HTML

Cápák a Római-parton

2012.08.29. 12:05

shark-fin.jpgBár sokat hallani a magyar gasztroforradalomról, időnként mégis nehéz a nyomára akadni. A hal és a bor is trendi, főleg ha hazai, élesen megkülönböztetve az ócska olasz lőréktől, illetve  a kétes eredetű pangasiustól vagy afrikai harcsától. Ezt a konjunktúrát próbálta meglovagolni a Római-parton augusztus 23. és 26. között tartott Hal és Bor fesztivál, de sajnos a nemesebbek helyett csak a rossz magyar hagyományokhoz sikerült ismét visszatalálni. Érdektelenség, igénytelenség, átgondolatlanság, mindez pedig megkoronázva a Kádár-korszak vendéglői hangulatát idéző lelkes kiszolgálással.

„Ennél egy jó hekket? Akkor ez nem a te bulid. A Római parti megmozduláson ugyanis kizárólag magyar halak kerülnek terítékre halászlé, halpaprikás, rántott és sült halak formájában, magyar borok és fröccsök kíséretében” – hirdette sokat ígérően az eseményt a Borászportál. Magyar halak, magyar borok, fröccsök: a nemes magyar gasztrohagyományok felélesztését hirdető trend hívószavai. Ráadásul mindez jól ellenpontozza a mostanában sokat kárhoztatott, sörre, lángosra és hekkre beszűkült szocialista eredetű strandgasztronómiát, ami egyébként a helyszínül szolgáló Római-partra is jellemző. És persze az Agrármarketing Centrum, illetve a III. kerületi önkormányzat is szíves-örömest támogatta a gazdasági és kulturális szempontból is pozitív kisugárzású rendezvényt. A Római partot húsz éve lelkesen látogató honpolgárként nagy reményekkel érkeztem a Hal és Borra.


Sajnos, amilyen jól hangzik mindez, annyira volt kiábrándító a szembesülés a valósággal. A fesztivál első napján például nem sikerült megoldani a borok hűtését, ami azért a kánikulában némileg levesz a páratlan pannon nedűk élvezeti értékéből. A fesztiválon szereplő borokat egyébként a szervezők előzetesen válogatták, egy-egy termelőnél 3-4 tételre korlátozva a kínálatot. Ennek pedig az lett a következménye, hogy számos sikeres és híres bor kiszorult. Mindennek a tetejébe a meleg és esetenként nem a legjobban válogatott nedűket olyan alkalmazottak szolgálták fel, akik a borhoz egyáltalán nem értenek, viszont annál virtuózabban kezeli a mérőpoharat és a pénztárgépet.

A helyzet halfronton sem volt sokkal jobb. Ahhoz képest, hogy halfesztiválról volt szó, egy helyen lehetett főzött halléhez jutni, a kínálat amúgy teljesen hétköznapi volt, megspékelve egy valóban „őshonos” fogással: cápauszony-steakkel. A vendégek szembeötlő elégedetlenségének köszönhetően nem kellett ugyan nagy sorokat kiállni, cserébe viszont már este hétre elfogyott a halászlé…

A remek szervezés, ugye. Az információs pultnál ülőknek fogalmuk se volt semmiről, az egész eseményről pedig mindössze két óriásplakát adott hírt öt kilométeres körzeten belül. Arról nem is beszélve, hogy a Római többi vendéglátó egységét eszükbe sem jutott bevonni a szervezőknek, és így érdektelenül, rosszabb esetben ellenségesen viszonyultak a rendezvényhez, amiben konkurenciát gyanítottak. Apropó, a rejtélyes szervezőkről semmi közelebbit nem lehetett megtudni, csak annyit, hogy a vendégek kérdéseire így hangzott a joker-válasz: „ezt a szervezők tudják” vagy „ez a szervezők döntése volt”.

Elégedetlen vendégek, érdektelen környezet, a szakszerűtlen felszolgálás miatt hírnevüket kockáztató borászok, unott és undok személyzet. Kérdés, hogy mindez kinek vagy minek használt ez? A gasztrokulutrális forradalomnak biztos nem, de az is lehet, hogy még a rejtélyes „szervezők” sem jártak jól.

>" />

38 komment

Címkék: fesztivál gasztroforradalom Kádár-korszak Római-part hal és bor

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr304739306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Smittpálelnökúr 2012.08.29. 14:01:18

Hát nem sokkal jobban jártál volna, ha megmaradsz a klasszikus hekk-hideg sör kombónál?

lutria 2012.08.29. 14:17:55

A hekk és a többi fagyasztott hal ára különben is marhára felment,ismeretlen okok miatt...

kavicsq 2012.08.29. 14:39:25

Irány a gödi Duna part...ott ehetsz halat sok formában, nem aranyárban mérik, bringával is vállalható a táv és még úszhatsz is a tiszta vízben!

heszusz 2012.08.29. 14:51:03

Én vasárnap voltam kinn. A borok finomak voltak nagyon, az étel viszont kritikán aluli...:\ a halászlé íztelen volt, átlagos, illetve a harcsapaprikás mellé adott tészta össze volt ragadva. Egy erről szóló fesztiválról mást gondol az ember, nem beszélve az ételeket kiszolgáló emberekről, akik bunkók voltak és tájékozatlanok.
Ennek ellenére tetszett, egészen addig, míg valami helyi kisiparos helyett nem csinált az emberek között, hogy elférjen egy szippantós kocsi, akinek a fesztivál idején, étkező és borozó emberek között kell nekiállnia kicuccolni az egyik emésztőt... gratulálok... az pedig, hogy megafonon hívják oda az embereket az ételükért iszonyúan idegesítő...:( 3/10

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.08.29. 14:51:13

Oooo, itt lakunk a Romai mellett, de errol tenyleg nem hallottunk semmit. Ezekszerint szerencsenkre :)

Medgar 2012.08.29. 14:58:05

@kavicsq: vagy elég áttekerni szembe a Népszigetre...

Anti Anyag (törölt) 2012.08.29. 15:01:36

Az ottani vendéglátó helyektől egy csomó adót beszednek, de épp ott, előttük szar az út.

Néhányan próbálják megcsinálni, az eredmény még rosszabb, a legújabb, öklömnyi köveket szórt ki.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.29. 15:02:55

@kavicsq: Lehet, hogy átszokom, a Rómain nem túl jó a kaja.

bőrmók 2012.08.29. 15:11:58

@kavicsq: Ha lenne Dunakeszinél bringaút :D

bőrmók 2012.08.29. 15:12:38

A Rómait el lehet felejteni, úgyis jön oda nemsokára a gát.

jancsopanza 2012.08.29. 15:38:09

A múlt évben ettem utoljára a parton, pedig a közelben lakom. Hárman mentünk, hekk, kovászos ubi és hasáb burgonya volt a menü műanyag tányéron, műanyag villákkal és késekkel. Egy-egy viceházmester illetve sör egészítette ki a menüt szerényen. Több mint 13 ezer volt a számla. Idén már meg sem próbáltam, pedig talán pont a Duna-part vonzott a lakótelepre 20 éve.

bőrmók 2012.08.29. 15:47:21

@jancsopanza: menj az az Evezős kertbe, közel a vasúti hídhoz, az jó. Hárman simán megkajáltok és megpiáltok mondjuk 8ezerből. És kellemes a hely. A squash klub mellett van.

Aztek68 2012.08.29. 15:55:36

@kavicsq: Tiszta víz?? Jól értem, hogy a Dunára érted???

bőrmók 2012.08.29. 16:00:51

@Mediator_07: pedig igaza van, ott tiszta a Duna vize

vazallus 2012.08.29. 16:01:53

Voltam kint a fesztiválon. A borok jók voltak. A budai és a vidéki fesztiválok közötti árkategóriában. Lehetett volna olcsóbb is.
Sült pisztrángot ettem és az egyik legjobb volt amit eddig ettem. Az adag és az ár is rendben volt. 3000 ft volt egy adag pisztráng, sült krumplival, egy adag sült hekk, sült krumplival egy adag tartár (szintén nagyon jó volt) és egy adag hagymakarika (lehetett volna jobban megsütve, de nem volt rossz)
Összességében jó szájízzel jöttem el onnan. Rengeteg volt az ember, így kicsit sokat kellett várni a kajára, de a boros pultoknál nem volt tumultus.

Aztek68 2012.08.29. 16:02:11

@bőrmók: azt hittem a Duna mindenhol koszos. Végre egy jó hír. Kérdés csak az, hogy lehet-e ott fürödni, nem büntetnek-e érte...

bőrmók 2012.08.29. 16:09:15

@Mediator_07: Van, hogy kötekednek a vízirendőrök, de nem jellemző. Egy csónakházas mondta.

bőrmók 2012.08.29. 16:12:19

@Mediator_07: A Dunában egy ideje kis rákocskák élnek, döglött halat sosem látni, nincs rossz szaga, stb. Ez mind annak a jele, hogy tiszta. Egy indexes cikk is utánajárt a dolognak egy fél éve: a Duna tisztább, mint a Balaton.

csincsilla72 2012.08.29. 16:15:39

A Duna tiszta, fürdésre alkalmas. Gödnél hivatalosan is szabadstrand nyílt.

jancsopanza 2012.08.29. 16:21:30

@bőrmók: Persze, azt is ismerem, az árszinvonal talán kissé kedvezőbb és valóban sokkal hangulatosabb, ezért azután mindig tömve is van. Pár éve még kifejezetten megérte a parton ebédelni hétvégén, de ez már a múlt. Ismerek olyan helyet, ahonnan elhozva a negyedéért teljes ebédet adnak négy főre, igaz azt el kell hozni és a saját tányérból, saját kanállal, késsel és villával elfogyastztani.

bőrmók 2012.08.29. 16:30:49

@jancsopanza: Érthetetlen, hogy miért csak egy ilyen hely van. Nem is olyan hűdenagy recept, csak hosszú távon kell gondolkodni. Valamennyi befektetéssel aránylag jót árul, egy ízlésesen berendezett helyen (külön kiemelném a csónakokkal kirakott színpadot).

Van még szép hely, egy platán köré épített söröző, még lejjebb a híd felé. De ott gagyi a kaja, csak inni érdemes.

A magyarok és a vendéglátás.. pfha.. de legalább van jó példa!

kispestipeti 2012.08.29. 16:41:48

Alsógöd Göd-e? Idény nyáron próbáltam fürdeni ott a (egy?) szabadstrandon. Hááát, ha az ott elérhető víz volt a tisztább a Balatonnál, akkor valamit nagyon nem ismerek. (fel) Nem akarom oktalanul (fel)magasztalni a Balaton vizének tisztaságát (főleg, ha marad a medrében valamennyi) de azért a Duna és tiszta víz szavakat egy mondatban egymással összefüggésben alkalmazni nagyon merészen és naiv hittel lehet csak. Ettől függetlenül, Göd valóban egy kúúl hely. (a többi lehetőséghez, pl. a Római parthoz képest) Az oda kerékpározás Budapest felől azért még némi kihívásokkal teli vállalkozás, de van élvezeti értéke is az nem vitás.

tintamin 2012.08.29. 16:43:38

@heszusz: "az pedig, hogy megafonon hívják oda az embereket az ételükért iszonyúan idegesítő"

Sajnálom, hogy most először voltál a Rómain.
Mert ez időtlen idők óta így megy, és nem idegesítő, hanem kuriózum.
Javaslom, legközelebb a pultnál állva várd meg, míg megsül a kajád.

Mindenben csak a negatívumot látni, feszt hisztizni, az bezzeg megy..

Anti Anyag (törölt) 2012.08.29. 16:57:21

@tintamin: Ja, az ottani tulaj szórta ki a jókora köveket egy pár hete az útra.

Ezért én azóta a konkurenciához megyek, ami előtte van.

Az ugyancsak előtte lévő fagyi viszont nagyon baba, a lány is aki méri.

tintamin 2012.08.29. 17:08:14

@Anti Anyag: Ó, az megvan, ugyan a fagyira már nem emlékszem, de érdemes:)

Ernoke 2012.08.29. 17:40:57

@tintamin: 3 évvel ezelőttig rendszeresen jártam a Rómaira enni, mindig ízlett minden, ezért a bejegyzés nekem totál profilidegen.
a legfontosabb dolgot viszont pont nem említi: a "BABGULYÁÁÁS"-t és "HALHASÁÁÁB"-ot üvöltő Horváth Charlie-hangú nő ott van-e még valamelyik szélen lévő helyen? és ha igen, készült-e már belőle mém vagy csengőhang?:D

Dr. No 2012.08.29. 18:19:59

@Ernoke: Még ott van a szeren

Robinzon Kurzor 2012.08.29. 18:40:11

Szerintem a Római hangulatához pont nem passzol (és ezért nem is hiányzik) ez a gasztro izé.

Tényleg elég rendesen felmentek az árak, de még így is tele vannak vendéggel, hétköznapokon is.

atila68 (törölt) 2012.08.29. 18:54:35

"Kádár-korszak vendéglői hangulatát idéző lelkes kiszolgálás"

HÖ?
WTF?

A szerző flahol 30 alatt lehet leélt éveket tekintve.

atila68 (törölt) 2012.08.29. 18:55:21

@Robinzon Kurzor: Mi az a Római?
Mára ha már így Kádár bejátszik.

atila68 (törölt) 2012.08.29. 18:56:51

@tintamin: ez időtlen idők óta így megy

Legalább 9 éve.
Kérem kapcsolja ki.

atila68 (törölt) 2012.08.29. 18:57:41

@bőrmók: A radioaktivitás mindent visz.

heszusz 2012.08.29. 19:11:37

@tintamin: Ez miért kuriózum? Nem egy szoci lambériás kifőzdében vagyok a Balaton mellett, hanem egy fesztiválon.
A másik, hogy miért a pultnál várjam meg a kajám, ha nem ott vásároltam, hanem bográcsból. :)

sziluet 2012.09.03. 01:59:24

Ha már az igénytelenségnél tartunk, ajánlom mindenki figyelmébe az ún. 'Holiday Beach Wellness' homokos plázsát, ahol az út egyik oldalán még üvegpohárban kapod az italt, a másikon meg már műanyagban (ugyanaz a pincér hozza...). És a kaja ehetetlen. És térjünk még ki a fagyira: Cziniel cukrászda=mesterséges színezék és aroma, de mondhatnám a Fontanát is, ahol most vezették be az új "olasz" fagyit, ami szintén alulról veri a lécet... Szóval van még mit fejlődni bőven színvonalban a Római parton.

sziluet 2012.09.03. 02:01:33

@Robinzon Kurzor: Szerintem meg a Római hangulata egyáltalán nem a műanyag székes kifőzdéket és hekkárusokat jelenti. Ha ezt többen elutasítanák, talán változna a dolog, de sajnos ez az igényszint...

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása