HTML

Házam, házam, te mindenem

2012.07.25. 08:30

manor.jpgKiemelkedően sokat, jövedelmük 36 százalékát költik a magyarok lakhatásra – derült ki a Nielsen piackutató internetes felméréséből. Ez a mutató messze meghaladja az európai átlagot, de ami még meglepőbb, hogy ez az adat a régióban is kirívónak számít. Ez felveti bennem azt a kérdést, hogy vajon ez ismét csupán egy posztkommunista örökség, vagy valami speciálisan magyarországi sajátosság áll a dolog mögött. Vagy tényleg csak arról van szó, amit sokan kiemeltek ezt kommentálva, hogy na ugye milyen drága itt minden?


Először is nem árt rögtön megjegyezni, hogy nem reprezentatív, hanem internetes felmérésről beszélünk, vagyis csak arról szerezhetünk tudomást, hogy a számítógép-használók körében milyen szerkezetűek a kiadások. Nagyon érdekes kérdés szerintem, hogy milyen eredmények születnének egy teljes körű európai kutatás során. vagy a másik irányba mozdulva, mi lenne a magyar valóság a teljes mintában? Szerintem még ijesztőbb lenne a kép a hazai penetrációs viszonyokat és a mögöttes szociográfiát tekintve.

Annyi mindenesetre így is látszik, hogy a hozzánk kulturálisan-történelmileg leginkább közel álló népek, például a lengyelek és a csehek lényegesen kevesebbet, jövedelmüknek csupán 24, illetve 29 százalékát költik lakhatásra. Ami például szomorú magyar „különlegességnek” tekinthető a térségben, az a devizaalapú lakáshitelek nagyon magas aránya. Ez nyilvánvalóan hozzájárulhatott a költségek növekedéséhez.


Emellett azonban az is valószínű, hogy a magyarok kirívóan nagy erőforrásokat hajlandóak fektetni egy saját tulajdonú ingatlan megszerzésébe. Az elmúlt 40-50 év eredménye az, hogy a lakás lett a legfontosabb befektetési forma, mivel a kommunista rendszer szinte csak ezt tűrte meg nagyobb, magántulajdonban lévő vagyontárgyként. Ám minden jel arra mutat, hogy ez a mentalitás a rendszerváltást jóval túlélve többé-kevésbe a későbbi generációkra is átöröklődött. Nem ritkán találkozom itthon olyan fiatal párral, akinek eszébe sem jut, hogy hosszabb távon lakást béreljen és abban éljen, hanem bármi áron, sokszor minden erejét felülmúlva saját tulajdonú lakást szeretne magáénak tudni legelöszőr is, amikor leválik a szülői kötelékről. Azaz a mi döntésünk, és nem a piac adottsága elsősorban, hogy sokat költünk minderre.


A másik terület, ami érdekes és ahol kirívó a különbség a magyar és a többi ország szokásai közötti adatokat nézve, az a vendéglőbe járás és a szórakozás. Itt azonban, a lakhatással ellentétben azzal tűnünk ki, hogy mennyivel kevesebbet költünk átlagosan, a többi 27 vizsgált ország polgáraival összehasonlítva éttermekre és szórakozásra. Míg Európában átlagosan a családok egyharmada megy el havonta legalább egyszer vendéglőbe, Magyarországon ezt csupán hat százalék engedi meg magának. Ebből a számból azonban nem derül az ki, hogy vajon ennél a válaszadók lényegesen nagyobb hányada is megtehetné-e, ha úgy kívánná, vagy itt valójában egy szigorú jövedelmi korlátba ütközésről van szó. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a gazdaságilag korántsem rózsás helyzetben lévő spanyolok vagy portugálok európai éllovasnak számítanak a vendéglőbe járás, vagy a többhetes szabadságok kivétele terén.


Úgy tűnik, hogy az ilyen különbségek kialakulásakor a konkrét jövedelmi helyzet mellett az egyes nemzetek közötti mentalitásbeli eltérések is nagyon fontos szerepet játszhatnak. A kiadásokkal kapcsolatban a rendelkezésre álló jövedelem nagysága mellett az is perdöntő, hogy az illető hogy ítéli meg a saját helyzetét, illetve milyen preferenciák alapján rangsorolja a kiadásokat. Hogy egy kicsit szélsőséges példával illusztráljam mindezt: egy nápolyi, egy szicíliai vagy egy andalúziai jó eséllyel akkor is szép ruhában kíván kávézgatni minden nap a bevett törzshelyén, ha közben hatodmagával alszik otthon egy kis szobában, és a családjának komoly anyagi gondjai vannak. Ez nyilván észak-európai, vagy akár magyar szemszögből is felelőtlen mentalitásnak tűnhet.


Egy azonban biztos: a rossz anyagi helyzet sokkal kevésbé képes elrontani a rendszeresen kávézókba, vendéglőkbe járó déliek közérzetét, miközben Magyarországon sokszor inkább igazi indok nélkül is hajlamosak az emberek keseregni kilátástalannak látott helyzetük felett.

>" />

194 komment

Címkék: magyar szórakozás lakás magántulajdon posztkommunista kiadások

A bejegyzés trackback címe:

https://meglatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr964675429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaPé 2012.07.27. 11:22:00

@elkoltozott.: ezért kellene olyan építési vállalkozó, aki direkt bérlésre épít mondjuk egy 20 lakásos társasházat. Azt már ki lehet adni úgy, hogy megérje. Rá lehet szervezni egy fenntartó céget, aki a javításokat csinálja, stb. Csak hát a magyar ingatlanvállalkozó is pont olyan, mint a többi magyar: azonnal kell a megtérülés, nem tervezünk előre 10 évre, csak a jövő hónapig látunk...

gmower (törölt) 2012.07.27. 11:22:58

@KaPé: Nem, nem teljesen, pontosan így szólna:

akinek egy csepp esze van, és képes előbbre látni a következő hónapnál, akinek nincsenek még gyermekei, akinek nem olyan asszonya van, aki nem dolgozik, aki a pénzen kívül semmihez sem kötődik érzelmileg, az bérel hitel helyett.

Mad Mind 2012.07.27. 11:23:25

@KaPé:
Ez mondjuk baromság.
A bérlés önmagában nem jobb semmivel sem. Nagyon sok buktató van abban is, kezdve azzal, hogy nincs rendesen szabályozva az egész. Zsebszerződések, lyukas falak, beázó lakások, hirtelen megszűnő bérlet, kizárt albérlő stb. Sok probléma lehet a bérléssel is ezért kijelenteni, hogy csak akkor előrelátó valaki ha bérel, minimum rövidlátásra vall.

Szvatopluku csereberu 2012.07.27. 11:23:53

@KaPé: 8%-os kamattal, 40%-os infláció mellett?

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:24:46

"
@CyberPunK: @lobaszopiatej: "devizahitelnél, nekünk adófizetőknek kell megfizetnünk (pl. munkahely elvesztésével) hogy kihúzzanak titeket a csávából"

Ezt azért megmagyaráznád, vagy csak jól esik köpködni valakire?
"

Bankok megvágása => hitelezés kiszáradása => munkahelyteremtés kimaradása, becsődölések számának növekedése (likviditás kiszáradása). Befektetők menekülése az országból (kiszámíthatatlanság).
+ mostmár én is csak nehezebben és drágábban kapok hitelt miattatok, hiába spóroltam rá.
Valamint az állam is megsegíti a becsődölteket (adókból), pl. lakás felvásárlással, egyéb szociális támogatásokkal.
Számos elemzés készült ezekről, valakik állják ezt a cehhet (sokan szétterítve), nem csak az extraprofit érdekeltek.
Szóval lehet itt ajnározni milyen jó hitelt felvenni erőn felül, aztán panaszkodtok hogy aláírtátok hogy a bank egyoldalúan változtathat mindenen, akkora törlesztőt kérhet amekkorát nem szégyell. Nyilván van valami etikett amit "illik" betartaniuk de csak saját magukat fogják vissza valami homályos egyezmény alapján.

büdipeti 2012.07.27. 11:25:30

Szerintem mindenki gyűjtsön lakásra, akinek meg van, az soha ne adja el ( mert most nem szabad eladni), kösse magához mint egy nehezéket, süllyedjen le jóóó mélyre az akváriumába, és hajtogassa magában hogy "ez itt az óceaán, és nekem a legjobb". De be ne valljuk ám magunknak, hogy kétévente egyszer hogy irígykedünk nyaralások alkalmával a mocskos putri olasz-spanyol-portugálokra, mer' ez az élet. Én meg mentem kávézni, oszt jónapot!

gmower (törölt) 2012.07.27. 11:26:00

@KaPé: Ha lenne ilyen építési vállalkozó (aki persze hitelből építené, hiszen mért kockáztatná a saját pénzét?), aki még legálisan is működtetné, ott a béérleti díj legalább 2*, ha nem 3* akkora lenne, mint amennyiért most a feketéző magánembertől kiveszed. Aztán számolhatnál újra...

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 11:26:54

@mahet:
A 1.8 - 2 szeres növekedés 20 év alatt teljesen reális. A használt lakások piaci értéke kb az inflációval megegyező értékben növekszik normális piaci környezetben, ha nincs népességcsökkenés. Sokan azt mondják, hogy a lakásárak most a béka segge alatt vannak. Ez nem igaz, ez a reális érték, jelentős megugrásra nem lehet számítani hosszú távon.
Viszont 20 éves távlatban egy aránylag biztonságos befektetés éves szinten kb 12% hoz.
Érdemes alaposan megfontolni.

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:27:31

@elkoltozott.: "Forditsuk meg. Veszek egy lakást 10 millióért mert van kp-m.
Kiadom havi 60-70ezerért."

Itt állj meg, 10 milliósat olyan 40-45-ért tudnád csak kiadni. Innen számolj tovább.

nookedli 2012.07.27. 11:27:35

@Kopi3.14: Németországban, Angliában, Írországban, Svédországban. Már rég lehagytuk volna fejlettségben ezeket az országokat, ha 1989 óta nem a lopkodás megy itt, hanem igazán a gazdaság fejlesztésére, bérekre, nyugdíjakra, az infrastruktúrára költötték volna az adónkat. Nincs még egy ilyen dolgos nép mint a magyar. Ezek a tolvajok meg élnek boldogan külföldön, mint pl. az előző budapesti balliberális polgármester Demszky. Elmenekült innen, mert most borul a bili, de előtte ellopott amit tudott.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.27. 11:28:38

"Emellett azonban az is valószínű, hogy a magyarok kirívóan nagy erőforrásokat hajlandóak fektetni egy saját tulajdonú ingatlan megszerzésébe."

Mi mást tehetnének, ha nincs bérlakáspiac?

*

"Az elmúlt 40-50 év eredménye az, hogy a lakás lett a legfontosabb befektetési forma, mivel a kommunista rendszer szinte csak ezt tűrte meg nagyobb, magántulajdonban lévő vagyontárgyként."

A saját lakhatást szolgáló lakás NEM befektetési forma, mivel nem termel bevételt a tulajdonosának, hiszen sem bérbe nem adhatja, sem el nem adhatja.

Kádár alatt sem volt "befektetés" a lakás, mert abban a korban csak EGY lakása lehetett egy családnak, az, amiben lakott.

A saját tulajdonú lakást meg azért nézte el a rendszer, mert bár sok állami bérlakás épült, a "kiutalásokra" éveket, sőt évtizedeket kellett várni, mert sokkal több család akart lakni, mint ahány bérlakás volt.

*

Ja, és Kádár alatt nem "kommunista", hanem "szocialista" rendszer volt, csak szólok.

Ha nem akarsz félműveltnek látszani, akkor a helyes meghatározást használd.

Kopi3.14 2012.07.27. 11:29:19

A saját ingatlan egyik hozadéka egyébként, hogy az ember röghöz kötötté válik. Hiába lenne jó lehetösége egy nyíregyházi lakosnak szobmathelyen, csak nagyon jó esetén éri meg váltani.
A másik, ha sajátot is vesz valaki, fiatalon valahol lakni kell, bérlakás nincs, egyböl gondolkodni kell elöre, mennyi gyereket akar vállalni, s mikor, hogy a lakás passzoljon hozzá. Mert ha egy egyszobásból indul mint hitelre vett ingatlanból, akkor barátnö->feleség->gyerek vonalon mozogva nagyon gyorsan kinöheti a lakást, s macerás egy újabba átlépni a futamidön belül. Következménye, a kezdetekkor esetlegesen kénytelen túlvállalni magát.

béla a görög (törölt) 2012.07.27. 11:29:39

A magyar még életében szereti megépíteni a koporsóját - párszáz m2-es ház formájában - ('én házam, én váram', 'az ingatlan a tuti!', stb.) aztán miután befalazta a pénzét sír.

CyberPunK 2012.07.27. 11:29:44

@Tihanyi Zsófia: Ezt a magázósát nagyon gyorsan felejtsük el, oké? Köszönöm! Ha nem tudod kifizetni a fűtésszámlát, akkor legalább egy év mire, jön a végrehajtó. Ha a hiteltörlesztőt, akkor fél év legalább, mostanában még több. ha az albérletet, akkor köv hónapban mehetsz a híd alá. Azért ez így nem mindegy, nem?

@lobaszopiatej: Persze, miattunk. Ha a Toyota kreál műszakilag egy önjáró bombát autó címszó alatt, és az letarol egy fél utcát, akkor az lesz a hibás, aki megvette az autót?

pástétom 2012.07.27. 11:29:56

"Emellett azonban az is valószínű, hogy a magyarok kirívóan nagy erőforrásokat hajlandóak fektetni egy saját tulajdonú ingatlan megszerzésébe. Az elmúlt 40-50 év eredménye az, hogy a lakás lett a legfontosabb befektetési forma,..."

A magyar nem éppen egy módos nép. Itthon sokaknak a lakóingatlanjuk az egyetlen vagyontárgyuk. Ha más vagyonom nincs, hát legalább lakjak a saját lakásomban. Hát ezért.

Kopi3.14 2012.07.27. 11:31:13

@nookedli: Németországban, Egyesült királyságban nincs ennyi az átlagbér.

Brix 2012.07.27. 11:31:21

@Csokonai Vitéz Műhely:
@KaPé:
Hála istennek én nem dőltem be annak a hülyeségnek, hogy nem éri meg saját tulajdonú ingtalant birtokolni. Ahogy az angol mondja " real estate " ez a valódi vagyon , nem a számlán pihenő, akár hónapok alatt egy valutaválsággal elinflálható számlapénz
Most persze nem lehet annyi hozamot realizálni az ingatlanokon, mint 10 évvel ezelőtt, de a hozamokat többféle időtávban lehet vizsgálni.
Lesznek időszakok amikor az ingatlan befektetés hozza a több reálhozamot, lesznek amikor a bankbetét vagy államkötvény vagy részvény.
Az volt a legjobb döntésem , amikor a külföldi munkám során kapott spórolt pénzt egy nagyon jó helyen fekvő ingatlanba sikerült fektetnem még a 2003-ban, majd pár év múlva jelentős , több millió forintos haszonnal értékesítettem.( az infációt beleszámolva is jelentős reálhozam volt) Közben megnősültem és mivel az előző lakás a szüleim nevére volt véve, felvettem az államtól 2 gyerekre előre kifizetett támogatást és még kaptam 5 évre előre fixált 5% os, államilag támogatott hitelt, új lakás vásárlásra. Igy lett annyi pénzem, hogy vettem egy új társasházi lakást, és ,mellette egy régi házat amit felújítottam és kiadtam havi 80 ezer forintért. Ha a pénzt a bankbetétbe fektettem volna, közel nem hozott volna annyit mint a lakbér, még akkor sem ha az adót és az amortizációt beszámítom
Ha most megnézzük a bankbetéteket , akkor siralmas hozamokkal találkozunk, ráadásul egyre kisebbekel. A nem akciós hozamok 4-4,5 % körül vannak, a hosszabb távra lekötésné is jó ha 7-8,5%-ot adnak. És ebből még vonódik a kamatadó, ha nem tartós lekötés. Közben, a lekötés alatt meg nincs kamatfizetés amit ujra be tudjunk forgatni.
A részvényekkel lehet több hozamot realizálni ha szerencséje van az embernek, de ha nem akkor meg egy--két alatt tőkeáttételben el is lehet bukni
Az ingatlan az igazi érték, és azt tanácsolom mindenkinek, hogy ebbe fektessen ha akar valamit a gyerekeire hátrahagyni és biztonságot akar magának. Egy vidéki ház nagy kerttel még arra is jó, ha a legnagyobb válság bekövetkezik és az élelmiszert saját magunknak kell megtermelni. A városi , ingatlan tulajon nélküli bérmunkás, meg mehet hajléktalannak ha elveszti a munkáját

CyberPunK 2012.07.27. 11:32:34

@lobaszopiatej: Ez hülyeség. Újpalotán jellemzően 50-60 ezer között adják ki a bőven 10 milla alatti lakásokat.

ggaborx 2012.07.27. 11:32:40

@Mad Mind: Állandó kérdés, hogy mibe érdemes fektetni a megtakarított pénzünket. A bankban ott a kamatadó, az ingatlan esetén előbb-utóbb ingatlanadó, egyéb lehetőség esetén állami törvénykezés stb...

Minden befektetésnek megvan a kockázata. Amiről én írtam az csupán annyi, hogy _saját lakhatás céljára_ ingatlanba fektetni pénzügyileg egyértelműen hibás döntés. Amennyiben a vételár sincs meg és emiatt még hitelt is bevállal valaki azzal csak mégnagyobb hülyeséget csinál. Az ingatlan egy mozdíthatatlan befektetés.

Ha meglenne a pénzed egy lakásra - és nincs még sajátod - akkor vennél egyet, vagy befektetnéd az összeget és a kamatokból bérelnél egy jobbat?

Azért jobbat, mert ha megnézed a bérlakás piacot és ezt összeveted a hiteldíjakkal akkor nagyon sok esetben találhatsz olyan bérelhető ingatlan, amely szebb, nagyobb, jobb környéken van annál mint amit ugyanezért a pénzért hitelből finanszírozni tudnál.

polly graph 2012.07.27. 11:33:07

@Kőmíves Kelemen: na ugye, te sem hiszed komolyan, hogy a bérlakás a megoldás. Végigdolgozni egy életet és fizetni valaki másnak a bérleti díjat, míg munkaképes vagy, aztán bejelentkezni egy eutanázia-klinikára?

Egy élet munkájával azért hadd szedjek össze egy szerény otthont, amit örökül hagyhatok a következő generációnak. Vagy ha úgy alakul, hogy megszorulok, nyugdíjasként el is adhatom, ha nagyon muszáj. Akik ezt a bérlakás dolgot mantrázzák, belegondoltak ebbe?

KaPé 2012.07.27. 11:35:14

@Brix: és szerinted a devizahitelesek hány %-a rendelkezik külföldi munkával keresett tartalékkal, és hányan tudják több milliós haszonnal értékesíteni a hitelre vett lakásukat? A te történetedben hány % a szerencse? A hozzászólásod semmiben nem kapcsolódik a témához és semmi köze az átlag magyar viszonyaihoz.

Szvatopluku csereberu 2012.07.27. 11:36:56

Az okosak közül számolja ki valaki, 20 év alatt 8%-os kamattal mennyi a nyereség, ha az infláció - minimun 30%-os!

Exploiter 2012.07.27. 11:37:17

@CyberPunK:

A lakásárak nem a béka segge alatt vannak, hanem elérhetetlen messzeségekben, még ha csökkennek is folyamatosan.
Vajh hitel nélkül a lakosság hány %-a tudna megvenni reális időn át gyűjtögetve (<10 év) egy átlagos, szar környéken lévő pesti lakást?
De komolyan, hány százalék lehet ilyen? 5?
Aki ennek ellenére vesz, az rendszerint nem a keresetéből teszi, hanem már meglévő lakást ad el előtte, pl. ezért nem rossz a saját ingatlan, aki az elmúlt korokban nem szerzett magának, annak a családja így járt.

De komolyan, én nem panaszkodok, 0-ról valószínűleg 10 év alatt össze tudok hozni egy lakást hitel nélkül, ha nem szakad össze a gazdaság.
És hány ember tudja ezt még megtenni manapság? Aki összesen kevesebbet keres, mint amit én félreteszek, az mit csináljon? Akassza fel magát? A reális esélye a normális életre egyenlő a nullával.
A lakhatási kérdés itthon nevetséges, az átlag keresethez képest igenis horribilis ára van mind a saját, mind a bérelt lakásnak. Aki ezt nem így gondolja, az egyszerűen hülye.
Kiöregedő társadalom, persze, inkább haldokló társadalom.

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:37:36

@CyberPunK: "Persze, miattunk. Ha a Toyota kreál műszakilag egy önjáró bombát autó címszó alatt, és az letarol egy fél utcát, akkor az lesz a hibás, aki megvette az autót? "

Feltéve ha már tud az illető vezetni... Érted...

2012.07.27. 11:37:43

@morbiczer: De az nem lehet tartós állapot, hogy a bérbe adók abból élnek, hogy "vasárnap zárva tartanak"
Svájcban megéri lakásokat kiadni. Hiány van kiadó lakásokban, versenyezni kell 1-1 lakásra sok helyen. Ott egy 30 nm-es lakás üresen (még a villnykapcsolót is neked kel vinni sok esetben) egy diplomás minimál bér 1/3-a. Egy családnak való mértű pedig 2/3-a, 3/4-e.
Ahol érdemes kiadni, ott érdemes tulajdonolni is a lakást. Csak ahol érdemes kiadni, ott olyan drága megvenni, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a vételt. Ott kevesek alternatívája a vegyem vagy béreljem.
Ha itthon érdemes lesz kiadni, itt is kevesen tudják majd megvenni.
Az ingatlanadó ezen nem változtat. Az egy + költség a bérlőnek/bérbeadónak és a sajtátban lakónak is. Aki nem tudja fizetni, majd eladja a tulajdonát. Esetleg olcsón, ha sok ilyen lesz. És bérel. Kényszerbérel. Kevesen bérelnek azért, mert az jó. A bérlők jelentős része az egész világon kényszerbérlő. Mert laknia kell valahol.

Tihanyi Zsófia 2012.07.27. 11:39:01

@CyberPunK: OK, teljesen igazad van. De adott élethelyzetben az ingatlan tulajdonosa többet veszíthet, mint a bérlője. Így jobb?

morbiczer 2012.07.27. 11:40:16

@gmower: Az en szomszedsagomban volt egy ilyen projekt, es csunyan befurdott vele a beruhazo.

Kulonben ott kezdodik a problema, hogy mig egy maganember zsebbol zsebbe adja ki Magyarorszagon a lakast, es ezzel megsporolja a 25%-os (vagy mennyi) adot, addig ezt egy vallalkozas aligha teheti meg.

CyberPunK 2012.07.27. 11:40:42

@Exploiter: Ezt speciel nem értem, hogy miért nekem írod. Az alapkiindulás az volt, hogy hitel vagy albérlet. Akinek egyikre sincs pénze, az az így járt kategória. Nekik kell sürgősen kimenekülni külföldre dolgozni, vagy szülni 3 kölköt és könyörögni önkormányzati lakásért. Tudom, kurva szarul hangzik, én is összeteszem a két kezem, hogy eltudom tartani magam.

CyberPunK 2012.07.27. 11:44:14

@lobaszopiatej: Nem, nem értem. Sehol sem írta elő az állam, hogy hitelfelvételhez kéne közgáz diploma. Megemlíteném, hogy ehhez a helyzethez még az is kurva kevés, mivel van pár ilyen végzettségű ismerősöm, akik ugyanúgy szopnak a devizahitel miatt.

@Tihanyi Zsófia: Mihez képest többet? Max akkor ha úgy basszák utcára, hogy van még hiteltartozása a bank felé, ellenkező esetben max 0-án áll mindkettő. Szomszédom lakásán évek óta ott a végrehajtási határozat több helyről is, aztán a végrehajtók még mindig csak érdeklődnek, nem lett elárverezve a lakás. Évek óta!!! Hozzátenném, hogy az ingatlan értéke még mindig több, mint a sok tartozás együtt.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 11:47:29

@Brix:
Én hosszú távról beszéltem, Te egy nagyon szerencsés 2003-2008-as, 5 éves extrém időszakról beszélsz. Az emberek nagy többsége nem olyan szerencsés (okos), mint Te voltál.
Hosszú távon (15-20 év) ezek az extrém kilengések eltörpülnek, kiegyenlítődnek.
Amit leírtam, tények, Ny-europai historikus adatok, egészséges piaci környezetben így működik.

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:47:57

@CyberPunK: "Ez hülyeség. Újpalotán jellemzően 50-60 ezer között adják ki a bőven 10 milla alatti lakásokat. "

Az én környezetemben olyan 15 milliós lakásokat adnak ki kb 60-ért, BP belvárosában.
Sok múlik a számokon.

CyberPunK 2012.07.27. 11:50:31

@lobaszopiatej: Mármint milyen számokon? Kerület?

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:53:49

@CyberPunK: "Nem, nem értem. Sehol sem írta elő az állam, hogy hitelfelvételhez kéne közgáz diploma. Megemlíteném, hogy ehhez a helyzethez még az is kurva kevés, mivel van pár ilyen végzettségű ismerősöm, akik ugyanúgy szopnak a devizahitel miatt. "

Pont az volt a baj, hogy nem korlátozták, erről megy is a visszafele mutogatás.
Ez a blog is pont arról szól hogy sokan erejük maximumán vették fel a hitelt, többsége devizában, és itt az államnak kellett volna közbelépni (ha tudott volna, de nyilván a fekete-szürkegazdaságnak azért muszáj volt valahogy hitelezni) dehát ezt még csak most tanuljuk össztársagalmilag a saját kárunkon.
Nem volt célom mások fikázása, csak vegyük észre ami idetartozik.

Tihanyi Zsófia 2012.07.27. 11:54:23

@CyberPunK: Itt az a probléma, hogy a tartozás mellé odajön a végrehajtó igen magas díja, és az adósság is kamatozik. Adott esetben egy 2,5 milliós tartozás miatt elárverezik a 10 millás ingatlant mondjuk 7 milláért. Mire ez bekövetkezik, az adósság eléri a 4,5-5 millát és a behajtói díj is milliós nagyságrendű. Azért csak érdeklődnek a behajtók, mert a százalékuk a tartozás arányában van megállapítva: együtt nő a kettő. És ha elárverezik az ingatlant, először a behajtót kell kielégíteni: a maradék vagy elég a banknak, vagy nem. Ha nem, akkor az egész kezdődik előről. És az már egyáltalán nem biztos, hogy a szomszédod ingatlanának hivatalos becsértéke (vagy annak 70 %-a) elég a tartozásra és a végrehajtóra.
És azért egy 10 millás ház ment rá egy 2,5 millás tartozásra.
Erre értettem, hogy a tulajdonos adott esetben többet veszíthet, mint egy bérlő. A bérlőt kirúgják, költözhet vagy mehet a híd alá, de ha a tulajdonos tulajdonát veszik el tőle aránytalanul kevés pénzért, az nagyobb veszteség lehet.

morbiczer 2012.07.27. 11:54:41

@Brix: Szerencses voltal, mert jokor vettel es jokor adtad el. 2000-es evek elejen jo par even keresztul nyilvan folyamatosan nottek az arak (elsosorban a relative olcso hiteleknek koszonhetoen), ezt nem tagadja senki sem. De olcso hitelek itt jo ideig nem lesznek ujra.

En 2008-ban vettem lakast, ami most siman 1-2 millioval kevesebbet er, mint akkor, es akkor az elmaradt kamatjovedelemrol meg az inflaciorol nem is beszeltunk. Nyilvan az ingatlan sem tuti biztos befektetes, foleg nem rovid vagy kozeptavon.

Raadasul a nyereseged egy resze nem a piacnak meg a te jo donteseidnek koszonheto, hanem egy egyszeru allami jovedelemtranszfernek (fix 5%-os kamatu hitel), amit a tobbi adofizeto dobott neked ossze.

lobaszopiatej 2012.07.27. 11:56:47

@CyberPunK: "Mármint milyen számokon? Kerület?" 12., olyan 60e-ért mennek, olyan 35nm, budai igényes zöld és csendes környezetben.

gmower (törölt) 2012.07.27. 11:57:37

@ggaborx: "Ha meglenne a pénzed egy lakásra - és nincs még sajátod - akkor vennél egyet, vagy befektetnéd az összeget és a kamatokból bérelnél egy jobbat? "

Ez hosszútávon csak akkor érné meg, ha a banki kamatok 7-8%-osak lennének végig, miközben az infláció 0%. Ez elég valószínűtlen...

Grenadir11 2012.07.27. 11:59:18

A lakásbérlés, mint takarékosabb forma csak akkor lehet igaz, ha nagy mobilitásra van szükség, minden egyéb esetben Magyarországon feneketlen kútba való pénzdobálás. Egy normális lakás bérleti díja nagyjából megegyezik az adott típusú lakás törlesztő részletével, csakhogy a bérlakás sohasem lesz a bérlőé. Ezért hajt mindenki saját lakásra. A százalékérték pedig azért magas, mert a fizetések a béka valaga alatt vannak, az árak meg európai szinten. Egyszerű ez , mint a faék.

CyberPunK 2012.07.27. 12:01:40

@lobaszopiatej: Persze, de azért azt se felejtsük el, hogy sok esetben az erőn felül azt jelentette, hogy ugrott a munkahely. Nem tagadom, biztos voltak kicentizett helyzetek is, de azért ez nem a jellemző. főleg, hogy a hitelek 70%-a még mindig nem problémás.

@Tihanyi Zsófia: Innen nézve igaz. Onnan nézve viszont, hogy a tulajdonos áll 3 millán, míg a bérlő 0-án már megint más a leányzó fekvése. De az alaptézis az, hogy akinek saját lakása van, az könyebben jut át egy anyagi krízisen, ha a megtakarításuk egyformán nulla felé konvergál.

morbiczer 2012.07.27. 12:02:27

@Balogh: "Egy normális lakás bérleti díja nagyjából megegyezik az adott típusú lakás törlesztő részletével..."

Ez egyszeruen nem igaz.

Kutchek (törölt) 2012.07.27. 12:02:53

@Szvatopluku csereberu: Ha megnézel egy grafikont az infláció alakulásáról és megnézel egy másikat az alapkamatról, akkor azt látod, hogy a két vonal kísértetiesen hasonló görbéket ír le.
Most 4-5% infláció mellett simán lehet 7-8-9%-os kamatokat kifogni. De 2000-ben is kb. 1-2%-ot vert az akkori inflációra az alapkamat.
Ne menjünk bele, de a kettő között szoros összefüggés van, hidd el;)

Amúgy 30%-os inflációnál már baszhatod az egészet saját lakással vagy albérlettel együtt. /Mondjuk, ha valutázol, akkor szépen is szakíthatsz, pl.: '90-es évek eleje, akkor biztatóbb volt egy köteg dollár, mint egy lakás/

Kopi3.14 2012.07.27. 12:06:31

@gmower: Addig, amíg a kamat-havi bérleti díj jobban jársz, mint a havi törlesztö, minden esetben megéri. Pl. akár azért is, mert közben mondjuk kétszáz kilométerrel arrébb tudsz venni magadnak, ha közben oda szólít az élet. Sosem lehet erre a kérdésre egyértelmü igent, nemet mondani.

morbiczer 2012.07.27. 12:09:46

@CyberPunK: "De az alaptézis az, hogy akinek saját lakása van, az könyebben jut át egy anyagi krízisen, ha a megtakarításuk egyformán nulla felé konvergál."

Ezzel csak azt mondtad, hogy aki gazdagabb, az konnyebben veszel at egy anyagi veszhelyzetet, mint aki szegeny. Ez ketsegtelenul igaz.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 12:12:27

@morbiczer:
Igen, kihagyta, hogy a lakás értékének hány %-a hitel. 50%-os hitelnél nagyjából igaz.

Kopi3.14 2012.07.27. 12:15:47

@Balogh: miért sírnak a munkáltatók a magyarok mobilitásával kapcsolatban?

CyberPunK 2012.07.27. 12:19:34

@morbiczer: Nem úgy értve. Az alaptézis abból indult ki, hogy ha hitelt fizetsz és megszorulsz, akkor van pár hónapod, sőt akár egy éved is, mire kiraknak a lakásból, míg albérletnél akár egyből. Ezért nagyobb biztonság a saját de hiteles, mint az albérlet.

Roy 2012.07.27. 12:20:34

@fflasshh: Bocsi, de lakást itthon mennyiért bérelsz, és mennyi egy itthoni jövedelem?
Nálunk csak magánszemélyek adnak ki lakásokat, míg nyugaton vannak úgynevezett bérházak. Svájcban nem is divat saját lakást fentartani, mert az elég drága. Csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak.
Itthon egy lakásbérlrt díja kb. 70.000 Ft körül van + rezsi. Kereset meg jó esetben 120.000 Ft. Itt nem a magas jövedelműekre gondolok.
Akkor itthon hol, és miből béreljen lakást valaki, és utána miből éljen meg?
Azt írod, hogy az osztrákoknál a rezsiköltségek magasabbak mint it. Nos azért nem minden.
Másrészt egy osztrák a bérlrti díjat, és a rezsit kifizetve nem hal utána éhen.

fuakjs11 (törölt) 2012.07.27. 12:23:52

@CyberPunK: egy nagy lófaszt tudod te eltartani magadat. Ez ebből a kommentedből is látszik.
Plusz egész nap itt pötyögöd befele a hülyeségeidet.
Csinálj inkább valami hasznosat.

CyberPunK 2012.07.27. 12:27:38

@franc0: Na mi van, megjött a havi?

akakukk 2012.07.27. 12:28:59

Nekem mast mond a felmeres, meg pedig azt, hogy magyarorszagon a legnagyobb europaban a feketegazdasag, es a legjobb legalaizalasi forrasa a fekete jovedelemnek a sajat lakas (epitese).

lobaszopiatej 2012.07.27. 12:30:20

@Balogh: "Egy normális lakás bérleti díja nagyjából megegyezik az adott típusú lakás törlesztő részletével"

Szorozd meg 2-vel nyugodtan, úgy már igaz lesz amit írsz.
Tehát 2x annyit kell fizetned a törlesztőre mint albérletre.
Nyilván aki alá a szülei odarakták a lakás felét annak mindjárt könnyebb, de ne keverjük azzal mintha 0-ról fizetnéd, az mindjárt nem annyi.

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.07.27. 12:30:51

@gmower: "Aham. És keressen az asszony is ott állást, ahol neked kedved tartja, a kölyköket meg átrakjuk másik oviba/isibe, nemérdekes, nameg a barátok, szomszédok is le vannak szarva, majd lesz másik az új helyen."

Valóban, jó reggelt. A szomszédok tényleg le vannak szarva, mert bunkók és zajosak, akárcsak a szaros kutyáik. A barátok csak érdekből vannak manapság agyarországon, a kölyöknek meg kuss van, oda fog járni, ahova küldöd. Ennyi...
Az asszonyt meg az új helyen is dughatja a postás meg a szerelő, ne legyél már annyira naiv, hogy ezt megúszhatod. Na, felébredtél már?

Szvatopluku csereberu 2012.07.27. 12:36:14

@Kutchek: "Amúgy 30%-os inflációnál már baszhatod az egészet saját lakással vagy albérlettel együtt."

Erről van szó. A garfikonon meg felesleges inflációt nézni, tudjuk, az a plazmatévével együtt van számolva.

laci_52 2012.07.27. 12:38:59

@Balogh: Ez mind igaz, amit írtál, még egy dolgot hozzátennék: az utóbbi néhány év kivételével folyamatos volt az ingatlanár-emelkedés, több évben még a hitelkamatokat is meghaladta. Ezért az ingatlan jó befektetés volt.

Szerintem most is csak átmeneti a hullámvölgy és néhány éven belül újra folyamatos és az inflációt bőven meghaladó áremelkedés lesz az ingatlanpiacon, persze csak a frekventált településeken.

Kutchek (törölt) 2012.07.27. 12:43:55

@Szvatopluku csereberu: A plazma tv árak jelentősen estek az elmúlt években. Akkor defláció van vagy hyperinfláció?:))

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.07.27. 12:49:07

@Brix: " mivel az előző lakás a szüleim nevére volt véve, felvettem az államtól 2 gyerekre előre kifizetett támogatást és még kaptam 5 évre előre fixált 5% os, államilag támogatott hitelt, új lakás vásárlásra. Igy lett annyi pénzem, hogy vettem egy új társasházi lakást, és ,mellette egy régi házat amit felújítottam és kiadtam havi 80 ezer forintért."

Valamelyik barom azt írta erre, hogy ügyes voltál, de nem így van. Egyszerű csaló vagy, ha bevezetik a vagyonadót, simán lebuksz majd.
Ezért tart itt ez az ország, mert hagyják az ilyen jellegű ügyeskedést, pedig csak annyit kellene tennie az adóhivatalnak, hogy kimegy a szüleidhez és megkérdezi, hogy milyen jövedelemből tetszett ezt a házat venni?
Ha meg annyira ügyes vagy, jól keresel, akkor miért kellett állami támogatásért kuncsorognod? Azért, hogy az én adómból támogassanak téged? Az a baj, hogy több tízezer hasonló krokodilbőr arcú paraszt ügyeskedik ebben az országban, miközben mások becsületesen dolgoznak és adóznak. Persze, ők a hülyék.

dr. Mutyilufi Dr. 2012.07.27. 12:49:26

Látom rengeteg hozzászólás van, de szinte midenki tisztán anyagi oldalról közelíti meg a kérdést. Szerintem ez nem ilyen egyszerű, mert a saját lakás de főleg családi ház egy jóval magasabb életminőséget (nem életszínvonalat!) biztosít. Nem kell félni hogy lassan felnő a főbérlő fia, és mehetsz a lakásból mert az övé lesz. A minőségi albérletek nagyon drágák, a megfizethetőek pedig általában a legolcsóbb bútorral, járólappal, csapteleppel vannak felszerelve. Cserélni a főbérlő csak akkor fogja ha teljesen tönkremegy valami, csöpögő csap még teljesen okés. Szóval vagy egy vagyont fizetsz az albérletért, vagy megveszed a szükséges dolgokat saját pénzen (ami a következő albérletbe vagy jó lesz vagy nem) vagy megalkuszol és soha nem lesz minőségi bútorod, konyhafelszerelésed, stb.

A gyakori költozködés is baromi unalmas tud lenni egy idő után. Ha pedig emiatt minimálisra szorítod a saját cuccaid mennyiségét akkor vissza is jutunk az előző bekezdéshez...

És a befektetésről:
egyrészt nem lesz mindig 7% az alapkamat, 4%-nál már nem biztos hogy jobb a bankbetét. Másrészt egy államcsőd vagy bankcsőd esetén oda a pénzed, a lakásban azért mindig megvan valamennyi. és senki se jöjjön az OBA-val mert 60 milliárdjuk van, magyar megtakarítási állomány több mint 3000 milliárd. OTP csőd esetén kb fejenként 100.000Ft jutna....

csirkepogo 2012.07.27. 12:50:16

Azért néhány dolgot figyelembe kell venni az ilyen kutatásoknál:

Mivel a kutatás az internetezőkre vonatkozik, és a kutatás oldalán csak nemre és korra reprezentativitásról van információ, ezért könnyen lehet, hogy a falusi-kisvárosi lakosság, akik nagyobb arányban rendelkezhetnek saját lakással - ezáltal alacsonyabb lakhatási kiadásokkal - nem kerültek be elég nagy arányban a válaszadók közé.

A vendéglőbe és szórakozni járás szerintem tipikusan olyan kérdés, amit nemzetközi összehasonlításban nehéz vizsgálni. Vendéglőbe járás, ha a sarki kifőzdében menüt eszek? Vagy lemegyek a kiskocsmába és iszom egy kevertet?

Failer 2012.07.27. 12:50:34

Kurva egyszerű: Magyarországon, a lakásbérleti árak irreálissan magassak. Főleg ha a fizetésekhez nézem. Bérlakás program zéróban így mindenki kénytelen a 40-50 m2es, sok esetben leélt szarokért havi 60-70et kifizetni plusz ugye a kaució nevetséges összegét. Persze, hogy szopás az egész és miért is akarnék albiba menni ha ugyanezért a pénzért már sajátom is lehet?!

Havi szinten akár a fizetésed kétharmadát is kifizetheted egy ilyen lakásra + rezsire. Persze, hogy így étterembe sem tudunk járni..

Szvatopluku csereberu 2012.07.27. 12:52:37

@Faszt vagytok ti lovas nemzet:
Faszkalap. Nem azt írtam, hogy erkölcsös volt, hanem hogy ügyes.
Érteni?

Monster Lewis 2012.07.27. 13:02:49

38 éves vagyok, 20 éve dolgozom és pld egy békásmegyeri 1 szobás lakótelepi panel csak álom lehet számomra. Munkás családból származom, 18 éves koromtól fizetnem kellett a szüleimnek ha náluk akarok élni, fizettem, cserébe terror, fizikai bántalmazás, barátnő kizárva. Elmentem albiba, a fizetésem jelentős része elment erre, visszamentem. Jöttek az esti sörözések, csak hogy ne kelljen hazamennem. Még rosszabb lett, újra albérlet, majd Pestre költözés, újra albérlet és ez évek óta így megy. A szüleim soha sem engedték, hogy hitelt vegyek fel és kezesnek sem jöttek volna el. Sokan vagyunk mai 30-asok akik az átkozott albérletre fizették ki a lakásuk árát így soha nem lehet nekik saját ingatlanuk. Elátkozott generáció. Itt már nincs állami segítség. De hajrá előre a népességnövekedésért és harcoljunk a elszürkült depressziós társadalom ellen. Havi 120 ezerből mi a f*szt lehet kezdeni?

CyberPunK 2012.07.27. 13:06:41

@Monster Lewis: Bocs, ha picit bántó vagy erős lesz, de érdekelne. Mi a répát keresel még ebben az országban? Én csak azért nem megyek ki kb akármit dolgozni nyugatra, mert ezt a langyos fos állapotot, amiben élek, még fent tudom tartani, és remélem, hogy egyszer kifizetem a hitelemet. De neked a leírásod alapján kb semmi keresnivalód ebben az országban, ha valahova jutni akarsz.

Ernoke 2012.07.27. 13:07:52

@lobaszopiatej: 2005-2006 tájékán az újépítésű lakásokra meghatározott hitelfeltételek úgy néztek ki, h ha HUF-hitelt akartál felvenni, akkor azt csak akkor kezdhetted el törleszteni, mikor tulajdonossá válsz! újépítésűnél ez a vásárlástól számított több év is lehet akár. addig pedig piaci kamatot kellett utána fizetned, ami bele sem számított a törlesztőbe, és akkor még a lakáshitel kamatának kb. duplája volt. ez kapásból akkora különbséget jelentett (többmillió ft), h épeszű embernek újépítésűre eszébe sem jutott volna HUF-hitelt felvennie. nem újépítésűeknél nem ismerem az akkori viszonyokat, de ez eléggé egyértelmű szituáció volt. nem mindig az emberekre kéne mutogatni, hanem azokra, akik a feltételeket szándékosan alakították a minél nagyobb devizahitel-felvétel irányába.

apanna 2012.07.27. 13:09:02

"Azaz a mi döntésünk, és nem a piac adottsága elsősorban, hogy sokat költünk minderre."

Nem értek egyet.

A rendszerváltás után, pl. szüleim kaptak egy levelet a helyi önkormányzattól. Vagy megveszik a lakást kedvező lehetőséggel, vagy kiutalhatják más rászorulónak. Megvették....

Saját példám: Sokáig béreltünk lakást. Az egyiket majdnem 3 évig. A következőt is majdnem 3 évig. Utóbbiban: 5 féle csempe a fürdőben, a konyhai tűzhely vagy 30 éves, alig működik, a lakás csak festve amúgy lepukkanva. Rendszeres használattól penészedett, az is a mi hibánk volt. A konyhai konvektor nem működött, amikor csőtörésünk lett, kiderült, hogy a lefolyócső 3 darabból van, a kisebb van rádolgozva a nagyobb csőre, majd a tulaj még hozott egy darabot, hogy az is jó lesz. Az 5 féle csempe, 6 féle lett ,mert 2 kockát felszedett a szerelő, és a tulajnak volt elrakva a kamrába tartalékba.....

Minden hónapban rendesen fizettünk,feketén, de bejelenteni nem lehetett minket. Ezért ahol éltünk, a gyerek nem járhatott oviba, mi nem tudtuk a hivatalos leveleinket átvenni, és lehetne sorolni a negatívokat.

Amikor pénzünk lett, vettünk egy lakást. Felét fizettük, másik felére hitelt vettünk fel. Kiszámoltuk, hogy a havi 50 ezres lakbért + 20 ezerrel megtoldjuk, és mégis csak egy hatalmas, szép és saját otthonunk lesz mert közben jött a 3 ik gyerek.

Most van 16 millió CHF hitelünk, x helyett, és mire kifizetjük lesz 40 millió mi pedig közelebb leszünk a 80 hoz, mint az élethez.

Gondolkodunk: Eladjuk a lakást ,kiszállunk, ugrott 10 milla megtakarításunk, de nincs hitelünk. Béreljünk.De így? Ilyen kiszolgáltatottan? Itt is legalább olyan rendszer kellene bérlakásokból, ugyan olyan támogatással mint a németeknél, vagy hollandoknál.

Akkor bizonyára a megtakarított pénzünket befektettük volna, vállalkozásunkba, vagy állampapírba, bár mi másba.

Ez nem a régi rendszer hagyatéka. A rendszerváltáskor, és utána 1-2 évig még nem voltak elszabadult árak, nem volt ilyen drága és szar a gáz, villany.

Hornék eladták az országot, a stratégiai ágazatokkal. De csak a szolgáltatás részét, mert az hoz hasznot.
A villanypóznák megmaradtak az elműnek, a bevezetést meg fizesse az ügyfél.

Vajon miért ilyen drága a lakhatás? Hát ezért....

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 13:12:24

Valaki említette a svájci bérházakat.
Nomármost, az előző Orbán kormány bevezette az államilag támogatott lakáshiteleket ami évi 200 milliárd! Ft kidobást jelent. Ebből évi 12-15000 bérlakást lehetne építeni, (minden harmincadik ember ilyenben élhetne), átgondolt gazdasági tervezéssel a röghözkötöttséget enyhíteni lehetne, munkaerő mobilitást megnövelné. Ez jelentősen csökkentené a munkanélküliséget, megnövelné a GDP-t stb. Sokkal kevesebben lennének most szarban.

CyberPunK 2012.07.27. 13:14:20

@Csokonai Vitéz Műhely: Tegyük hozzá azt is, hogy ha Gyurcsány ezt nem törli el, akkor most nem lenne ekkora devizahitel probléma sem.

Monster Lewis 2012.07.27. 13:14:35

@CyberPunK: Néhány apróságot kihagytam. 10 éve megismerkedtem egy nővel, aki befogadott magához, azóta a gyermekem anyja, de már külön élek tőlük és maholnap el is fogunk válni. Véletlenül elhittem, hogy egy gazdag budai családnál nem fog felszínre kerülni a munkás családból származásom. A 20. leprolizás (és egyéb sértések)után leléptem. Adok nekik havonta még 40 ezret,ami elég a rezsijükre(a kislányom varázslatos). Úgyhogy egyenlőre ezért nem lépek le (de érik bennem a dolog) Kielégítő voltam?

Monster Lewis 2012.07.27. 13:16:53

@apanna: BOCSÁNAT DE Antall Józsiék (béke poraira) kezdték el szétverni az országot és elindítani a szakadékba

Ernoke 2012.07.27. 13:17:18

@Failer: az egy dolog, h magasak, de próbálj meg találni vkit, aki
szerződést is köt veled,
esetleg be is enged jelentkezni (bizonyos esetekben ez szükséges lehet, de szerintem lehetetlen),
ordibálás nélkül megjavíttatja az önhibádon kívül tönkrement 350 éves bojlert, mert te egyeztetés nélkül ne kezdjél semmit vele, nem is kezdhetsz, mert nem a tiéd,
szó nélkül engedi, h mondjuk az évek óta állandó barátnődnek is legyen kulcsa a lakáshoz,
engedi, h állatot tarts a lakásban,
nem járkál be a tudtod nélkül ellenőrizgetni, és közben nem hagyja égve a villanyt egész napra, h nőjön a számlád,
gyerekekkel együtt nem rak 2 hét alatt az utcára, ha úgy dönt, h eladja a lakást vagy kell a fiának,
és ezt mind együtt teljesíteni tudja. Mert a saját lakás ezt mind tudja ám! (Ezt nem éppen neked, hanem azoknak írtam, akik lehülyézik a saját lakásra vágyókat ill. azt birtoklókat.)

CyberPunK 2012.07.27. 13:21:03

@Monster Lewis: Igen, így már érthető. Annó én is egy lány miatt döntöttem a lakásásárláson lelépés helyett (kb ezerszer megbántam), azóta meg a lakás tartja bennem a lelket. Őszinte részvétem!

apanna 2012.07.27. 13:22:32

Még valami: Budapesten pl. amit annak idején az önkormányzatok kiutaltak rászoruló családoknak, mára már nem tölti be azt a funkcióját.
Pl: Egy ismerősöm bérelt lakást Békásmegyeren, önkormányzatit, a lakás bérlője adta ki neki, aki megörökölt a szülőktől egy ingatlant, és maga is rendelkezett egy másikkal.
Így a bérlakást ami önkormányzati, nem is használta, inkább kiadta havi 50 ezer forintért.

Ezeket a kutya sem ellenőrzi...

Egy másik ismerősömnek a lakbérében benne van a szemét, víz, csatorna, közös költség. Vagy 3 éve volt 8 ezer forint a 40 nm lakására, ami komfort nélküli hivatalosan, de már beépített egy szép tágas fürdőszobát, jó nagy káddal..

Ezt támogatják az adófizetők.

apanna 2012.07.27. 13:24:07

@Monster Lewis: Elmű, gázt nem Anthalék adtál el.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 13:26:46

@CyberPunK:
Nem törölte el. Orbánék 2000 ben vezették be, majd egyre inkább ösztönözték. medgyesy (direkt írtam kis betűvel) valamelyest szigorította, és Bajnai egy kis időre felfüggesztette, majd szigorú feltételekkel újraindította.
Még tavaly is összesen 120 milliárd Ft ment rá a büdzséből.

Kutchek (törölt) 2012.07.27. 13:33:53

@CyberPunK: Valaki más devizahitele miért az én problémám?
Valaki más államilag támogatott kamatkedvezménye miért az én problémám?
Az ingatlanárak megugrásában ennek is szerepe volt, hogy a kamattámogatás, meg a devizahitel miatt bagóért bele lehetett ugrani mindenbe. Azóta legendásan jó hírük van a magyar építőipari vállalkozóknak, meg a hitelügyintézőknek.
Ha akkor az állam valóban bérlakásokat építettett volna valóban duplán visszajött volna a pénz, mert:
-a vállalkozó az államnak számolt volna el
-én pedig nyugodtam fizetem az állami kasszába a lakbért
-plussz 10-20 évig nyugodtam vagyok, mert nem XY szocpolra épített/vásárolt lakásában vagyok, amiben ő soha nem lakott csak épp "járt" neki.

Az állam kihasználta, hogy a népnek saját ingatlanra csorgott nyála, hát beígérte. Ezt fizetjük még jó pár évig.
A rendszerváltáskor földet osztottak, utána saját lakást ígértek.
Kiváncsi vagyok mi lesz a jövő évtized slágere...

apanna 2012.07.27. 13:38:00

@Monster Lewis: Ez már a halmozottan hátrányos kategória....:(
És havi 120 ból albérlet mellett, még csak takarékoskodni sem lehet.

Ernoke 2012.07.27. 13:39:09

@Kutchek: a népnek azért csorgott saját ingatlanra a nyála, mert a tulajdonjog olyan szintű szabadságot és biztonságot is biztosít egyben, amit egy bérlet a büdös életben nem fog.

apanna 2012.07.27. 13:40:17

@Kutchek: Nekem spec egy kiszámítható bélrakásra csorgott, ami úgy látszik itthon csak álom marad.

És reklamálnak, hogy a Magyar nem mobilizálható, és nem takarít meg..

kifordított nagyanyó 2012.07.27. 13:42:11

Bocsi,de itt egy albérletre rámehet a fizetésed harmada, fele.
Nyugaton ez mennyi is?
Negyede,ötöde,hatoda?
Amúgy ahogy valaki mondta már itt,kajára is sokat költünk.
+ telefon,internet stb.

apanna 2012.07.27. 13:43:37

@Ernoke: Hülyeség. Anyósékkal éltünk pár évet, önkormányzati lakásban. Az stabil volt, fizettük a méltányos lakbért, számlákat, és a lakásban oda fúrtuk a könyvespolcot ahova akartuk.....

Ernoke 2012.07.27. 13:45:58

@apanna: bélrakás:D

ami egy másik dolog, h egy felnőttnek sem leányálom a gyökértelen nomád életforma (szkíta őseinket most hagyjuk ki ebből:D), de egy gyereknek meg egyenesen pokolian nehéz. a gyakori iskola- és lakhelyváltások által meggyötört (nem túlzás a szó) gyerekekből sokkal nagyobb eséllyel válik deviáns normasértő felnőttkorukra, mint az állandó körülmények között élőkből (ez egy általánosan elismert megállapítás, nem fogok alátámasztani meg idézgetni).

2012.07.27. 13:46:42

Én bérleményben lakom, szerencsésen fogtam ki tulajt, mióta ott lakom (6 éve) egyszer volt a kecóban, ha valami elromlik, fizet, cserél, javíttat, csak annyi a kérése, hogy neki ne kelljen foglalkozni vele, én intézem, ő penget. A belvárosban lakom, nagyon-nagyon olcsóért. Én ezt nem adnám fel egy két-háromszoros költségért, hogy elmondhassam, hogy 20 év múlva lesz egy saját kecóm, mert addig kvázi ugyanúgy a máséban lakom (bankhitel). Úgy látom akkor lesz saját kecóm, ha barátnőmmel (most egyetemista) már ketten fogunk keresni, és összeadjuk a havi törlesztőt, mondjuk ebben nem kis kockázat van (árfolyam, melótlanság, szakítás stb.). Vagy akkor, ha anyám - legyen ez minél később - meghal, és öröklök. Addig nem erőltetem magam ezen, jól elvagyok, és még sörre is jut:).

apanna 2012.07.27. 13:47:58

@kifordított nagyanyó: A gondozói fizetésem nem elég a rezsire (víz+villany+gáz+telefon+közös költség+szemét).
A családi pótlékból a gyerekek iskolai óvodai étkezését fizetem.
Ebbe a férjem fizetésének egy része is belemegy, a maradékból "élünk"...

Aránytalanok a bérek /árak. Ahogy emelik a fizetéseket, a szolgáltatók rögtön emeléssel reagálnak. Az életben nem érjük utol magunkat..

CyberPunK 2012.07.27. 13:47:58

@apanna: Elmehetsz a picsába, manapság ki jut önkormányzati lakáshoz? a cigányok meg a csókosok.

@Csokonai Vitéz Műhely: Persze, hogy elmegy, mivel még mindig él a kamattámogatás a 8-10 éve felvett lakásokra.

@Kutchek: Az étel, hamarosan azt fogja ígérni az állam, hogy az étel mindenkinek jár. :(

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 13:49:32

@Kutchek:
"Valaki más államilag támogatott kamatkedvezménye miért az én problémám?"
SAjnos a tiéd. Ha a 2,6 millió adózó állampolgárt vesszük, akkor tavaly havi 4000 Ft fizetett minden egyes adózó havonta, de volt olyan év is (2004), amikor 7300Ft volt. Mindez havonta!
"Kiváncsi vagyok mi lesz a jövő évtized slágere... "
Mivel az egészségügy romokban, állami nyugdíjad semmit nem fog érni, szóval a sláger az egészségbiztosítás és a magánnyugdíjbiztosítás lesz. Kiindulva az elmúlt 20 év ostoba és dilettáns kormányaiból (talán kivéve Bokros és Bajnai),ezeket sem fogják ésszerűen szabályozni és ellenőrizni, és sokan nagyon szarul járnak majd.

apanna 2012.07.27. 13:54:03

@Ernoke: (Bélrakás.:) Ez igen találóra sikeredett.....

Nem is tudok ehhez semmit hozzáfűzni, úgy igaz ahogy leírtad.

apanna 2012.07.27. 13:56:16

@CyberPunK: Te is elmehetsz a picsába, hisz én nem azt írtam, hogy most jutottak ezekhez a bérlakásokhoz..

Csokonai Vitéz Műhely 2012.07.27. 14:11:23

@Monster Lewis:
Ismered mondást, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa?
Akik e mottó szerint élnek, azok egytől egyig sikeresek.
A problémádról csak Te tehetsz, nincs értelme mást hibáztatni. A körülmények lehetnek hátráltatóak vagy segítőek, de csak rajtad múlik, hogy lépsz ezen túl. Amíg ezt nem fogadod el, addig ne is bízz a változásban, de amint elfogadod, szinte magától jön a megoldás.
Magyarországon az egymásra mutogatás és a segítség elvárása az államtól vagy bárki mástól a legnagyobb probléma.
Ezt jó szándékkal írtam.

CyberPunK 2012.07.27. 14:11:24

@apanna: Hanem mikor? 20 éve??? Kibaszott irreveláns példa ám.

wynarsky1 2012.07.27. 14:11:53

" Az elmúlt 40-50 év eredménye az, hogy a lakás lett a legfontosabb befektetési forma, mivel a kommunista rendszer szinte csak ezt tűrte meg nagyobb, magántulajdonban lévő vagyontárgyként."
Így van, mindenről a az elmúlt 40-50 év tehet.

apanna 2012.07.27. 14:22:36

@CyberPunK: "Hanem mikor? 20 éve??? Kibaszott irreveláns példa ám."

Mitől lenne az irreleváns, hogy valaki egy önkormányzat által bérelt lakásban él, amit annak idején rászorultsági alapon kapott, miközben sem az élethelyzete, sem az azóta felhalmozott "vagyona" nem indokol?
Próbálj ilyen anyagi körülmények között Hollandiában lakást bérelni. Ott még a fizetésed is meghatározó, melyik körzetben és mennyiért vehetsz ki lakást, amit az állam szabályoz.
Ha te 50 éves vagy, és van egy önkormányzati bérlakásod, de közben szert tettél egy saját tulajdonra, akkor ne legyen semmiféle jogod a bérlakáshoz, vagy annak feketén kiadásához, hanem húzz a sajátodba, és engedd át azoknak, akik egyébként bérlakásban élnének, és máskülönben nem biztosított a lakhatásuk.

Amúgy próbálj kulturáltabban vitázni,nem káromkodni, mert utóbbi nem erény,hanem szégyen...

CyberPunK 2012.07.27. 14:30:28

@apanna: Az a bibi, hogy fingod sincs mihez szólsz hozzá, és ahhoz írsz be ökörségeket.

Ernoke 2012.07.27. 14:40:46

@apanna: az önkormányzati bérlakáshoz jutás feltételeit nem ismerem, én itt a "mezei" bérleményekkel gondoltam az összehasonlítást, itthoni rossz feltételek mellett, mivel az átlagember azokhoz jut hozzá.

a mobil munkaerő nevű csodáról pedig talán a barátom tudna mesélni, neki a nevelőapja katonai munkát végzett, és oda ment, ahova hívták. csak általános iskolába 5 helyre járt. állatira élvezte, semmi problémája nem volt vele, nem is lett belőle problémás ember felnőttkorára.:D (**irónia**) aki szereti a gyerekét, igyekszik elkerülni az ilyesmit, ha lehet.

apanna 2012.07.27. 14:55:33

@Ernoke: MA már szinte csak azok pályázhatnak önkormányzatit, akik szinte nincstelenek.
De vannak az államnak piaci alapú bérlakásai is.

Nálunk a nagyobbik gyerekben okozott igen nagy törést, amikor Budapestről vidékre költöztünk. És ez sajnos kihatott a tanulásra is. Mai napig nyögi annak minden terhét.

Katonaság szerintem kicsit más, hisz ott a gyerek eleve beleszületik abba az életformába, és talán ezért nem okozott neki problémát.
Meg az is lehet, hogy mi szülők azt hisszük, hogy nekik milyen rossz, pedig dehogy:)

apanna 2012.07.27. 14:56:18

@CyberPunK: Rossz koncot rángatsz, ez nem az. A következő hozzászólásod már nem érdekel.
Kellemes hétvégét....

apanna 2012.07.27. 16:22:32

Képzeld el azt a 2 gyerekes családot, ahol az apa és anya is minimálbéren van. Mennének ők étterembe, de akkor nem tudnának egész hónapban enni, vagy halasztanák a kifizetését mondjuk a gázszámlának.
Az emberek többsége nem képes még a hivatalosan megkapott bérén felül + jövedelemre szert tenni, így nem tud kifizetni fejenként min. 1000 ft ot sem egy étteremre, mert az luxus neki.

Ernoke 2012.07.30. 09:18:05

@apanna: nem született bele, mert a nevelőapja. és pont azt írtam, h még 32 évesen is arra emlékszik vissza, mennyire rossz volt neki, meg h rendkívül problémás, deviáns ember lett belőle, de ez teljesen egyértelmű volt a hozzászólásomban. minek kommentelsz, ha nem tudsz olvasni...?

Meglátószög

Amit látunk a világból, és ami mögötte van. Sokszor hajlamosak vagyunk túl egyszerű magyarázatokat keresni, mert azzal kecsegtetnek minket, hogy könnyen megtaláljuk az ésszerűséget a minket körülvevő zűrzavarban. Ám ehelyett néha célravezetőbb, ha egy kicsit elgondolkodva próbálunk az összefüggések mentén a dolgok mélyére látni, sokszor csupán a józan észt segítségül hívva. Erre teszek kísérletet, a szokásostól kicsit eltérő (meglátó-) szögből.

Kovács Zsolt
pénzügyekhez is értő, nem csak szakember

Blogketrec

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény (2) adóparadicsom (1) álláskeresők (1) aranyérem (1) Ausztria (1) bankolni (1) befektetés (1) Benelux (1) bérmunka (1) Bib Gourmand (1) biztosítási ügynökök (1) biztosítók (1) bor (1) borász (1) borfesztivál (1) borrégió (1) Brókernet (1) Budapest (1) Burgenland (1) cég (1) cégvezető (1) cinetrip (1) David Weinberger (1) devizahitelek (1) DHL (1) diákhitel (1) dzsessz (1) Economist Intelligence Unit (1) életbiztosítási piac (1) élhetőség (1) elit (1) elitklub (1) elvándorlási (1) Európai Bizottság (1) fáradtság (1) felmérés (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) foci (2) fogyasztói (1) forint (1) gasztroforradalom (1) gasztronómia (2) gazdaság (1) GDP (1) globalizáció (1) hal és bor (1) hangulat (1) holland (1) IMF (1) infrastruktúra (1) ING (1) Jim Moorhead (1) jövedelemtöbblet (1) Kádár-korszak (1) kádárizmus (1) kiadások (1) kisfröccs (1) kivándorlás (1) költségvetés (1) Kovács Zsolt (1) közhangulat (1) KSH (1) különút (1) lakás (1) MABISZ (1) magántulajdon (1) magyar (2) magyarok (1) Magyarország (2) megtakarítás (2) megtakarítási piac (1) menedzserek (1) migráció (1) MNB (1) mobilszolgáltató (1) multinacionális (1) nemzetkarakter (2) néplélek (1) néplélektan (1) női vezetők (1) nyelvismeretek (1) nyugdíj (1) nyugdíjrendszer (1) OECD (1) olimpia (1) öngondoskodás (1) osztalékjövedelem (1) ösztöndíj (1) pénz (1) pesszimista (1) politika (2) portfolioblogger (15) posztkommunista (1) PSZÁF (1) rangsor (1) Római-part (1) Rudas (1) sport (1) statisztika (1) statisztikák (1) svájci frank (2) szégyenlősség (1) Széll Tamás (2) szórakozás (2) tanácsadó (2) társas vállalkozások (1) TB (1) Tokaj (2) Torkos Csütörtök (1) törlesztő (1) történelem (2) túlképzettség (1) túlzottdeficit-eljárás (1) unit-linked (1) válság (2) Venesz József (1) versenyképesség (1) vip (1) Címkefelhő

Legfrissebb hírek

süti beállítások módosítása