HTML

A magyar önértékelési zavar

2012.09.26. 11:58

conny_habbel_echo_narziss_waterhouse.jpgA magyar álláskeresők harmada gondolja magáról, hogy túlképzett, miközben a munkaadók szerint 40 százalékuk inkább alulképzett. Persze az is lehet, hogy e két halmaznak nincs közös része, de ez sajnos kevéssé valószínű. Sokkal inkább tűnhet úgy, hogy ismét egy szokásos magyar „betegséggel” állunk szemben, nevezetesen a pontos önértékelésre való képtelenséggel. A kérdés most már nyilvánvalóan adja magát: tényleg az a baj, hogy nincs munka, vagy inkább hogy a magas színvonalú munka nem talál magának megfelelően képzett szakembereket? Ami tény, hogy míg korábban az állások 23 százalékának betöltése volt problémás, ez az arány mostanra 34 százalékra emelkedett.

A magyar munkaerő képzettségének kérdését többször is kiemelték mostanában külföldi beszélgetőpartnereim, ami azt mutatja, hogy a versenyképességünk ezen dimenzióját is érdemes számba venni. A kép e téren, mint sok minden másban is, kissé zavaros Magyarországon. Például azt, hogy a Mercedes évekkel ezelőtt a kecskeméti helyszín mellett döntött, a németek részben azzal indokolták, hogy milyen jó a magyar műszaki képzés, és könnyű jó szakembereket toborozni nálunk. Ez 2008 óta számtalan sajtótájékoztatón elhangzott, és hasonlókat persze már az Auditól is hallottunk…

Erre persze sokan mondják, hogy csak az autógyárak összeszerelő országa vagyunk, miközben a magasabb hozzáadott értéket teremtő beruházások elkerülnek minket. A Mercedes is például csak gyártást hozott ide, a fejlesztést Németországban hagyta.

Persze abba is bele lehetne merülni, hogy mondjuk a győri Audi gyár mennyiben tekinthető pusztán „összeszerelő üzemnek”. Arra sem árt emlékeztetni, hogy a szlovák gazdasági csodát oly lelkesen emlegető egyes honfitársaink elfelejtették ugyanígy rögtön hozzátenni, hogy északi szomszédunknál valójában csak a francia és koreai autók „összecsavarozása” folyik.

Akárhogy is van, a magyar munkaerő versenyképessége több szempontból is hagy kívánni valót maga után. A bevezetőben említett önértékelési zavart látszanak alátámasztani a következő számok is. Az állásra jelentkezők 32 százalékánál a bérigény, 43 százaléknál a munkatapasztalat hiánya, 37 százalékban pedig a képzettségbeli hiányosságok okoznak problémát. Persze ezek között vannak olyanok is, akiknél egyszerre több dimenzióban is hiányosságok észlelhetők.

Ami a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkakeresőket illeti, hiába van rengeteg fiatal diplomás, amikor például az idegennyelv-tudás tekintetében katasztrofális a helyzet. Ez az azért különösen érdekes, mert az elmúlt években sokszor hangoztatott „túlképzettség”, vagyis a túl sok diplomás megjelenése a munkapiacon egyáltalán nem tükröződik a nyelvismeretek színvonalában, jóllehet erre számítana az ember. Már 2003-ban is sereghajtók voltunk e téren, és felmérések tanúsága szerint mintha az azóta eltelt tíz évben az égvilágon semmi nem történt volna. Sajnos ezt támasztják alá személyes tapasztalataim is: a multinacionális cégek cseh, román vagy más balkáni tagvállalatainál nagyságrendekkel jobb a dolgozók nyelvtudása.

Ezen a helyzeten pedig nem biztos, hogy a kétnyelvű iskolák szükséges, de átgondolatlan reformjával kellene segítenie a kormánynak, úgy, hogy még azt a pár gyereket is kiöntik a fürdővízzel, aki javíthatná az amúgy nem túl jó átlagot.

A lényeg, hogy ne csodálkozzunk, ha megfelelő alapanyag híján nem annyira kíváncsiak ránk a potenciális külföldi beruházók. Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor tényleg csak a nyelvtudás és magas szintű képzettség nélkül végezhető bérmunka talál majd meg minket. Néha érdemes magunkba is nézni, mielőtt a körülményeket hibáztatnánk.

Egyelőre csupán annyi látszik, hogy döntéshozói szinten a piacképes szakmunkás-képzés problémája legalább tudatosodott. Sajnos, az idegennyelv-ismeret kérdése kapcsán még ennyit sem mondhatunk el.

>" />

38 komment · 1 trackback

Címkék: álláskeresők versenyképesség multinacionális bérmunka túlképzettség nyelvismeretek

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr664803974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lehet a Disznó? 2012.09.26. 16:40:17

Vajon mi lehet az összefüggés a Gripen ügy, a sertésállomány erőltetett növelése és az oktatási rendszer módszeres szétverése között? Ki lehet a Disznó, akinek alakja az egész szövevényes ügy mögött felsejleni látszik? Az Elvarázsolt Kastély újabb okny...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyesmith 2012.09.26. 15:30:34

Gondolom könyvtár-büfé szakos diplomával valaki túlképzettnek képzeli magát a kapáláshoz a gyakorlatban viszont alulképzett, hiszen nem ért hozzá.

Advanced Flight 2012.09.26. 15:44:12

A festmény valami preraffaelita, nem?

Pan Modry 2012.09.26. 15:47:58

1. Ha egy magyart nem vesznek fel, annak az az oka hogy a fonok felti a munkahelyet.
2. Ha egy magyar bliccel akkor nem egy rohadek csalo, hanem lazad a rendszer ellen.
3. Ha egy magyar csal, akkor csupan elelmes.
4. ha egy magyar lop, akkor csak elveszi a jogos jussat
5. Ha egy magyar dagadt, akkor is egeszsegesen etkezik csak hizasra hajlamos

agent scully 2012.09.26. 15:52:54

nekem még indig nem áll össze, hogy miért lenne ellentmondás aközött, hogy 33% túlképzett (vagyis 67% nem az), és hogy 40% alulképzett (vagyis 60% nem az).

kvadrillio 2012.09.26. 15:53:53

Kérdésem csak az lenne: AZ IGAZGATÓ TANÁCSOKBA, FELÜGYELŐ BIZOCCSÁGOKBA BETELEPÜLTEK SZINTÉN ÖNÉRTÉKELÉSI ZAVAROKKAL KÜZDENEK ??????!

hambig 2012.09.26. 15:55:59

nahhh...nekem már volt olyan munkahelyem ahol tagadtam le diplomát
ott dolgoztam 3,5 évet úgyhogy nem valami pár hetes kaland volt.

dindl 2012.09.26. 16:01:20

ezzel a cikkel csak egy baj van....külföldön két dolgot néznek a munkáltatók: 1. beszéled az adott ország nyelvét vagy nem 2.el tudod e végezni a munkádat, illetve hajlandó vagy e képezni magadat. lényegében ennyi. nem sok munkáltatót érdekel hogy milyen végzettséged van. ezt tapasztalatból mondom :)

sírjatok 2012.09.26. 16:14:58

"Sokkal inkább tűnhet úgy, hogy ismét egy szokásos magyar „betegséggel” állunk szemben, nevezetesen a pontos önértékelésre való képtelenséggel."

Nekem eléggé úgy tűnik, hogy az önértékelésre való képtelenség világbetegség, de kit érdekel, lehet megint szarmagyarozni.

2012.09.26. 16:15:32

elvileg kötelező jópár éve a nyelvvizsga nem?

a rettegett drótos 2012.09.26. 16:38:05

de mivel az állásinterjún eleve úgy gondolják hogy hazudsz, nem érdemes igazat mondani, mert amit mondasz automatikusan elosztják kettővel, és arra jutnak hogy alulképzett vagy.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.09.26. 17:00:59

@A csótány is ember: Hogyne. Azóta állnak kiadatlan diplomahegyek a főiskolák szekrényeiben.

DreamerX 2012.09.26. 17:03:35

Hát nekem konkrétan megmondták, hogy túlképzett vagyok (többször is). Akkor ők hazudtak, és közben alulképzettnek gondoltak?
Ja, persze én tudom, hogy az igazi gond az volt, hogy nő vagyok, és van két gyerekem.

Acmee 2012.09.26. 17:06:58

Azt azért tegyük hozzá, hogy telefonos interjún hangzott el:

"Sajnos nem elegendő a nyelvtudása a pozícióhoz."

Értetlenkedtem, mint az állat, hogy Magyarországon, magyar cég által végzett kivitelezés helyszíni mérnökének (szakági építésvezetői szint alatt) minek a felsőfokú (!) angol.
Erre kiderült, hogy a csodálatos HR kitalálta, hogy gépészmérnököt keres, felsőfokú angol nyelvtudással.

A végére sikerült kihúznom a leánykából, hogy ők tulajdonképpen a megrendelői tárgyalásokhoz keresnek szaktolmácsot, nem pedig gépészmérnököt.
Erre tényleg kurvára alulképzett voltam a magam középfokú (angol anyanyelvű multinál középvezetői pozícióban jól megvagyok) angoltudásával.

2012.09.26. 17:16:21

@Acmee: Én nagyon HR-gyűlölő vagyok. Voltam pár interjún és kamuzni kell mert ha simán értesz amihez kell nem elég - de még ellenőrizni sem tudják. Kommunikációs készség kell, meg lojalitás, lelkesedés, tanulni akarás, meg proaktivitás, hasonló buzwordök. Néha csodálkozom ha látok valakit hasonló pozícióban aki tök hülyének tűnik a szakmához de hát erre képes a mostani hr rendszer. Én nem vagyok kiemelkedően jó, tényleg nem és önbizalmam sincs de ha az ember nem tűnik egy magabiztos zseninek akkor nincs esélye, mert azt veszik fel (vagy tolják be a céghez valódi interjúra) aki annak tűnik.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.26. 17:18:11

"Az állásra jelentkezők 32 százalékánál a bérigény, 43 százaléknál a munkatapasztalat hiánya, 37 százalékban pedig a képzettségbeli hiányosságok okoznak problémát. "

Ha jól számolom ez összesen 112 százalék. Jelezni kéne valahogy, hogy átfedés van a halmazok között, így kicsit furi, hiányosak az adatok.

"43 százaléknál a munkatapasztalat hiánya,"

Ezt speciel nem az álláskeresőre kéne kenni, vagy tudsz példát arra, hogy valaki az első munkanapján fel tudott mutatni 3 év 8 hónap eltöltött időt az adott munkakörben?
A baj az, hogy a munkaadó általában nem igazán van tisztában a betanulás, betanítás folyamatával, ezt súlyosbítva azzal, hogy meg sem próbál kezdőt alkalmazni.

A hirdetéseket elnézve a vállalati büfé éjszakai kitakarításához, minimum 3 diplomára, 20 év munkatapasztalatra, meglévő 3 gyerekre, 4 felsőfokú nyelvvizsgára, és 25 év alatti életkorra van szükség, hogy este tízkor a portás kinyissa az ajtót, és a pógár nekiállhasson a budi kitakarításának.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.26. 17:22:44

@Acmee:

Ezen speciel én is elgondolkodtam egyszer, amikor egy adott állás betöltésének feltétele a gépész, vegyész, és villamosmérnöki diploma valamelyike volt.
Vegyészmérnök biztosan nagy elánnal és mély szakértelemmel állna neki egy IP66-os lekvárzsibbasztó processzoros távvezérlésének.

Belagezapista (törölt) 2012.09.26. 17:28:50

Nemrég volt a Határátkelő blogon egy posztoló, aki kommunikáció-szociológia szakos diplomával érezte magát túlképzettnek.

Amúgy szerintem a fő probléma a hazai munkaerő piaccal nem is ez, hanem az, hogy minden cég adott szakmában, sőt leginkább egy-egy specializált területen több éves munkahelyi tapasztalattal rendelkezőket keres, és ilyet nem talál (elég olcsón), mert nyilván azoknak már van munkájuk, miközben tömegek nem tudnak elhelyezkedni az iskolákból kikerülve, mert végzettségük ugyan van, de munkatapasztalatuk nincsen. Ez igaz a mérnökökre, informatikusokra is. Így mindenki sír, a munkáltató is, mert nem talál megfelelő munkaerőt, meg a munkakeresők is, mert nem találnak munkát.

Belagezapista (törölt) 2012.09.26. 17:31:10

@Don Quixote de la Ferko:
Azért ebben benne van az is, hogy felgyorsult a világ. Adott cégnél adott munkakör 1-2 év múlva lehet nem is létezik már, lesz helyette más, nyilván ezért betanításban nem gondolkodnak, már csak azért sem, mert lehet mire betanítják a kezdőt, az elcsábul egy jobban fizető munkahelyre.

Belagezapista (törölt) 2012.09.26. 17:33:10

@Don Quixote de la Ferko:
Anno rendszerváltás után kurva sok vegyészmérnök váltott szakmát, van közöttük közgazdász, informatikus, menedzser, mindenféle.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.26. 17:39:18

@Belagezapista:

Erre megoldás lenne a munkavállaló rendes megfizetése, hogy eszébe ne jusson elmenni.

Ja. A mi informatikusunk is hasonlóan tette. Eredeti szakmáját nem is írom, vicces lenne, és nagyon leminősítené azt, aki alkalmazta.
Mondjuk megfizetett érte, sokan nem fogják fel, ha egy vezető és az általa hadrendbe állított, valószínűleg nyelvméret és nyelvfürgeség alapján felvett középvezető nem ért a munkájához, az a céget is tönkreteheti, oszt utána már késő sipákolni. Mint ahogy ez meg is történt.

Belagezapista (törölt) 2012.09.26. 17:40:42

Egy másik dolog, hogy mikor én pályakezdőként munkát kerestem, alapvetően fülemet-farkamat behúzom mentalitásom volt, a bérigényem minimális volt (szerencsére pár hónapra rá ezt növeltem). Erre mondták többen a környezetemben, hogy ezt így nem lehet, sokkal többet kell mutatni, mint amennyi vagyok. Akkor most hogy is van ez?

NaC 2012.09.26. 17:43:45

A legnagyobb probléma, hogy általában az adott pozicióra kész embereket keresnek és nem olyat aki a feladatok ellátására alkalmas. Ez kb. leszűkíti az esélyes jelölteket a versenytársak hasonló poziciót betöltő kollégáira. Tök zárt a rendszer.
A HR-k működése vicc. Kitőltetnek akár sok órányi pszihológia tesztet, hogy a személyiségedről képet alkosanak egy program segítsével, mit a régi tini magazinokban a párkapcsolati tesztek esetén. De szakmai tudásodat szinte soha nem ellenőrzik.
A próba időt nem arra használják a cégek amire való lenne, 1-2hét alatt valakiről kiderül az is ha nem való egy csapatba illetve az is ha nem megfelelő a felkészültsége.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.26. 17:51:06

Persze, a Mercedes azt gondolta, hogy Kecskeméten és környékén képzett autóipari szakemberek vannak.

Azért jött ide, mert negyedbérekkel kenterbe verheti a konkurenst. Az persze már gáz, hogy panaszkodnak is, feltéve, hogy nem te találtad ki.

A legtöbb cégnél a feladat eleve speciális, csak a cégre jellemző, legalább 1-3 hónap betanulás biztosan kell (igényes munkánál több is) és ez melós és nem vezetői szinten, mert ott több kell.

Az önértékelés miért lenne hibás, hiszen egy közepesen végzett értelmes ember a cégek többségénél a melós feladatát képes ellátni, persze betanulás után.

Más tészta, hogy a cégek hazugságra kényszerítik az embereket. Pld. egy éttermi diszpécser kb. fél éves gyakorlat után közelíti meg az elvárt hatékonyságot, de egy futárnak is kb. fél év kell két kerülethez. Iskolában ezeket nem tanítják, nem is lenne értelme. A cégek olyan szarul fizetnek, hogy kár kiképezniük az embert, úgyis hamar lelép. Ezért egymástól lopkodják őket.

A cégek 80%a-a ez a kategória.

ST83 2012.09.26. 17:54:39

1. Az interjun mindenki hazudik. A munkaltato es a jelentkezo egyarant.

2. Sokszor felesleges kriteriumokat tamasztanak az allahirdetesekben.

3. A munkaado sosem szamol azzal, hogy kezdot olcsobban vehet fol, igy erdemes lenne inkabb betanitani, mint a tapasztalat hianyaban elkuldeni.

4. Sokszor nem a vegzettseg szamit, hanem, hogy adott ember korabbi munkaiban szerzett tapasztalataival kepes elvegezni ezt a munkat is.Itt ujra bejon a 3as pont - treninggel sok mindent el lehet erni)

5. Jo nyelvtudas. Ez a halalom. Forumon mindenki villog a toltelek angol szavakkal, kozben meg mindenhol ezt olvasni. Marmint, hogy nincsen eleg jol idegen nyelveket beszelo magyar. Szeretem, mert minden mihaszna poziciohoz kell az angol, mikozben a hirdetesekben sokszor hibasan irjak a benne levo egy-ket angol kifejezest. Ha erre felhivod a figyelmet, meg Te vagy a bunko.

Jo angollal nekem kulfoldon adtak jo munkat. Folyamatosan nezegettem haza, nezegetek ma is. Hivtak haza interjura, majd kozoltek, hogy nem vagyok eleg jo... olyan kriteriumok alapjan amit mar CV-bol is lathattak volna. Mondtam, hogy koszonom a 100e forintos interjut es, hogy komolyan vettek. Arrol mar nem beszelve, hogy aki angolul interjuztatott, annal 5szor jobban bezeltem a nyelvet.

Amikor Nemetorszagbol kinaltak allast, repulojegyet kuldtek, csakhogy ne skypeon interjuzzunk.

Ezt mind azert irtam le, mert mennek en haza, de a munkaltatok is komolyabban veszik magukat, mint kellene. Sok ugynoksegnel regisztraltam otthon, szerintetek hivott valaki? Pedig keves a jol beszelo magyar fiatal. Az igazsag az, hogy eszuk agaban sincsen megfizetni azt, akire vagynak. Pedig anelkul nehezen megy.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.09.26. 18:13:46

Még az a nagy szerencsénk, hogy ugyanez a zavar nem tapasztalható a magyar munkaadók oldalán, amikor a WC tisztítói álláshoz is legalább 4 diploma kell!

Gaius Plinius Secundus 2012.09.26. 18:14:23

Amíg nevetséges bérek vannak és a dolgozók kb. 5% van értéken megfizetve, addig nincs miről beszélni, nemde?

Mert miért is keres kétszer annyit egy német pék mint egy magyar pék, mikor ugyanazt a munkát csinálja, és a kenyér pedig csak harmadával drágább?

Laci A Lakli 2012.09.26. 18:16:29

Amugy nem ertem, hol van itt az onertekelesi problema.
Elmegy egy ember 2 diplomaval (Media-kommunikacio) allas interjura, ahol kozlik, hogy URAM EN AUTOSZERELOKET keresek! Szoval az ipse tulkepzetne hiszi magat, hiszen megiscsak diplomas, mig a szerelomuhely tulajdonosa sir, hogy nincs neki kepzett munkaero. Igaza van mindenkonek? Persze! Ezt inkabb ugy mondanam, hogy az okttasi rendszer nem volt osszehangolva a munkaeropiaci kovetelmenyeknek...
Amugy meg azt sem ertem, hogy a butak miert hiszik, hogy ez a mostani kormany hibaja. NEM kerem, ez az elozo kormanyok hibaja aki elmulasztottak hozzaigazitani az oktatasi rendszer a munkaeropiachoz.
Amugy meg sajnos igaz, hogy nemcsak bolcsesz diplomasok nem talalnak munkat, sajnos van egy-ket EPITESZMERNOK ismerosom akinek szinten nincs munkaja az epitoipari valsag miatt.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.09.26. 18:16:35

@Gaius Plinius Secundus:
Erről meg nem is beszélve!
Amíg ti fizetgettek, addig mi dolgozgatunk...

eMJe 2012.09.26. 18:22:52

hiányolom azokat a statisztikákat, hogy

1, a meghirdetett feladatok és a valós feladatok köszönőviszonyban sincsenek

2, amikor éhbérért keresnek szakembert, aztán pislognak, amikor minimálbérért többet mersz kérni

3, amikor olyanokkal kell beszélned, akiknek gőzük sincs az egészről, de döntési helyzetben vannak

ésatöbbi ésatöbbi

úgy érzem, a poszt a ,munkavállalók fikázására lett kihegyezve még úgy is, hogy a másik oldalról is lett néhány rossz tulajdonság felsorolva. csak kevesebb

nos, a felsoroltakkal reálisabb képet kaphatnánk a jelenlegi hazai helyzetről, addig ez csak hangulatkeltés

Messzi Vetek 2012.09.26. 18:22:58

@Pan Modry:
+1: Ha egy Pan Modry negatív tulajdonságokkal felruház és megbélyegez egy nép/nemzet minden tagját, az nem kulturális rasszizmus, hanem csak tükör.

láplidérc 2012.09.26. 18:24:36

tapasztalatom szerint az itthoni, idegen nyelvet beszélő diplomások két csoportra oszthatóak:
-bármilyen, nem angol nyelven beszél közép és felsőfok közt, de mindenképpen használható a tudása.
-vartyog valamit angolul, kb középszint szánalmas közepe, mivel kellett az idegen nyelv is a diplomához/munkához, így a filmekből, dalszövegekből megtanult és a gimnáziumban elkezdett, majd még min. egyszer újrakezdett nyelvtanulás során ráragadt valamire, amit soha nem fejleszt tovább ráfogja, hogy i speeking english.

eMJe 2012.09.26. 18:24:47

@eMJe: elírtam, minimálbérnél többet mersz kérni :)

Belagezapista (törölt) 2012.09.26. 18:28:46

@láplidérc:
Tehát angolul senki nem tud, akiknek más nyelvből van nyelvvizsgája, az meg pro abban a nyelvben? Nem egyszerűsíted le egy kicsit a helyzetet?

is 2012.09.26. 18:32:19

@Gaius Plinius Secundus: de a német pék több kenyeret ad el fejenként, mert jobb gépe van, és többet rendelnek tőle, és nem egymás torkát harapdálja a sok pék munka nélkül, hanem van kamara, amelyik annyi péket enged, amennyi jól meg tud élni belőle. azaz a német pékek összefogtak, a magyarok meg nem.

ennyi.

Gaius Plinius Secundus 2012.09.26. 18:36:25

@is:

Szerintem ez kb. mindenről elmondható. De a német sem azért vesz német kenyeret, mert akkora patrióta, hanem mert a német kenyér egyszerűen jobb. Szóval az megint egy ördögi kör.

láplidérc 2012.09.26. 18:43:14

@Belagezapista: de, egy kicsit igen, és talán rosszul közelítettem meg a dolgot. tehát:
aki nem-angolt tanul, az többnyire valóban tanulja és nem csak úgy ráragad. velük arányos részben természetesen vannak az angolt jól beszélők is, DE az angolt gyalázzák a legtöbbször. vagy ha így jobb:
ha találkozol valakivel, aki jól beszél idegen nyelven, akkor nagy eséllyel az nem az angol lesz és megfordítva: ha találkozol itthon valakivel, aki azt hiszi, hogy beszél egy elfogadható szinten, pedig hallgatva őt belül zokogni támad kedved, akkor az jó eséllyel az angolt gyalázza.
na, most? ;)

Naroska 2012.09.26. 22:08:54

Nekem erről az írásról az jutott szembe, hogy vajon egy multi cég miért kér x évnyi "tapasztalatot" olyan munkákhoz, amit egy diplomával rendelkező, intelligens munkaerő simán betanul egykét hónap alatt?

Acmee 2012.09.27. 12:07:30

@Don Quixote de la Ferko:

:)

Tehát a cikkel kapcsolatban nyugodtan leszögezhetjük, hogy:

Az ott megfogalmazott állítások olyan statisztikai adatokon alapulnak, amelyben x %-nyi állásajánlat szimplán nem azt a képzettséget/szintet keresi, amely az adott munka elvégzéséhez szükséges lenne.

Tehát a valós adat akár a fele, de akár a kétszerese is lehet a fenti százalékos értékeknek

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása