a pozitív válaszai alapján Budapest az 50. lett, mind hülyék, vagy egy másik városban élnek?"
többnyire részben hülyék, részben másik városban élnek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.05. 17:01:37

A régiós vezető szerep, amiről lecsúszott Budapest, az új beruházások kapcsán értelmezendő. Az élhetőség pedig a munkavállalóknak ad képet, nem a beruházóknak.

Egyébként érdemes a Határátkelő blog posztjait olvasni, London nem a sztárolt városok közé tartozik...

Istenadta 2012.09.05. 17:02:17

Én speciel nagyon szeretek itt élni, pedig rengeteg külföldi várost, fővárost volt szerencsém megtekinteni. Aki nem látja Budapestben a szépet, az sajnos egy boldogatalan, idióta és minden sikertelenségéért az országot és a lakhelyét hibáztatja... Nem lehet, hogy csak simán balf@sz és negatív?...

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2012.09.05. 17:06:09

gondolom a Fidesz 2/3-a adta a mega sok pontot a politikai stabilitasban ... persze a mostani versenykepessegi lista ( a cegvezetok kozti felmeresen alapszik egy resze ) a beruhazasok visszaesese -7% nem resze ennek a felmeresnek.

egy top 10% szamara tenyleg nem draga ez a fovaros, meg megy a BKV es vannak korhazak is. a kulturalis programok nagy tobbsege nem az allamtol fugg, szoval ott is jol allunk.

mivel a benzin mindenhol draga, itthon is.. igy konyebben lehet kozlekedni mint 5 eve... en is jol erzem magam itt, de azert a kertvarosban elek mert ott meg jobb

Csokis · http://csokis.blog.hu 2012.09.05. 17:23:36

@Istenadta: Ebben azért van valami. Mi például lenyomjuk a kölköket aludni, fogunk egy sört a nejemmel, és kiülünk az erkélyre kilátást nézni. Reggel ugyanezt az ébredés és az ébresztés közti fél órában kávéval, igaz, azt csak én csinálom, a zasszony gyerekruhákat válogat ezalatt. :-)
"Alattunk mrajlik a város. kicsi és jelentéktelen."
És mielőtt "leburzsujoznának": bérelt lakás, és milyen jól jön mostanában, hogy nincs CHF hitelünk.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.05. 18:02:36

Egyetértek a listával. Ami itt komolyabb probléma, az a BKV park lepusztultsága. Egy ilyen szép városhoz nem illik a rozsdás metró és az ócska BKV buszok, trolik. Szégyellem magam (pedig nem nekem kellene), ahogy a turisták fotózzák.

Ami még rövídtávon hiányzik, az az elektronikus BKV jegyrendszer és a kölcsönözhető bringahálózat.

BelaVak 2012.09.05. 18:10:46

Gyerekek: szezont a fazonnal. A lista arrol szol, hogy expatoknak hol jo elni a ceges csomagbol, es mennyibol.
Aki elmegy, az legtobbszor nem azert megy el, mert az angol nyelvu ovodak minosege nem megfelelo, vagy mert a budai berelheto butorozott villakbol kicsi a valasztek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.05. 18:37:34

london maga a kulturális sokk, egy balkáni főváros, csak épp sok itt a pénz. nem nagy cucc megelőzni életminőségben.
viszont ha jól értem, csak fővárosok közt 50. bp, ami rohadt nagy gáz (mert németországban nem csak berlin van, hanem minimum 10 másik jelentős város pl, ésatöbbi).
ezek a listák meg kicsit azért szubjektívek, az életminőség megfoghatatlan dolog, nem összehasonlítható. mert ugyan london egy szeméttelep, de az emberek mérföldekkel lazábbak, jobb fejek benne. közel sincs akkora agresszió, mint pesten. akinek ez fontos, annak london mindig is előrébb lesz az élhetőségi listáján pestnél. számomra a legjobb város az lenne, ha a mediterrán életszeretetet az angol udvariassággal együtt bécsbe költöztetnénk :)

Globetrotter2014 2012.09.05. 18:54:44

Jó kis város Budapest. Nem olcsó hely, és a szolgáltatásokkal vanna porblémák, de egyedüléllóan jó hangulata van.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.05. 18:56:05

@milliliteratura: Ezt az agressziót soha nem értettem. Bp-en nőttem fel a belvárosban, ma is itt lakom, bár messzebb a belvárostól. Verekedést még csak nem is láttam. Nagyon összeszólalkozást sem.

Miközben állandóan azt hallom, hogy ez egy agresszív város. Bécs pedig milyen nyugodt, pedig ott enyhén súroltam egy rosszul parkoló taxi lökhárítóját és az ugrott ki megverni. (Szerencsére majd feleakkora volt mint én, így inkább visszaült).

Bp-n szinte fillérre hasonló "baleset" itt is kilógott a taxi, taxis megnézte, mondta semmi és visszaült.

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.09.05. 19:01:35

Jópofa, hogy minden cikkben megemlítik manapság, hogy Budapesten a tömegközlekedés rossz, csak éppen egy olyan mutató sincs (átlagsebesség, lefedettség, üzemidő, átlagos átszállások száma, tisztaság, pontosság, járatsűrűség), amiben Budapest ne lenne ott például Párizs vagy Bécs mellett. Mondjuk a híres-neves Berlinnel össze sem lehet hasonlítani, ahol immár négy éve egyszerűen megszűnt a tömegközlekedés, mivel fele kapacitáson tudják csak üzemeltetni a tízegynéhány S-Bahn vonalukat.

Az idelátogató vagy itt lakó külföldiek pedig mind azt mondják, hogy Budapest közlekedése más európai élményeikhez képest kimagasló.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.05. 19:07:18

@Anti Anyag: az agresszió nem csak az, ha már a hullaszállítókat kell hívni. londonban vagy pesten buszraszállni ég és föld. engem egyszer löktek félre itt, az is lengyel volt. pesten a minimum, hogy hárman mennek át a veséden. (londonban elsőajtózás van, tehát sokkal nagyobbnak kéne lenni a tülekedésnek, ehhez képest töredéke a pestinek.) a metró az már más, itt se engedik leszállni az embert. ha a piroson londonban átszaladsz, szinte biztos, hogy nem dudálnak le, max az autós letapossa a cipőd sarkát :) a sorban gyakorlatilag kizárt hogy beszóljanak neked, ha bénázol a pénztárnál/automatánál, de még csak pofákat se vágnak mögötted.
láttam a 4-6-on is majdnem verekedést (kívülálló lépett a két fél közé, ezért nem lett verekedés), meg a londoni metróban is heves fákkjúzást, barom mindenütt akad, nem a fizikai agresszióról beszélek.
szóval elég sok apróság van (és az élet 95%-a apróságból áll), amit jó lenne eltanulni. magunk miatt is, mert mosolyogva könnyebb az élet. a másik számára is, de magunknak is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.05. 19:09:31

@Benbe: a bkv mennyiségi mutatókban abszolút csúcs, minőségben meg hát elég gáz. mindkettő igaz.

Butuska 2012.09.05. 21:22:02

Sajna az összeállítás (ha jól értem) olyan emberek megkérdezésével történtek, akik nem a saját országuk fővárosában dolgoznak/tak és élnek/tek.

Őrült nagy kavarodás ez így. Egy angol, pl londoni pénzügyi elemző az ottani fizetéséből + egyéb bevételeiből röhögve, magas színvonalon megél Budapesten, nem csoda, hogy lehúzza Londont, hisz az egyik legdrágább város, minden téren. Budapest kifejezetten olcsó egy havi 4000€ nettó havi bevételből gazdálkodó emberke számára. Ne feledjük, a spanyol munkanélküli járadék is majd 1000€, szóval...
Na igen, bkv... iszony, amilyen gépek mennek, de már vagy 20 évvel ezelőtt is Bp éjszakai közlekedése volt a legsűrűbb... Berlinben már akkor is csak taxi vagy gyalog volt a megoldás.

Szóval, sok várost megtapasztaltam már, és tény, Bp egész élhető - ha van pénzed. A "van pénzed" kitételt tessik a helyén érteni - mert Budapesten élni 100e HUF-ból nem igazán lehet a lista szerinti minőségben. MOST 100eHUF = 349,696€.

Mindent értékeljünk a saját helyén... aki Budapestről elvágyódik és elmegy, az ezt ~350€ pénzt cseréli le egy Londonban megkereshető négyszeres összegre úgy, hogy közben az életminősége nem romlik, mégis marad pénze.

Röviden akartam írni, így sikerült.

sziluet 2012.09.05. 21:31:09

Azért nem mindegy, hol él valaki Budapesten (a II. kerületben vagy egy panel lakásban...)Az élehetőséget én inkább a stersszfaktor arányában fognám meg: tőlünk nyugatabbra sokkal stresszmentesebb az élet, kiszámíthatóság van és létbiztonság, Magyarországon pedig (beleértve Budapestet is), folyamatos a stressz, a kiszámíthatatlanság. Itt valahogy mindig mindenki siet, és valamiért felkapja a vizet.

Globetrotter2014 2012.09.05. 21:41:11

@sziluet: azért talánhatsz rosszabb negyedeket Párizs külvűárosaiban mint bárhol Magyarországon.

Én azt látom hogy egyrészt nyugaton (pláne za USÁban) nagyobbak a különbségek, mindemellett hogy a középtartomány jóval feljebb van.

De mondjuk egy szmogos szürke kisváros Németország valami iparosottabb vidékén sokaknak nem fogja megadni azt amit Bdapesten még a magyar fizuk mellett is egkaphatsz.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.09.10. 16:35:41

Nem rossz ez a cikk, de par dolgot osszekever szerintem.

1) A szamok sosem adjak vissza, hogy ki hol szeret elni. En Budapesten szulettem, Becsben jartam gimibe es egyetemre es most Londonban elek es dolgozom. Mindharmat szeretem pedig total mas, nem lehet osszehasonlitani a hangulatot. Becs 2. es London 55. helyezese azert csaloka, Londonban _sokkal_ tobb lehetoseg van, munkaugyileg, kulturalisan, minden teren.

2) Osszefuggest keresni akozott, hogy kulfoldiek szivesen jonnek MO-ra vs. hogy magyarok sokan mennek el furcsa elkepzeles.

A kulfoldi szinte mindig csak atmenetileg jon MO-ra, jo fizubol jol erzi magat es nem erti a hiradot, nomeg nem is vonatkozik ra a helyi politika. Jo szorakozasi lehetosegek, viszonylag alacsony arak, beszelnek angolul mostmar sok helyen, jo csajok. Semmit nem erezenk abbol a pesszimizmusbol, csalodottsagbol, ami sok embert kulfoldre kerget. En eltem MO-on igy, sok ev kulfold utan atmenetileg visszaterve, kvazi turistakent, probalva nem felvenni a problemakat, nagyjabol sikerult is - de en ertek magyarul, ertem amit a haverok/kollegak beszelnek, es azert lejott sokak keserusege. Az ittelo kulfoldinek ez nem jon le, neki siman party az egesz.

A magyarok miert mennek, azt tudjatok ti is, teljesen mas helyzet, semmi koze ahhoz, hogy egy angol elhetonek tartja-e Budapestet az o szemszogebol vagy sem.

PS: Ja, BelaVak leirta mar ugyanezt egy sorban.

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása